Rechter verbiedt site Pirate Bay in Nederland

Rechter verbiedt site Pirate Bay in Nederland

{title}De populaire Zweedse downloadsite The Pirate Bay moet zijn website binnen tien dagen ontoegankelijk maken voor internetgebruikers in Nederland. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam deze week bepaald. De uitspraak betekent een overwinning voor auteursrechtenorganisatie Brein, dat het kort geding had aangespannen. De eigenaren van de site gaan in beroep (via: AD.nl).

De website via welke je - veelal illegale - muziek en films kunt downloaden, genereert meer dan 1 miljard pageviews per maand en behoort tot de honderd meest bezochte websites ter wereld. De site plaatst zelf geen auteursrechtelijk beschermd materiaal, maar functioneert als gids voor illegaal materiaal. Volgens Brein heeft het Amsterdamse hof eerder al bepaald dat je niet structureel geld mag verdienen aan het verwijzen naar illegale content. “Downloaden mag dan veelal legaal zijn, het uploaden is dat niet,” aldus Brein.

Hoewel de beheerders van de site door de Zweedse rechter in april dit jaar zijn veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf voor hun activiteiten, is de website nog steeds actief. De eigenaren zijn in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak. Het verbod in Nederland geldt niet alleen voor de drie huidige beheerders maar ook voor de toekomstige eigenaar GGF, dat op het punt staat de site over te nemen.


Geplaatst in

DelenEr zijn 5 reacties op dit artikel

 • Eens met strekking van artikel NRCNext:
  Wat ons zorgen baart, is dat deze uitspraak wellicht jurisprudentie oplevert voor het blokkeren van informatie in Nederland.

  Verder heeft deze uitspraak geen enkel effect als het gaat om het stoppen van het downloaden van illegale content.

  geplaatst op
 • Belachelijke uitspraak stel je voor dat Cofeeshop the Grasshopper in Frankrijk veroordeeld zou worden omdat ze wiet zouden verstrekken aan Fransen, dan zou Nederland ook op ze achterste poten staan.

  geplaatst op
 • Is het niet mogelijk om nu brein of iemand voor de rechter te slepen onder het mom van censuur? Zo ja, dan zou ik me daar best hard voor willen maken

  geplaatst op
 • Storm in een glas water, verdediging was er niet dus eis toegekend bij verstek.

  geplaatst op
 • Volgens mij is FTD.nu gelukkig al bezig met het aanklagen van Brein, wel voor een andere reden dacht ik. Het ligt er ook een beetje aan wat voor vorm van censuur er gaat komen, als de providers iets blacklisten dan is dat slecht nieuws, een ander verhaal is dat de Zweedse server IP's uit Nederland moet weren.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.