Finale: eBay verkoopt 65 procent van aandelen Skype aan investeerders

2 september 2009, 09:47

{title}Het wordt gezien als een van de grootste miskopen in de toch nog jonge internet technology business: de overname van Skype door eBay. Voor het enorme bedrag van 4,1 miljard dollar (2,6 dollar ineens, 1,5 miljard in 2008 en op basis van performance, totaal 4,1) ging de internetbeldienst over naar de internetveiler in september 2005, vier jaar geleden. Er waren mooie plannen: de beldienst moest het gebruikers op eBay gemakkelijk maken te communiceren, een click-to call button zou synergie voordelen met zich mee moeten brengen. Er werd gedacht aan ‘live voice auctions’ en aan een callcenter via Skype.

De overname heeft nooit gebracht waar eBay op gehoopt had. In oktober 2007 werd bekend dat eBay 1,43 miljard dollar moest afschrijven op Skype. Nieuwe advertentiemodellen brachten weinig op, het aantal gebruikers steeg wel enorm. Niklas Zennström, een van de oprichters van Skype, stapte naar aanleiding van de afschrijving op. In 2008 bereikte Skype de 1 miljard downloads. In april 2009 zette eBay Skype in de etalage.

Niklas Zennström was er als de kippen bij om aan te kondigen Skype terug te willen kopen van eBay. Cynisch, maar hard is de zakenwereld. Het enige dat Zennström moest doen, was een aantal private equity clubs bij elkaar harken om de benodigde centjes bij elkaar te brengen. Dat is hem uiteindelijk niet gelukt. Maandag rommelde het al (eigenlijk rommelde het dus al maanden, vanaf april).

Gisteren werd het grote nieuws definitief bekend: eBay verkoopt 65 procent van de aandelen in Skype aan een consortium van private investeerders. Zennström zal waarschijnlijk wel bij de koop betrokken worden, omdat hij, aldus Trouw, nog een claim heeft lopen tegen eBay.

Belangrijk in de discussie is de waardering van Skype als bedrijf. De 1,5 miljard dollar (bovenop de eerder genoemde 2,6 miljard dollar) is nooit volledig betaald; we moeten ongeveer uitgaan van 3,1 miljard dollar dat in totaal is betaald voor Skype. Kijken we nu naar de overname, dan is de geschatte waarde van Skype 2,75 miljard.

Je kunt er meerdere rekensommen op loslaten, en Michael Arrington heeft dat gedaan op TechCrunch in een korte analyse: ‘Hey, eBay Actually Did Ok With Skype’. Arrington schrijft, dat je door veranderende marktomstandigheden en een devaluatie van de waarde van eBay-aandelen bést zou kunnen zeggen dat eBay best goed uit dit ‘debacle’ omhoog is gekropen. Meer dan goed, misschien wel zelfs.

“Clearly, ebay got more for Skype than they thought they would. […] After the write-downs, eBay was carrying Skype on its books at a value below $2 billion dollars. […] Uit één van Arrington’s reacties: “eBay has now taken much more cash off the table than they paid for Skype, given the 50% in stock in the original deal.”

Plat gezegd: je hebt een bedrijfsonderdeel dat je voor 2 miljard dollar in de boeken hebt staan, en je verkoopt 65 procent van de aandelen tegen een bedrijfswaarde van 2,75 miljard dollar. Voordat het hogere wiskunde wordt: ik vind het een interessant tegengeluid.

De CEO van Skype (of hij blijft zitten is onbekend), Josh Silverman, schrijft op zijn blog over ‘A new chapter’. Silverman houdt het kort, maar gaat wel iets dieper in op wie Skype nu precies gekocht hebben.

A small group of venture capital funds have agreed with eBay to acquire a majority stake in Skype. The group is led by Silver Lake Partners, joined by Index and Andreessen Horowitz Ventures. You may recognize some names – for example Danny Rimer and Mike Volpi (both at Index Ventures) who were some of the earliest Board members and supporters of Skype.

Silverman heeft het over ‘passie’ en ‘team’. In het team zit in ieder geval iemand met een grote passie voor online, en een van de meest succesvolle investeerders uit de Valley: Marc Andreessen. Sommige van de oorspronkelijke bedenkers en oprichters zijn nu weer verzameld. Het is de vraag wat ze met Skype zullen gaan doen. De beursgang die eBay eerder aankondigde, is nu in ieder geval van de baan.

Om Malik, niet een van de minst vooraanstaande bloggers in de VS, is het er helemaal niet mee eens en adviseert eBay-aandeelhouders:

If you’re an eBay shareholder, it’s time for you to get mad about the sheer incompetency of the management. First they paid top dollar for Skype back in 2005, making billionaires out of Niklas Zennstrom and Janus Friis. And, now instead of waiting for an opportune time to go public, eBay management is selling low, at a time when the only buyers are bargain hunters.

eBay houdt 35 procent van de aandelen van Skype voorlopig vast. Misschien hopen ze bij de internetveiler die portie voor een leuker bedrag te kunnen slijten om de afschrijvingen ongedaan te maken. Wellicht dat het bedrijf er dan toch, als alles op en afgetrokken wordt, positief uit komt.

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

1 Reactie

    moonen

    als ik nou aandelen wil kopen of wil investeren in skype.

    Hoe kan ik als particulier dit nou doen of beter gevraagd waar kan ik dat doen??


    9 oktober 2009 om 13:27

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!