
Mensen die op het internet op zoek gaan naar een aanbieder van sim only telefoonabonnementen, laten zich relatief vaak overtuigen een product van Ben aan te schaffen. Dat blijkt uit de WUA! Web Performance Scan, waarmee de relatieve prestaties van organisaties op het internet onderzocht wordt. Tijdens het onderzoek naar aanbieders van sim only abonnementen in juni wordt Ben als beste beoordeeld. De dochter van T-Mobile laat met een Web Performance Score van 6,5 Telfort en Vodafone – beide met een 6,3 – net achter zich. De verschillende merknamen van KPN nemen in het onderzoek gezamenlijk het grootste marktaandeel, maar presteren afzonderlijk uiterst wisselvallig. Hieronder ook een filmpje met een impressie van de groepsdiscussie onder de respondenten.
Ben uit de dood opgestaan
Na de overname van Ben door T-Mobile verdween Ben in 2003 als merk. Vorig jaar besloot het moederbedrijf echter om Ben opnieuw op de markt te brengen, als aanbieder van sim only abonnementen. Volgens geruchten gebeurde dit alleen omdat het merkrecht op het punt stond te verlopen, maar het resultaat telt! De website van Ben gooit hoge ogen op bijna alle deelaspecten die we bij WUA! onderzoeken, en krijgt uiteindelijk de voorkeur van ruim een kwart van de bezoekers. Omdat niet iedereen de website wist te vinden, scoort Ben hiermee een marktaandeel van 15% in ons onderzoek. Hiermee doet Ben het veel beter dan moederbedrijf T-Mobile. Hoewel ook deze website door ongeveer de helft van de deelnemers wordt gevonden, kiest slechts 2,5% van de deelnemers uiteindelijk voor een sim only abonnement van T-Mobile. De website van T-Mobile scoort op alle deelaspecten slechter dan die van Ben.
KPN niet dominant op de sim only abonnementen markt
KPN is met maar liefst vijf merknamen vertegenwoordigd in de top 17 die in het onderzoek naar voren komt. Samen slaan ze 25% van de potentiële klanten aan de haak, maar van een teamprestatie is niet te spreken. Telfort zorgt voor de helft van dit aandeel, en vormt met zowel de website als de vindbaarheid ervan een voorbeeld voor de rest van de groep. Op een verdienstelijke tweede plaats scoort het met een 6,3 de enige voldoende van het gezelschap.
thephonehouse.nl pikt ook een graantje mee
Hoewel de top van het klassement voornamelijk wordt bezet door directe aanbieders, pakken ook de verschillende webwinkels een stukje van de markt. Bijna een kwart van de deelnemers besloot een abonnement af te sluiten via één van de zes winkels die in de top 17 staan. The Phone House, dat vorig jaar Typhone heeft overgenomen, haalt in totaal 10% van de deelnemers binnen.
Onderzoeksmethode
De deelnemers aan dit onderzoek zijn tussen de twintig en achtenveertig jaar en oriënteren regelmatig op internet. Na het overhandigen van de casus – ‘je bent op zoek naar een sim only abonnement’ – moesten de deelnemers zich op het internet oriënteren naar een geschikte website waar zij de dienst wilden afnemen. Tijdens de zoektocht registreerden we zowel de gevonden websites als de meningen hierover. In een gecontroleerde onderzoeksruimte geven de deelnemers in totaal 281 individuele beoordelingen over 47 verschillende websites.
Conclusie
Met Ben heeft T-Mobile er duidelijk goed aan gedaan het oude merk weer op de markt te brengen. Het moederbedrijf zelf presteert minder goed, en heeft dit – net als Vodafone – te danken aan een website die op alle aspecten wordt bekritiseerd door de bezoekers. T-Mobile kan wat dit betreft veel leren van Ben, dat juist erg goed scoort met de website. Telfort staat stevig in de top 3, terwijl de andere merken van KPN het laten liggen wanneer potentiële klanten op zoek zijn naar een sim only abonnement.
Ben benieuwd hoe de markt zich verder ontwikkelt. Hieronder een filmpje van de groepsdiscussie die gehouden werd na afloop van de zoektocht op internet. De respondenten praten na over de bezochte websites.