Onderzoek AD: Kwaliteit bellen over internet ‘niet super’

11 februari 2009, 06:47

{title}

“Telefoneren via internet is nog niet 100% betrouwbaar. Gesprekken komen soms niet of pas na lange tijd tot stand en de gesprekskwaliteit laat af en toe te wensen over. Op zijn best kan over internetbellen worden gesproken als een redelijk alternatief voor bellen via een vaste lijn.”

Onderzoek van Ipingtest, in opdracht van het AD. Werd gisteren gepubliceerd. Er bestaan grote verschillen in kwaliteit tussen de belangrijkste providers. Gemiddeld is de beste aanbieder Tele2, gevolgd door Ziggo en Het Net. Alice sluit de hekken. iPing voerde ruim 12.000 testgesprekken via de bovenstaande aanbieders. ‘Als onderzoeksstandaard hanteerde iPing de normen voor vaste telefonie waaraan KPN volgens de Telecomwet moet voldoen,’ schrijft het AD. René Post, directeur van iPing:

“Er zijn twee belangrijke maatschappelijke redenen om de kwaliteit van deze services te meten. Telefonie is een vorm van communicatie die van vitaal belang is. Consumenten moeten in staat worden gesteld de kwaliteit van de te kiezen dienst te beoordelen op basis van objectieve kwaliteitscriteria. Ten tweede zal transparantie innovatie in de markt stimuleren. De grote winnaar is uiteindelijk de consument. Die profiteert omdat hij een betere keuze kan maken tussen aanbieders. Anderzijds leidt transparantie tot innovatie. Dat zal uiteindelijk resulteren in betere service en lagere prijzen voor de klant.’‘

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

6 Reacties

  Feeder

  Gek, heb er nu toch honderden gesprekken opzitten met collega Willem in Leiden (ik werk vanuit Haarlem), we gebruiken XS4All, nooit problemen.


  11 februari 2009 om 07:15
  Martin

  Ik raad VoipWise aan. Die is helemaal gratis en hele goede kwaliteit.


  11 februari 2009 om 09:27
  Samantha

  Skype werkt heel goed, maar niet perfect en hoewel ik het vaak gebruik kan ik er toch niet voldoende van opaan. Een aantal keren verloor ik de verbinding tijdens een werkgesprek en dat is toch onaanvaardbaar. Ik heb ook om medische redenen een 100% betrouwbare telefoon nodig. Ik gebruik een combinatie van Pretium en Skype, en hoewel Pretium niet gratis is, is het toch goedkoop genoeg om me daar geen zorgen over te hoeven maken. Wie weet, over een jaar of vijf is voip waarschijnlijk echt betrouwbaar genoeg.


  11 februari 2009 om 19:03
  Robert

  Voipwise is zeker goed


  18 februari 2009 om 19:01

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!