Upload Cinema #6: Engineering the body

10 maart 2009, 13:45

{title}De eerste van de maand was er weer Upload Cinema in filmtheater De Uitkijk. Er waren dit keer 134 inzendingen, ingestuurd door de fanatieke leden van Upload Cinema of door mensen die door in te zenden lid wilden worden van Upload Cinema. Het leverde een avondvullend programma op met 35 filmpjes, door de redactie en door gastcurator Martin C. De Waal geselecteerd.

Het thema beloofde veel bloed en nepborsten: ‘Engineering the body’. Terwijl we naar de lente beginnen te verlangen, klaar om onze winterjassen af te werpen, realiseren we ons (zoals ieder jaar) dat we ons lijf weer eens moeten aanpakken. ‘Engineering the body’ gaat over natuur versus cultuur. Vlees versus staal. Software versus hardware. Kortom: over het gebruik van technologie om onszelf te perfectioneren. En bloed en nepborsten kregen we! Founder van Upload Cinema Dagan Cohen kocht voor de gelegenheid een nepbeen in Berlijn, ook ideaal als handtas.

{title}

Upload Cinema zorgt bij elke editie voor een gastcurator, passend bij het thema. Dit keer kunstenaar, DJ en man van vele gezichten: Martin C. de Waal. Aan het einde van de avond praatte Dagan Cohen nog even na met De Waal. Hij vertelde (interviewen was haast niet te doen met deze man, hij had zijn volledige verhaal allang uitgedacht) over zijn laatste project waar hij een 6 uur durende film van zijn eigen gezichtsoperatie aan het museumpubliek toont. En ja, zijn volledige gezichtshuid gaat eraf…De kijker wordt omgeven door spiegels om zo het idee te geven dat je zelf het onderwerp van de film wordt. De Waal heeft in eerdere projecten zichzelf meerdere malen digitaal bewerkt, en lijkt nu overgegaan te zijn tot het permanent manipuleren van zichzelf.

Diverse onderdelen

De avond was ingedeeld in diverse onderdelen. Het begon met de vader en moeder aller body-tunings technieken: Aerobics & Bodybuilding. We begonnen meteen met lekkere binnenkomer (Perfect) die erg tussen de ogen was, en door de lengte een behoorlijke absurdistische uitwerking kreeg. Bij het volgende onderdeel ging het mes erin: Drastic Plastic ofwel, plastische chirurgie. Natuurlijk met de onvermijdelijke ‘Beperkt Houdbaar’. Een film die De Waal met een veto weg had willen stemmen, omdat hij een gruwelijke hekel aan deze documentaire had. Hij vond dat Bergman een exces had laten zien, door helemaal af te reizen naar Amerika om een meisje te filmen die een schaamlipcorrectie de normaalste zaak van de wereld vind (en haar moeder met haar). Helaas kreeg De Waal niet zijn zin, en ging er een joker overheen van een andere redacteur van Upload Cinema (redacteuren van UC kunnen veto’s of jokers opgeven voor films die er persé wel of niet in moeten) en kwam de film toch in de selectie. Logisch, deze kon in het rijtje immers niet missen.

Virtual engineering en bodysculpting

Na het vele snij-en plakwerk kwam een vaag blokje, of zoals de Engelsen dat zo mooi ‘Miscelenious’ noemen. Met hier een daar wat virtuele engineering, een rare ziekte en bodysculpting. De bomenman, de blauwe smurf en natuurlijk de Lizard Man. Het eindigde met het echte werk, wat zo sjiek ‘enhancement’ heet. Hoezo is de mens van vlees een bloed het eindstation? Als we alles kunnen verbeteren en boordevol elektronica stoppen, waarom ook ons zelf niet? Nee, volgens sommigen zal de mens ooit (en sneller dan we denken), plaats maken voor een veel superieurder wezen. Dat we zelf hebben ontwikkeld. Half mens half Apple computer?

De films van de avond zijn hieronder te zien in het Dik Channel (na enige promotie van Vincent Everts onder de bloggers hier :D) Helaas missen er twee, omdat die vanwege leeftijdsbeperking niet ge-embed konden worden. Mijn favorieten van de avond waren overduidelijk ‘Wingsuit’ en ‘Beauty Kit For Little Girls’.

De volgende editie van Upload Cinema is ‘Typo Film’. “A picture tells more than a thousand words”? Maar woorden kunnen wel degelijk soms ook 1000 beelden vertellen! Upload Cinema gaat deze editie de samenwerking aan met het Breda International Film Festival en het Graphic Design Museum Gastcurator van ‘Typo Film’ is Mieke Gerritzen, graphic designer, ‘collaborative design pioneer’ en nieuwe directeur van het Graphic Design Museum Breda.

Word lid!

Ben je nog geen lid van Upload Cinema, stuur dan een film in die past binnen het thema. Een korte film, een videoclip, een commercial, alles kan. Bij voorkeur is de film speciaal geproduceerd voor het web. Word je geselecteerd, dan ben je lid!

Een paar dagen na editie 6 kregen Dagan Cohen, Draftfcb, en Barbara de Wijn, De Uitkijk, te horen dat hun harde werken niet voor niets is geweest: 2 nominaties bij de SpinAwards: Beste Innovatie en Beste Crossmedia Concept!

Karlijn van den Berg is strateeg bij MUSE Amsterdam en IceMobile. Hiervoor werkte zij als strateeg bij Draftfcb en Tribal DDB.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!