Voetbal is de populairste sport, ook op internet. Zelf voetballen en oranje zijn daarin belangrijk, maar de liefde voor een club (eredivisie, maar ook eerste divisie en buitenlandse competities) is hierbij essentieel. Over je club wil je altijd het laatste nieuws weten en het nieuws dat je weet wil je weer delen met je vrienden die ook fan zijn. De clubs zelf en de traditionele media hebben dit mechanisme nooit zo erkend of ernaar gehandeld. Vandaar dat er veel namen in de online voetbal wereld zijn die relatief nieuw zijn en een hoog “zolderkamertjes” gehalte hebben. Nu het net verder versocialiseert, is er een tweede kans voor de clubs om markt terug te winnen. Voetbalzone laat alvast zien hoe het moet.
Snel nieuws delen
Zelf nieuws verzamelen en delen over je club gebeurt enerzijds vooral op de forums zoals het Feyenoord Netwerk. Anderzijds zijn er nieuwssites zoals Voetbalprimeur, FCupdate en Voetbalzone. Geen bekende namen voor wie niet van naar voetbalweetjes speuren houdt. Toch zijn het stuk voor stuk sites met gigantische hoeveelheden bezoekers. Basis voor deze sites is om als eerste het nieuwtje te hebben. Daarin zijn ze praktisch altijd sneller dan gevestigde media. Voetbalzone werkt vanaf het begin al met de lezer samen om het nieuws te maken, waardoor er meer dan 100.000 geregistreerde leden zijn die nieuws kunnen aandragen of reacties kunnen plaatsen bij de artikelen. Vooral het beruchte katern in de wandelgangen, steunt sterk op de inbreng van buitenaf.
Beter nieuws door de community
In een recente update van de site, heeft Voetbalzone deze “leden” verder omarmd en hun mogelijkheden stevig uitgebreid. Iedereen kan een completer profiel aanmaken, vrienden zoeken en krabbelen. Dat is niet zo spectaculair al worden deze functies flink gebruikt. Opvallend is dat dit ook veel gebeurt tijdens de wedstrijden, een bewijs van het intensief gebruik van het second screen.
Interessanter is de integratie van de community in het nieuws. Zo kunnen de leden stemmen op de geruchten. Hierdoor ontstaat een vorm van crowd sourcing op het (vaak niet geverifieerde) voetbal “nieuws”. Ook de invoering van clubexperts is een mooie vorm van user generated content op een hoger plan: fans die geregeld goede reacties plaatsen kunnen de status van clubexpert verwerven en zo weblogs plaatsen. Zij kunnen zo meer over hun favoriete club vertellen en verworden zo tot online vraagbaak van hun club.
Kleine nuttige verbeteringen zijn de mogelijkheden om opstellingen op te nemen in je vraag of reactie, de mogelijkheid om je eigen reacties door de tijd terug te lezen en de mogelijkheid om aan liveverslaggeving te doen, met meerdere fans tegelijk.
Waar blijven de clubs?
De site is pas net twee dagen ververst en kent nog wat bugs, maar het geheel ziet er goed en fris uit. Ik mis alleen integratie met andere platforms (naast YouTube embedden), zoals Hyves, Facebook en Twitter. Dit maakt de deelbaarheid van je nieuws nog groter, op het Voetbalzone zelf en op de bestaande sociale netwerken. De ideeën om de fans dichter tegen Voetbalzone aan te trekken zijn goed doordacht en zouden de interesse van de voetbalclubs moeten wekken. Een veel gelezen clubexpert is iemand die club te vriend moeten houden. De geruchtenmolen met crowdsourcing kan à la wikipedia meer autoriteit krijgen dan de eigen website. Clubs (en hun rechtenhoeder Eredivisie Live) hebben in het verleden de ruimte gegeven aan de bovengenoemde sites om te groeien als het om nieuws ging. Nu lijken ze (op een enkele na, zoals Roda JC) ook op het gebied van communities de boot te gaan missen. Voetbalzone heeft de haven al verlaten.