SlideshareReview (25): Nog meer leren van Obama

26 februari 2009, 12:00

Hebben we ondertussen nog niet genoeg geleerd van Barack Obama? En bestaat dat nog anno 2009: een presentatie met 126 slides?! Het antwoord is respectievelijk neen en ja.

Deze week een presentatie die eigenlijk geen presentatie is, maar wel erg leerzaam leesvoer. Maar u moet er wel even voor gaan zitten.

Twee weken geleden kregen wij, de slideshare-recensenten van Marketingfacts, Carole Derks en Wichert van Engelen, de tip om aan het einde van elke editie van SlideShareReview een oproep te doen aan de lezer. Kent u een presentatie die de moeite waard is? Laat het ons weten. Paul van Veenendaal (SocialMedia8.com) die ons deze tip gaf, sloot gelijk een linkje bij naar zijn eigen presentatie.

Ik heb zelden een presentatie gezien die zo alle wetten van presentatietechnieken schendt: te lang, teveel tekst, bijna onleesbaar kleine lettertjes en dan ook nog een hele serie filmpjes ingesloten.

Eigenlijk is de presentatie als presentatie volkomen onmogelijk. Maar als boek is het uiterst leesbare stof. De campagne van Obama wordt op de voet gevolgd. Alle stappen worden afgezet tegen de op vele plaatsen al genoemde ‘wetten’ van social media. En daarnaast worden allerlei nieuwe handigheidjes die het campagneteam van Obama heeft toegepast helder en met voorbeelden toegelicht.

Zo vond ik de ‘my activity index’ waar een supporter van Obama kon bijhouden hoeveel hij/zij al gedaan had om de verkeizing te ondersteunen een uiterst slimme set. Eigenlijk kan elke organisatie die op vrijwilligers draait dit direct overnemen. Gewoon een lijstje met dingen die je kunt doen voor het goede doel, en een afvink-mogelijkheid. Daarmee stimuleer je dat iemand niet 1 keer wat doet, maar (bijna) alle ondersteunende activiteiten uitvoert.

Het is waarschijnlijk mede aan deze activity index te danken dat er, naast al het internet-verkeer, 200.000 offline activiteiten zijn georganiseerd door de supporters. De sheet met de leerpunten bevat wat veel open deuren, maar dat wordt meer dan goed gemaakt doordat door de gehele presentatie heen de leerpunten voor het oprapen liggen en duidelijk geïllustreerd zijn met voorbeelden.

 • Have a clear goal, organise and plan ahead
 • Be positive and optimistic
 • Project succes before you’ve made it
 • Be proud of where you came from
 • Embrace new technology, go where people are and on their terms
 • Be inclusive & unifying and create a sense of shared involvement
 • Create advocates & empower them to spread the word
 • Don’t be afraid to ask for commitment
 • Obsess about the detail & use it to have an honest dialogue
 • Be relevant and local
 • Speak your mind and assert what you believe
 • and keep it simple

Al met al is de presentatie uitermate niet-internet-2009, maar wel boeiende leerstof.

SlideShare Review is de wekelijkse rubriek op Marketingfacts, waarin marketing-gerelateerde presentaties worden belicht en besproken. Heeft u een suggestie voor SlideShare Review? Tip ons! Mail Carole ({encode=”Carole@HetLampjeLinksonder.nl” title=”Carole@HetLampjeLinksonder.nl”}) of Wichert ({encode=”Wichert@HetLampjeLinksonder.nl” title=”Wichert@HetLampjeLinksonder.nl”})

Wichert van Engelen is een innovator. Veranderen is zijn vak, het zoeken en vinden van non-conventionele oplossingen zijn 'handelsmerk'. Na twintig jaar ervaring met veranderen in de financiële dienstverlening startte Wichert begin 2008 als zelfstandig gevestigd ondersteuner van innovatieprocessen en innovatiemanager. Hij richtte Het Lampje Linksonder op, ondertussen een gevestigde naam als het aankomt op inspiratie voor en tijdens het innovatieproces en resultaatgerichte brainstorms. Naast zijn consultancy en interimmanagement-werk, wordt Wichert vaak gevraagd als dagvoorzitter en als gastspreker over het operationaliseren van innovatie. Wichert blogt over innovatie en inspiratie op www.hetlampjelinksonder.nl, www.extendlimits.nl en www.nieuweproductenbedenken.nl

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!