Google lanceert Google Social Search experiment

Google lanceert Google Social Search experiment

{title}Je vrienden, contacts of volgers zijn een belangrijk onderdeel geworden van je online leven. Via blogs, tweets, Hyves-, Facebook- en LinkedIn statusupdates geven wij veel over ons leven bloot. Niet alleen tekstueel maar ook via beelden: YouTube, Mobypicture, Flickr of Picasa om maar eens een paar te noemen maken we ons letterlijk openbaar. Dit vertaalt zich naar een openbaar social network waarmee wij relevantie geven aan ons leven. Helaas is deze informatie niet altijd even makkelijk te vinden. Als het om vinden gaat heeft Google hier natuurlijk en oplossing voor: Google Social Search. De dienst is uit te proberen via Google Labs (experiments). Deze nieuwe manier van zoeken, vindt inhoud vanuit je directe sociale netwerk en je brede sociale netwerk (connections van connections).

Als voorbeeld haalt Google in onderstaand videofragment onder andere New Zeeland en Blackberry aan. Hierbij wordt onderaan de zoekpagina getoond welke informatie over deze twee zoektermen te vinden zijn binnen jouw netwerk. Let wel, je moet wel je Google profiel aangevuld hebben met de netwerken waaraan je deelneemt, anders kent Google jou en je vrienden niet, stel via experiments in dat je deelneemt aan het social search experiment, en vergeet niet te zoeken op het .com-domein.

Alle informatie die wordt weergegeven als onderdeel van Google Social Search is openbaar gepubliceerd op het web - je kunt het ook vinden zonder sociale zoeken als je echt wilt. Wat Google gedaan heeft is slechts all informatie samenbrengen op 1 plek: de zoekresultaten pagina, of sterker nog jouw resultatenpagina. Kortom Google haalt indexeert alle relevante informatie van jou en jouw vrienden. Google weet nu echt wie je bent en wat je interesses zijn…vandaar ook dat wellicht Social Search alleen te gebruiken is als je daadwerkelijk ook “signed-in” bent. Google Social Search stopt niet bij je echte social networks maar zoekt ook via jouw Reader. Kortom als ik wil weten hoe mijn online referentiekader over zaken denkt en vindt dan is dit een mooie nieuwe zoekmanier. Het begint me wel een beetje te jeuken als de mijnheer van Google in het onderstaande filmpje een paar keer herhaalt dat het echt alleen de openbare informatie is, dat het de persoonlijke keuze is van mensen om informatie openbaar op internet te publiceren en dat jouw Google profiel en “opt-in” is en dat ik ook weer de profielen (twitter, facebook, etc) kan verwijderen. “The last thing you need to know, is that you have control. If you’re not signed in to Google you won’t see all the Social Search goodness…”(vanaf 3.52 minuten):

 

Kortom, ik vind het een interessante ontwikkeling, kunnen we dadelijk spreken van een soort mega kieskeurig? Of wordt hier de nieuwe stemwijzer geboren? Ik ben benieuwd. Zoek en vind ze!

Dit is een bewerking van het artikel: Introducing Google Social Search… op het officiële Google blog.


DelenEr zijn 4 reacties op dit artikel

 • Hmmm, ik krijg de melding "Het experiment dat u probeert te openen is niet meer beschikbaar." nadat ik het aangevinkt mee te willen doen met het experiment Social Search. Heeft iemand al wel de mogelijkheid gehad om er mee te experimenteren?

  geplaatst op
 • Ah, duurt blijkbaar even voordat het werkt. Inmiddels werkt het wel (alleen in de .com-versie van Google).

  geplaatst op
 • Grappig, maar ik denk niet dat het een hoge vlucht gaat nemen aangezien je je social network aan Google kenbaar moet maken om het goed te laten werken. Het is zo te zien ook een manier van Google om nadruk te leggen op een volledig openbare profiel (wat doorzocht wordt).

  geplaatst op
 • Interessant dit. Nu het alleen via Labs en de VS versie bereikbaar is is de instap een beetje hoog, maar als ze het over een tijdje wat breder uitrollen kan ik me voorstellen dat dit de zoekervaring best verreikt.
  Ik vertrouw mensen uit mijn sociale netwerk toch meer dan een willekeurige blogger, dus content uit dat netwerk mag van mij best prioriteit krijgen boven andere content. Logische en slimme stap van Google dus!

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.