Ontwikkelen voor Wave: Marktplaats Aanbod

2 oktober 2009, 05:15

{title}

Woensdag was het zover. 100 000 Wave uitnodigingen werden verstuurd. Bij Oberon Interactive (mijn bedrijf) hadden we het geluk al enige tijd met Wave te mogen spelen en zo konden we samen met Marktplaats een Wave applicatie ontwikkelen die sinds gisteren als Bèta beschikbaar is.

Wave is een mooi, elegant en soms nog een beetje shaky, maar dat kan als je naar een developer preview kijkt. “Everything’s shiny, Cap’n. Not to fret!” de standaard foutmelding als er weer een wave instabiel geworden was, hebben we vaak langs zien komen – al werd het elke maand minder frequent.

In hoeverre Wave een kans heeft echt mail en docs te verdringen is moeilijk in te schatten, zolang je weinig mensen hebt om mee te waven. Bij serieus gebruik voor interne projecten is het wel handiger dan Google docs: het overzicht is eenvoudiger te behouden, je ziet wie wat gedaan heeft en de playback functie is altijd bij de hand om uit te zoeken wat je in een eerdere fase afgesproken hebt. Uiteindelijk gebruik je in die situatie alleen maar een heel klein deel van de fantastische features uit de demo-video, waar iedereen een jaar geleden lekker mee gemaakt werd – maar genoeg om Wave een efficiënte tool te maken.

Wave voor ontwikkelaars

Voor ontwikkelaar is Wave in ieder geval heel interessant. Google zou Google niet zijn als het niet rekening hield met de verlangen en wensen van de ontwikkelaar. Voor Marktplaats ontwikkelden we een bot: een virtuele gesprekspartner die je aan een Wave toevoegt en waarmee je op heel eenvoudige manier samen kunt zoeken in het aanbod op Wave. Het aanbod komt binnen als aparte blips waar je vervolgens over kunt discussiëren, zodat je precies kunt zien wat de ander vindt.

Zelfs met een API die nog in ontwikkeling is, moet gezegd worden dat het ontwikkelingstraject eigenlijk vrij soepel verliep. Kritiekpunten zijn dat de opmaakmogelijkheden erg beperkt zijn en dat het (nog) niet mogelijk is om een wavebot zelf het initiatief te laten nemen om een conversatie up te daten. Bij de Marktplaats Wave kan de bot de aanbiedingen niet zelf elke zes uur verversen bijvoorbeeld. Daarvoor moet de gebruiker iets doen.

Er zijn een hele boel dergelijke applicaties denkbaar voor Wave en uiteindelijk zal Wave het daar ook van moeten hebben: de inventiviteit van ontwikkelaars die op basis van de mooie tools die de

Wave API biedt, dingen gaan maken waardoor je nooit meer terugverlangt naar e-mail of docs. Marktplaats Aanbod is in Bèta. Wie geïnteresseerd is kan waven naar richardosinga.

De loopbaan van Richard Osinga (1971) is ongewoon en afwisselend: hij was diplomaat in Noord-Afrika, eigenaar van start-ups in Silicon Valley en Berlijn en ondernemer in de zorg. Hij is oprichter van world66.com, triposo, was lange tijd creatief directeur van Oberon en is nu een van de mede oprichters van Alii.care, een platform voor medisch specialisten om protocollen op een betere manier up to date te houden.

Categorie
Tags

4 Reacties

  RichardOsinga

  Leuk stukje op je blog. Ik zie je weer op Wave!


  2 oktober 2009 om 06:41
  Emiel Kamzol

  Klinkt als iets om jaloers op te zijn. Kan eerlijk gezegd niet wachten om dit binnen onze organisatie te introduceren. Jammer dat wij niet binnen de 100.000 uitnodigen zijn gevallen.


  2 oktober 2009 om 06:42

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!