Ontwikkelen voor Wave: Marktplaats Aanbod

Ontwikkelen voor Wave: Marktplaats Aanbod
{title}

Woensdag was het zover. 100 000 Wave uitnodigingen werden verstuurd. Bij Oberon Interactive (mijn bedrijf) hadden we het geluk al enige tijd met Wave te mogen spelen en zo konden we samen met Marktplaats een Wave applicatie ontwikkelen die sinds gisteren als Bèta beschikbaar is.

Wave is een mooi, elegant en soms nog een beetje shaky, maar dat kan als je naar een developer preview kijkt. “Everything’s shiny, Cap’n. Not to fret!” de standaard foutmelding als er weer een wave instabiel geworden was, hebben we vaak langs zien komen – al werd het elke maand minder frequent.

In hoeverre Wave een kans heeft echt mail en docs te verdringen is moeilijk in te schatten, zolang je weinig mensen hebt om mee te waven. Bij serieus gebruik voor interne projecten is het wel handiger dan Google docs: het overzicht is eenvoudiger te behouden, je ziet wie wat gedaan heeft en de playback functie is altijd bij de hand om uit te zoeken wat je in een eerdere fase afgesproken hebt. Uiteindelijk gebruik je in die situatie alleen maar een heel klein deel van de fantastische features uit de demo-video, waar iedereen een jaar geleden lekker mee gemaakt werd – maar genoeg om Wave een efficiënte tool te maken.

Wave voor ontwikkelaars
Voor ontwikkelaar is Wave in ieder geval heel interessant. Google zou Google niet zijn als het niet rekening hield met de verlangen en wensen van de ontwikkelaar. Voor Marktplaats ontwikkelden we een bot: een virtuele gesprekspartner die je aan een Wave toevoegt en waarmee je op heel eenvoudige manier samen kunt zoeken in het aanbod op Wave. Het aanbod komt binnen als aparte blips waar je vervolgens over kunt discussiëren, zodat je precies kunt zien wat de ander vindt.

Zelfs met een API die nog in ontwikkeling is, moet gezegd worden dat het ontwikkelingstraject eigenlijk vrij soepel verliep. Kritiekpunten zijn dat de opmaakmogelijkheden erg beperkt zijn en dat het (nog) niet mogelijk is om een wavebot zelf het initiatief te laten nemen om een conversatie up te daten. Bij de Marktplaats Wave kan de bot de aanbiedingen niet zelf elke zes uur verversen bijvoorbeeld. Daarvoor moet de gebruiker iets doen.

Er zijn een hele boel dergelijke applicaties denkbaar voor Wave en uiteindelijk zal Wave het daar ook van moeten hebben: de inventiviteit van ontwikkelaars die op basis van de mooie tools die de
Wave API biedt, dingen gaan maken waardoor je nooit meer terugverlangt naar e-mail of docs. Marktplaats Aanbod is in Bèta. Wie geïnteresseerd is kan waven naar richardosinga.


Geplaatst in

DelenEr zijn 4 reacties op dit artikel

 • Beste Richard,
  Leuke update... Wave heeft zeker de potentie om de wereld van online samenwerken flink te veranderen, alleen de kritische massa moet zich idd eerst eens opbouwen.

  Had zelf ook al een eerste indruk geschreven over Google Wave op Bijgespijkerd, wellicht ook leuk om eens te lezen: http://www.bijgespijkerd.nl/social-networking/google-wave-een-eerste-indruk (niet is niet schaamteloos pluggen, is even aan Matthijs gevraagd ;-)

  Natuurlijk is momenteel alles nog een probeerfase, zowel Wave als de apps... Iets wat me daarbij opvalt is dat bij het merendeel van de apps erg onduidelijk is hoe hij werkt en heb je geen idee wat je precies moet doen. Gelukkig is dit in het geval van de Marktplaats app wel duidelijk...

  Wellicht een leuke, de 1e commerciele app op Wave is er één van Amazon, waar je een bot kunt laten zoeken naar boeken of DVD's (zie niet geheel de toegevoegde waarde specifiek voor Wave, maar toch) .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

  geplaatst op
 • Leuk stukje op je blog. Ik zie je weer op Wave!

  geplaatst op
 • Klinkt als iets om jaloers op te zijn. Kan eerlijk gezegd niet wachten om dit binnen onze organisatie te introduceren. Jammer dat wij niet binnen de 100.000 uitnodigen zijn gevallen.

  geplaatst op
 • Nog een leuke kleine update: Een screenshot terwijl er met 3 mensen tegelijk gewerkt wordt in een Wave, realtime!

  http://moby.to/qa1zsx

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.