Wolfram Alpha geen Google maar Wikipedia killer

Wolfram Alpha geen Google maar Wikipedia killer

Het moet de grote Google killer worden: Wolfram Alpha. Al een aantal maanden lezen we op de allerlei blogs steeds nieuwe weetjes over de zoekmachine van de Britse wiskundige Stephen Wolfram. De zoekmachine gebruikt een hoop rekenkracht en slimme algoritmes om antwoorden te berekenen. Je krijgt als gebruiker niet meer een lijstje met 10 of meer websites voor je neus waar je vervolgens zelf op zoek moet gaan naar antwoorden, maar gewoon netjes in 1 keer het antwoord zelf.

Het kleine groepje geluksvogels dat de zoekmachine al aan het werk heeft gezien was erg positief. De verwachtingen waren dus hoog gespannen. En dit weekend was het dan zover. Wolfram Alpha ging live.

Veel grafiekjes en tabellen

Hoe ziet dat er dan in de praktijk uit? Nou, zoek je bijvoorbeeld naar “Weather Groningen” dan krijg je heel netjes de temperatuur, windsnelheid en luchtvochtigheid van nu. En een grafiek met de temperatuur en neerslag van de afgelopen dagen plus een forecast. En een grafiek met alle temperaturen op 18 mei van de afgelopen 60 jaar. En dat allemaal heel cool weergegeven.

Zoek je naar een “apple” dan berekent Wolfram dat dat zowel een bedrijf, eten, species, woord of zelfs een ruimteschip kan zijn. En neemt vervolgens de aanname dat je waarschijnlijk het bedrijf bedoelt.

wolfram alpha

Vervolgens krijg ik weer een hele hoop data over marktaandelen, omzet, vergelijkingen met DELL, Palm en anderen enz.
Maar ik zocht de vrucht, dus ik klik op “food”. Nu krijg ik tabellen en grafiekjes met calorieën, vitaminen, gewicht, fructose, cholesterol en nog 20 feitjes over appels. Onderaan staat een linkje naar de bronnen. Wolfram heeft dit antwoord berekent door in totaal 14 bronnen te gebruiken.

Rekenkracht Wolfram indrukwekkend…

Om de kracht van Wolfram Alpha te showen hebben we alvast een flinke lijst voorbeelden op een pagina gezet voor ons. Kijk hier eens en klik eens rond. Je krijgt zo een goed beeld van wat Wolfram allemaal kan. En dat is eerlijk gezegd ook best indrukwekkend. Nooit eerder heb ik een zoekmachine gezien dat zoveel feitelijke informatie bij elkaar weet te sprokkelen.

…maar geen zoekmachine

Maar wat hebben we hier nou aan? Moet Google nu vrezen voor haar voortbestaan? Nee, want Wolfram mag dan indrukwekkende wiskundige trucjes uithalen om feitelijke informatie te presenteren, maar met echte zoekvragen weet de machine geen raad.

Zo heb ik mijn vriendin beloofd vanavond te koken. Iets met Couscous. Eens kijken of Wolfram me aan een lekker recept kan helpen.

Hmm.. er zit 26 miligram sodium in couscous, 1% vet20 gram proteïne, 590 Calorieën (30% van de dagelijkse hoeveelheid), een beetje calcium, ijzer, geen cholesterol en couscous is 2,23 gram met kubieke cm. Een hele hoop informatie. Waar ik helemaal niets aan heb…

Als ze nou nog een kaartje hadden gepresenteerd met de landen waar couscous veel gegeten wordt, had ik die landen in Google kunnen gooien. “recept Marokko” ofzo (deze zoekopdracht levert me daadwerkelijk een hoop relevante recepten, dank je Google). Maar “couscous recipe” levert in Wolfram de volgende melding op:

wolfram alpha couscous

Wikipedia, maak je borst maar nat!

Wolfram is geen bedreiging voor Google. Sterker nog, eigenlijk is het geen zoekmachine. Het is een feitjesmachine.

Wikipedia, maak je borst maar nat!

Zo en nu eens dat recept zoeken in Google..


Geplaatst in

DelenEr zijn 12 reacties op dit artikel

 • Ik denk er hetzelfde over. Het systeem is indrukwekkend, maar ik zie het niet als vervanging van een zoekmachine.


  maar ja de zoekmachine is pas net live, dus nog maar even afwachten.
  Ben zelf op zoek gegaan naar het recept van een appeltaart, maar helaas laat Wolfram alleen zien welke elementen, bouwstoffen en calorieën er aan dit product verbonden zijn..

  geplaatst op
 • Een collega wijst me zojuist op het ontbreken van Zuiderlijk Flevoland. Je zult toch in Almere wonen...

  Verder bedenk ik me net dat ik Wikipedia regelmatig gebruik om dingen over bands op te zoeken. Eens kijken wat Wolfram daar van maakt.. Bijna elke band levert een "Development of this topic is under investigation..." op. Zelfs namen als de beatles zijn nog niet berekent. Green day wordt zelfs gezien als een persoonsnaam. hmm...

  geplaatst op
 • Het valt mij een beetje tegen. De verwachtingen over deze nieuwe 'zoekmachine' waren de laatste maanden groot aangezwengeld. Inderdaad is dit geen vervanger van Google.

  Toch is dit een stap voorwaarts naar de nieuwe generatie zoekmachines die Context Search ondersteunen. Over twee a drie jaar gebruik je meerdere zoekmachines om je info op te halen. Wat dat betreft krijgt Google wel competitie

  geplaatst op
 • Gisteravond ook met Wolfram gespeeld en ik kom tot dezelfde conclusie als jij Remi. Vond het wel erg indrukwekkend, maar niet meer dan dat ;-)

  Wat mij op viel, en nou ben ik niet zo natuurkundig onderlegd, maar zoeken naar -100K (minus 100 Kelvin graden) leverde mij alleen conversie naar Celsuis en Fahrenheit op terwijl er niets werd gezegd over het absolute nulpunt (dat we allang voorbij zijn). Dat vond ik opmerkelijk als leek.

  Verder viel mij hetzelfde voorbeeld van Green Day mij op (ook aanwezig Remi? 19 oktober Ahoy!)

  geplaatst op
 • Tja er zijn veel voorbeelden waarin Wolfram geen goed antwoord geeft. Maar da's natuurlijk ook wel logisch, zo'n ding heeft ook gewoon tijd nodig. Waarschijnlijk weten ze binnenkort wel dat er een absoluut nulpunt bestaat en dat Almere in een polder, niet in zee ligt.

  Ik weet nog dat Ask.com met hun maps kwam. Die hadden gewoon de zeespiegel aangehouden en dus half Nederland onder water gezet. Ik heb ze nog gemaild dat het een beetje lullig was voor de mensen in de randstad. Gelukkig hebben ze dat snel gefixed.

  Heeft iemand al iets gehoord over de inkomsten van Wolfram Alpha trouwens? Gaan ze er straks Adwords naast plaatsen? of gaan ze voor een ander systeem?

  Verder hier ook een interessante kijk op Wolfram.

  Google is de resultaten van Wolfram trouwens ook lekker aan het indexeren. Ik moest even aan de spam van Vinden.nl van 2005 denken, maar bedacht me toen dat Wolfram unieke eigen content heeft, en het dus volgens mij gewoon moet kunnen.

  O en offtopic, ik ben er bij op 19 oktober in Ahoy (en op 13 augustus) ;-)

  geplaatst op
 • @Webshoptimizer
  Wolfram|Alpha kent het absolute nulpunt in ieder geval wel. 0K levert gelukkig wel een degelijk resultaat op.

  @remi
  Aangezien alle content zonder javascript niet echt jofel getoond wordt vind ik het op z'n minst opmerkelijk dat de zoekresultaten gespiderd worden. Een noindex was wat mij betreft niet ongepast geweest.

  geplaatst op
 • Trouwens, de approximate elevation van Groningen -9 meter? Lijkt me niet helemaal correct. Hoe dan ook, het is tijd om de Wolfram|Alpha search plugin voor Firefox te installeren.

  geplaatst op
 • En Google is al bezig met de Wolfram Alpha Killer: http://www.youtube.com/watch?v=t2onuEXThPs
  Google Squared heet het en ziet er ook best indrukwekkend uit.

  geplaatst op
 • De eerste advertentie in Wolfram Alpha is gespot:
  http://searchengineland.com/wolfram-alpha-is-already-monetizing-search-results-19494
  Voorlopig gaan ze alleen voor grote sponsordeals.

  geplaatst op
 • Wolfram Alpha : "Google maar dan met Twitter features" : http://is.gd/Bqkq

  geplaatst op
 • En de Wolfram Alpha killer van google is inmiddels live.
  http://www.google.com/squared

  I like it!

  geplaatst op
 • Ik wilde laatste het aantal verstreken dagen tussen 2 datums weten. Dat gaat gewoon prima met Wolfram Alpha. Een gewone zoekmachine of wikipedia bakken daar niks van..

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.