Is Minitix van Rabobank hét betalingssyteem voor exploitanten?

Is Minitix van Rabobank hét betalingssyteem voor exploitanten?

Het huidige aanbod aan betalingsoplossingen breidt uit. De nieuwste betalings-‘engine’ van de Rabobank is Minitix, een systeem waarmee de consument vanuit één centrale portemonnee via verschillende kanalen kan betalen. Om dit systeem tot een succes te maken, is één van de voorwaarden uiteraard dat website-eigenaren het op hun website implementeren. Ik sprak met Nico ten Wolde, Business Development Manager van Rabobank International en vroeg hem naar de mogelijkheden van deze techniek en naar zijn strategie om exploitanten te bereiken.


DelenEr zijn 7 reacties op dit artikel

 • Het zal aan mij liggen, maar "nieuwste" engine? Minitix komt volgens uit 2003... Wikipedia lijkt het in ieder geval met mij eens te zijn. Was het niet een voorloper via Ideal? Of zijn er nu veel vernieuwingen doorgevoerd en is het platform opnieuw gelanceerd. Dat wordt mij niet duidelijk uit het interview. Er wordt gesproken over "de beginfase"?

  geplaatst op
 • @Ton: Ja, Minitix is zéker ouder!

  geplaatst op
 • @ Ton en Matthijs

  Excuses voor de onduidelijkheid. Jullie hebben helemaal gelijk. Minitix bestaat inderdaad al sinds 2003 als betaaloplossing voor Internetbetalingen. Wat nu wel nieuw is, is dat Minitix ook wordt ingezet om betalingen via andere kanalen te doen; denk aan bijvoorbeeld betalingen via SMS en mobiele applicaties.

  geplaatst op
 • Minitix is ontwikkeld als een systeem voor microbetalingen. Het verschil met iDeal is dat de consument tijdens de transactie geen contact hoeft te maken met zijn of haar bank. De consument betaalt vanaf een "prepaid" Minitix saldo. Tijdens de transactie wordt een (klein) bedrag van het prepaid saldo van de consument overgeboekt naar de leverancier.

  iDeal leent zich vooral voor relatief grote bedragen omdat de transactiekosten hoger zijn. Een iDeal betaling is feitelijk een online overboeking van de ene bankrekening naar de andere, waarbij de ontvangende partij direct een online bevestiging van de betaling ontvangt.

  Een Minitix saldo bedraagt maximaal 150 euro. Met iDeal kun je veel grotere bedragen overmaken, tot vele duizenden euro's, afhankelijk van de regels die de bank van de consument daaraan stelt.

  Ik denk dat Minitix pas zal aanslaan wanneer Rabobank het overdraagt aan Currence, waardoor het hetzelfde brede draagvlak krijgt als iDeal en PIN. Daarnaast mogen ze ook wel iets doen aan de tarieven want die zijn nog veel te hoog.

  geplaatst op
 • Dit is toch kansloos. Weer een betaalsysteem, dat niet in 1 zin te omschrijven valt incl. voordelen t.o.v Ideal? Ik merk om me heen dat NL net gemasseerd is om Ideal betalingen te accepteren. Oftewel dit begint (en werkt) te werken onder consumenten. Ik denk dat deze beter in de ijskast van 2003 had kunnen blijven liggen. Klinkt ook als Wallie, dat faalde om dezelfde reden. (oh nee, Wallie bestaat ook nog!)

  geplaatst op
 • @Ton: Rabo Direct Betalen was de voorloper van iDeal :) ook van de Rabo, maar iets anders dan Minitix. In 2007 heb ik onderzoek gedaan naar betaalmethoden op internet. In dit onderzoek wordt ingegaan op de vraag welke eigenschappen een betaalmethode nodig heeft om op internet als betaalstandaard te kunnen slagen.

  Uit mijn onderzoek kwam naar voren dat de belangrijkste eigenschap van de betaalmethode was dat je er ook mee moest kunnen betalen wanneer er geen internet was, dus je moest er ook offline mee kunnen betalen, bijvoorbeeld in winkels.

  Neem bijvoorbeeld iDeal, dat is direct gekoppeld aan je bank/giro rekening en daarmee kan je nog prima betalen als er geen internet is. Of Paypal, gekoppeld aan je creditcard, waarmee je ook nog prima kunt betalen wanneer er geen internet is.

  Wanneer je met Minitix offline kunt betalen heeft het meer kans van slagen, als je uitgaat van de onderzoeksresultaten :) de 'wallet' functionaliteit die gekoppeld is aan een platform (online, mobile) maakt het minder geschikt als 'standaard', omdat je een gescheiden administratie hebt. Het mobiel betalen rekt de mogelijkheden van Minitix wel op, aangezien je zonder internet dan nog met je mobiel kunt betalen, maar in de basis blijft het een digitale portomonnee / betaalmethode en geen offline betaalmethode, wat beter de basis zou kunnen zijn.

  geplaatst op
 • Wat nieuw is, is dat het nu voor andere partijen makkelijker wordt om een eigen betaalplatform te faciliteren gebaseerd op Minitix. Er is nu nml een webservice beschikbaar die het Minitix betaalplatform ontlsluit. Voorheen was een partij afhankelijk van de Minitix website om een betaling af te handelen. Nu kan het zijn eigen frontend (b.v. website, mobiele telefoon, terminal (soort van offline betaling dus) etc.) inzetten.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.