SlideshareReview: 2.0 en innovatie (again)

22 mei 2009, 05:39

Val ik een beetje in herhalingen: opnieuw een presentatie die gaat over 2.0 en innovatie?

Ja en nee. Deze presentatie gaat opnieuw over de impact van web 2.0 op innovatie.

Maar in tegenstelling tot eerdere presentaties, gaat Dan Keldsen wat dieper in op de cultuurverandering die nodig is binnen een organisatie om de 2.0 technieken daadwerkelijk te gebruiken als versneller van innovatie.

Onder de noemer Enterprise 2.0 wil Keldsen de toehoorder drie dingen meegeven met zijn presentatie:

  • Technologie is slechts een enkel onderdeel
  • Enterprise 2.0 is bedoeld om de mensen in je organisatie te ondersteunen
  • Culture creeps cautiously, ofwel: cultuur is een lastig ding – want mensenwerk

Met name de sheets over de cultuur (slides 40 – 80) binnen een organisatie zijn het interessantste.

Om de cultuur meer innovatief te krijgen, zijn een aantal zaken nodig, en 2.0 technieken kunnen daarbij helpen:

  • Participation: iedereen moet meedoen
  • Transparancy: informatie-uitwisseling, verbindingen tussen de mensen, open besluitvorming en de inzet van experts
  • Low barriers: hou het simpel, platform-neutraal, bruikbaar, integreerbaar en goedkoop
  • Speed: time-to- market en nog wat snelheidselementen

Keldsen roept op om een omgeving te creeeren binnen je organisatie waarbij ideeen zich kunnen vermenigvuldigen (gelukkig dit keer zonder een plaatje van konijnen).

Het einde van de presentatie is naar mijn smaak wat te commercieel, maar er zitten veel stof tot nadenken in: innovatie is niet iets dat beperkt blijft tot een innovatie-afdeling en ook niet iets dat beperkt blijft tot een halfjaarlijkse brainstorm. Een innovatieve organisatie is letterlijk doordrenkt met innovatie.

Slideshare Review is de wekelijkse rubriek op Marketingfacts, waarin presentaties worden belicht en besproken. Heeft u een suggestie voor SlideShare Review? Tip ons! Mail Carole Carole[at]HetLampjeLinksonder.nl of Wichert wichert[at]hetlampjelinksonder.nl.

Wichert van Engelen is een innovator. Veranderen is zijn vak, het zoeken en vinden van non-conventionele oplossingen zijn 'handelsmerk'. Na twintig jaar ervaring met veranderen in de financiële dienstverlening startte Wichert begin 2008 als zelfstandig gevestigd ondersteuner van innovatieprocessen en innovatiemanager. Hij richtte Het Lampje Linksonder op, ondertussen een gevestigde naam als het aankomt op inspiratie voor en tijdens het innovatieproces en resultaatgerichte brainstorms. Naast zijn consultancy en interimmanagement-werk, wordt Wichert vaak gevraagd als dagvoorzitter en als gastspreker over het operationaliseren van innovatie. Wichert blogt over innovatie en inspiratie op www.hetlampjelinksonder.nl, www.extendlimits.nl en www.nieuweproductenbedenken.nl

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!