Online piraten The Pirate Bay voorlopig gekielhaald

17 april 2009, 10:04

{title}Zowel de reële als de digitale wereld wordt geteisterd door piraterij. In de echte wereld proberen Somalische piraten grote sommen geld te bemachtigen door olietanks te enteren en tegen een losprijs “terug te verkopen” aan de rechtmatige eigenaar. In de digitale wereld staat de website ThePirateBay aan het roer in het “verspreiden” van illegale content.

Vandaag is er een uitspraak gekomen in het nadeel van ThePirateBay (zie, oa: Telegraaf). Natuurlijk verspreiden zij niet zelf illegale content. Ze zijn slechts een “zoekmachine” die als eindresultaat torrents opleveren die verwijzen naar illegale software, games, muziek, films, ebooks etc. De rechter vond echter wel degelijk dat ze hun steentje bijdroegen. ThePirateBay biedt immers een platform aan aan het netwerk dat deze illegale verspreiding faciliteert.

Een consortium uit de entertainment industrie had de zaak aangespannen tegen de vier mannen (Frederik Neij, Gottfrid Svartholm Warg, Carl Lundstrom en Peter Sunde) achter de site. In het begin leek het proces een lachtertje te worden. Een groot deel van de aanklachten kon niet hard gemaakt worden. Vandaag bleek echter dat ThePirateBay de eindstreep niet heeft gehaald. Alle vier een jaar de bak in en een boete van 3,6 miljoen dollar. Auw.

Maar het einde van ThePirateBay is nog niet in zicht. ThePirateBay gaat natuurlijk in beroep. Een van de eigenaren Peter Sunde liet via een tweet het volgende weten: “Stay calm – Nothing will happen to TPB, us personally or file sharing what so ever. This is just a theater for the media.

Op de site staat inmiddels het volgende te lezen: “So, the dice courts judgement is here. It was lol to read and hear, crazy verdict. But as in all good movies, the heroes lose in the beginning but have an epic victory in the end anyhow. That’s the only thing hollywood ever taught us.

Waar staan we dan nu? Het killen van ThePirateBay lost het probleem van illegaal downloaden niet op. Misschien wordt het probleem alleen maar groter. Andere netwerken zullen in populariteit stijgen. Nieuwsgroepen, downloaden via websites, de mogelijkheden zijn legio. Moet de entertainment industrie niet gewoon op zoek naar een ander model? Apple heeft met iTunes redelijk wat centjes in de la van de muziekindustrie opgeleverd. Is een zelfde soort model niet mogelijk voor andere entertainment industrieën?

Voorlopig loont piraterij dus nog…

Sander Duivestein
Topspreker / Trendwatcher / Auteur / Columnist bij Sogeti

Sander Duivestein is professioneel spreker, trendwatcher, internetondernemer, adviseur, auteur en columnist over de impact van nieuwe technologie op mens, bedrijf en maatschappij. In dienst van VINT (het Verkennings Instituut Nieuwe Technologie van ICT-dienstverlener Sogeti) heeft hij aan meerdere onderzoeken meegewerkt. In de afgelopen jaren schreef hij meerdere boeken en rapporten over Bitcoin, Internet of Things, Wearables, Big Data, Social Media, Mobile, Cloud en de economische crisis. Sander is veel in de traditionele media terug te vinden. Regelmatig wordt hij gevraagd om zijn opinie in dag- en weekbladen, op de radio en op televisie te delen. Zo was hij onder andere te gast in Pauw en Witteman, Brandpunt en Nieuwsuur.

Categorie
Tags

15 Reacties

    Pierre

    Je bent met alle respect niet goed bij je hoofd als je The Pirate Bay vergelijkt met Somalische piraten.


    17 april 2009 om 11:38
    Tom

    De vergelijking met Somalische piraten vind ik niet echt gepast…


    17 april 2009 om 11:44
    Sander Duivestein

    @Pierre Respect getuigt ook niet echt uit de wijze waarop jij je ongenoegen uit. “Niet goed bij je hoofd”.

    @Pierre, @Tom. Ik zeg dat piraterij voorkomt in de reele wereld en de digitale wereld. Nergens zegf ik dat de mannen achter ThePirateBay van hetzelfde kaliber zijn als de Somalische piraten. Dus dat de beheerders van ThePirateBay gewetenloze moordenaars zijn. Maar goed, bedankt voor jullie inhoudelijke commentaar.


    17 april 2009 om 11:52
    Wim

    qoute: “In de echte wereld proberen Somalische piraten…. ….In de digitale wereld staat de website ThePirateBay….”

    Als dat niet vergelijken is en van hetzelfde kaliber, begrijp ik niet waarom die somalische piraten überhaupt genoemd worden. Kortom, totaal overbodig en smakeloos begin van een verder redelijk goed stuk met iig de juiste conclusie…


    17 april 2009 om 12:40
    mgvandenbroek

    @Wim: Als je het verder een goed stuk vindt, dan is het zonde om offtopic te raken door een vergelijking! De impact van deze uitspraak is vergaand!


    17 april 2009 om 12:46
    Wim

    @mathijs: Nee, het is dus zonde om een stuk zo te beginnen. Het resultaat is dus dat de eerste 3-4 comments alleen daar over gaat en niemand meer naar de echte inhoud kijkt.

    Niet meer doen dus! 🙂


    17 april 2009 om 12:49
    mgvandenbroek

    @Wim: Point taken. Ontopic!


    17 april 2009 om 12:50
    Kjeld Kahn

    Ben het eens met de uitspraak, ze faciliteren in mijn ogen ook.

    Echte vind ik de straf (cell straf!) wel wat ver gaan, tenzij het voorwaardelijke straf betreft.

    Ik weet niet hoeveel die gasten verdienen met banners op die site dus ik kan niet inschatten of de boete te van de goed waarde is.

    Ben benieuwd hoe het verder gaat. En newsgroups.. ja wanneer trekken we die eens uit de lucht. Ik weiger er eiegenlijk voor te betalen via mijn ISP contributie.


    17 april 2009 om 12:58
    Bram Bolt

    Ben het eens met de uitspraak, alleen sluit ik mij aan bij het punt dat dit niet te voorkomen is. De mogelijkheden zijn onbeperkt, een ander business model lijkt mij dan ook een betere optie.


    18 april 2009 om 09:16
    yordi

    vraag me eigen wel is af 1 jaar cel en zoveel boete wat willen ze hiermee bereiken dat mensen schrikken en er mee stoppen dat kunnen ze wel vergeten. iedereen kan toch films huren en die zijn ook te copieren want de tijd van de beveiligingen op dvd zijn we al vergeten.

    en zeker als je vrienden heb die een videotheek hebben en de weg weten in ilegale dvd’s.

    verder vind ik deze rechters zielig die piraten bay hebben veroordeeld. want ook deze mensen zetten het er zelf niet op want het gaat van mensen die uploaden naar de site’s zo zijn er 100.000 mensen die dagelijks uploaden. en wie moet je dan de schuld geven iemand die het op zijn site heeft staan om dat rechters niet verder kijken dan alleen maar een naam die bij deze piraten bay heet. laten deze rechters zich is verdiepen hoe het echt werkt dan begrijpen ze mischien ooit dat er geen beginnen aan is om alles te pakken want voor de een die gepakt word komen er 100 per maand terug dus een einde is nooit in zicht ook niet met cel straffen de een er uit de ander er in.


    18 april 2009 om 15:43
    Bas

    1) Stomme vergelijking.

    2) Quotes van brutale jongens.

    3) Vragen uit de oude doos en een inkopper van jewelste als conclusie.

    Mijn inziens een loos stukje tekst op nu.nl niveau.


    20 april 2009 om 06:50
    mgvandenbroek

    @Bas: En wat moeten we met jouw reactie? Als je het hebt over ‘loos stukje tekst’ mag je van mij met wat inhoudelijker commentaar komen, op deze prachtige maandagochtend.


    20 april 2009 om 07:20
    Jens

    Ik vind het juist zeer actueel om de echte piraten te linken aan de digitale piraten.

    Uiteraard staan de twee compleet los van elkander. Gebruik makend van gezond boerenverstand is hier wel een vereiste uiteraard…

    Ik vond het dan ook een zeer treffende inleiding.


    20 april 2009 om 10:49
    Bas

    @Matthijs: Dat was ik van plan totdat ik bij de “call to action” kwam. De vraag die de discussie op gang kan brengen. De sleutel tot succes voor een dergelijk stukje loze berichtgeving. Die vraag luidt: “Moet de entertainment industrie niet gewoon op zoek naar een ander model?” en dat is de druppel. Een dooddoener van jewelste. Die discussie begon eind vorige eeuw en duurt voort.

    Als je bericht over de veroordeling van de jongens achter TBP, prima. Hou het kort en zakelijk. Ten eerste zijn ze in hoger beroep, de veroordeling is dus nog geen feit. Ten tweede is de vergelijking tussen “echte” piraten en TPB behoorlijk krom. Mocht je dat niet snappen hoor ik het wel, dan krijg je uitleg. Ten derde gaat dit dus niet over een businessmodel voor platenmaatschappijen maar over neutraliteit, vrijheid en censuur. Een betere vergelijking zou zijn om Zweden te vergelijken met China als ze de TPB zouden verbieden. En Tim Cuijk met Kim Jong-Il.

    Kort door de bocht: Ik vond het geen sterk noch een relevant stukje voor op het door mij hoog gewaardeerde Marketingfacts.


    21 april 2009 om 06:55

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!