Rechter verbiedt site Pirate Bay in Nederland

31 juli 2009, 02:53

{title}De populaire Zweedse downloadsite The Pirate Bay moet zijn website binnen tien dagen ontoegankelijk maken voor internetgebruikers in Nederland. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam deze week bepaald. De uitspraak betekent een overwinning voor auteursrechtenorganisatie Brein, dat het kort geding had aangespannen. De eigenaren van de site gaan in beroep (via: AD.nl).

De website via welke je – veelal illegale – muziek en films kunt downloaden, genereert meer dan 1 miljard pageviews per maand en behoort tot de honderd meest bezochte websites ter wereld. De site plaatst zelf geen auteursrechtelijk beschermd materiaal, maar functioneert als gids voor illegaal materiaal. Volgens Brein heeft het Amsterdamse hof eerder al bepaald dat je niet structureel geld mag verdienen aan het verwijzen naar illegale content. “Downloaden mag dan veelal legaal zijn, het uploaden is dat niet,” aldus Brein.

Hoewel de beheerders van de site door de Zweedse rechter in april dit jaar zijn veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf voor hun activiteiten, is de website nog steeds actief. De eigenaren zijn in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak. Het verbod in Nederland geldt niet alleen voor de drie huidige beheerders maar ook voor de toekomstige eigenaar GGF, dat op het punt staat de site over te nemen.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

4 Reacties

  Koos Koets

  Belachelijke uitspraak stel je voor dat Cofeeshop the Grasshopper in Frankrijk veroordeeld zou worden omdat ze wiet zouden verstrekken aan Fransen, dan zou Nederland ook op ze achterste poten staan.


  31 juli 2009 om 07:27
  Tieske

  Is het niet mogelijk om nu brein of iemand voor de rechter te slepen onder het mom van censuur? Zo ja, dan zou ik me daar best hard voor willen maken


  31 juli 2009 om 08:38
  Bas

  Storm in een glas water, verdediging was er niet dus eis toegekend bij verstek.


  31 juli 2009 om 13:11
  rick

  Volgens mij is FTD.nu gelukkig al bezig met het aanklagen van Brein, wel voor een andere reden dacht ik. Het ligt er ook een beetje aan wat voor vorm van censuur er gaat komen, als de providers iets blacklisten dan is dat slecht nieuws, een ander verhaal is dat de Zweedse server IP’s uit Nederland moet weren.


  1 augustus 2009 om 07:13

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!