Economisch weerbericht (15): Golfkabbalistiek

Economisch weerbericht (15): Golfkabbalistiek
, Sogeti/VINT
@BLO2M

{title}Op zijn best hebben we te maken met een beroerd koude Kondratiev-winter - met dank aan Schumpeter, die Kondratievs ster aan het firmament zette. Maar heeft Elliott het bij het rechte eind, dan zitten we een heel stuk dieper in de kak. Bereid u voor op een- tot tweehonderd jaar doffe ellende. Elliott heeft het niet alleen over de financieel-bedrijfsmatige economie, maar over ons hele ecosysteem, inclusief de afkalvende Zuidpool. Wie er gelijk heeft? Allebei.

Hoe correct ook, wat mij betreft is dit soort golfkabbalistiek minder interessant. Ik ben van de kortere termijn, de harde realiteit, de overleving en vooral van de alternatieve indicatoren. Onlangs vond ik weer een fraaie: de US Failed Bank List. Daar kunnen we prachtig en actueel uit extrapoleren. Onze laatste serieuze crisis was de dotcom-burst, die maart 2000 inzette. Wat zagen we toen en wat zien we nu aan omgevallen banken?

{title}Weet u het antwoord? Ik zeg door mijn oogharen heen: 2:4:11 is zeg maar 2x2x3, en bij gevolg is 3:25:??? op zijn allerallerbest 3x8x9 (8+1 want 2+1, en nog helemaal afgezien van dat 2:2 in het niet valt bij 3:8).

Kortom, gebeurt er niks, dan vallen er dit jaar er in de US zeker 250 banken om. Oeps, dat zijn ze allemaal en het verklaart meteen waarom we nu overal zo nodig van staatswege een “Bad Bank”  willen oprichten, hetgeen neerkomt op nationalisatie. Het hele systeem ligt compleet op zijn derrière.

In 2002 had Arnold maar 64 bladzijden nodig om in retrospect aantoonbaar haarscherp te voorspellen, dat we vanaf ongeveer nu dertien jaar financieel-economische sores hebben. Inderdaad, de echte economische wijsheden komen ALTIJD van apocriefelingen aan de zijlijn, of ze nu Kondratiev, Elliott of Arnold heten. De komende dertien jaar wordt het hele financiële systeem opnieuw gedefinieerd, want, zoals Ludwig von Mises al zei:

“There is no means of avoiding the final collapse of a boom brought about by credit expansion. The alternative is only whether the crisis should come sooner as a result of a voluntary abandonment of further credit expansion, or later as a final and total catastrophe of the currency system involved.”

We hebben nu het laatste scenario, want de Kondratiev-winter werd al eerder verwacht. A propos, Lenin vond het best vermakelijk: de veerkracht, die statisticus Kondratiev het kapitalisme toedichtte. Maar toen K Stalin ging opvoeden, de boer die ideologisch veel minder stevig in zijn schoenen stond, degradeerde die hem naar de Goelag om daar college te geven.

Een leuke Elliott-anekdote tot besluit? Die vond tijdens een periode van ziekte tijd om zijn golfsysteem op te dromen, dat al twaalfduizend jaar ons leven regeert. Een waan? Wellicht. In elk geval introduceerde hij avant la lettre en nietsvermoedend de fractals. Daarna hebben Elliott-volgelingen een hoop economische feiten accuraat voorspeld en mogen ze voor Senaatscommissies hun wijsheden verkondigen.
Misschien is een beetje golfkabbalistiek op de keper beschouwd zo gek nog niet.


Geplaatst in

DelenEr zijn 13 reacties op dit artikel

 • Wow Jaap Bloem(rijktaalgebruik,

  Jij moet wel bijzonder intelligent zijn, omdat je zoveel moeilijke woorden kent.

  Wanneer is het laatste deel?

  geplaatst op
 • Goeiesmorgens,

  2:4:11 is zeg maar 2x2x3, en bij gevolg is 3:25:??? op zijn allerallerbest 3x8x9 (8+1 want 2+1, en nog helemaal afgezien van dat 2:2 in het niet valt bij 3:8

  Dat is, als ik mij niet vergis een loepzuivere stift want een echte Jack-in-the-box.

  http://nl.youtube.com/watch?v=w0OtbHgDeuM

  geplaatst op
 • @Retraite: LOL
  @Wow: als de woorden op zijn ;)

  geplaatst op
 • Let's hope Arnold was wrong.

  geplaatst op
 • Misschien off topic, maar wil het toch even melden. De laatste maanden worden we in de media overspoeld door berichten dat het minder gaat in de economie. Dat dit inmiddels zover is, mag niet onbekend zijn. Ik ben wel van mening dat wanneer we met z'n allen roepen dat het minder gaat worden, dit ook zal worden bewaarheid. Terwijl meer dan 95% van de bevolking nog evenveel te besteden heeft en ook zal blijven te besteden hebben. Kortom, we praten elkaar echt een recessie aan als je het mij vraagt.

  Wanneer er een nieuwsbericht komt dat een groot bedrijf eens wat minder winst maakt, lijkt iedereen in rep en roer. Oh wat erg allemaal. Denk eens aan die 80.000 boeren en tuinders die soms een paar jaar met verlies draaien. Daar horen we niemand over. Zij zijn eraan gewend dat het ook wel eens wat minder gaat.

  geplaatst op
 • @Robert-Jan:

  Nee hoor, helemaal niet off-topic wat mij betreft. Ik vermoed alleen, dat we het aanpraatstadium al lang gepasseerd zijn en ons op verraderlijk "uncharted territory" bevinden. Waar ik het laatst las, weet ik niet meer, maar "of we de extra koopkracht toch maar alsjeblieft op een spaarrekening wilden zetten" -- dat was ongeveer het dringende advies.

  "een" nieuwsbericht komt dat "een" groot bedrijf "eens" wat minder winst maakt: dat vind ik nou nog eens een mooi understatement. Maar met je boeren&tuinders;-vergelijking ben ik het roerend eens.

  geplaatst op
 • @ wow

  EENS!!!

  geplaatst op
 • Wanneer heel de media het heeft over de recessie, dan is het inderdaad een selffulfilling prophecy. Gezien iedere officiële instantie het al over de recessie heeft, denk ik dat we dat stadium inderdaad al voorbij zijn.

  geplaatst op
 • Volstrekt geleuter Maarten ;)

  Übrigens, Grüsse aus München:

  Check dit. Tschüsschen

  geplaatst op
 • Als de bovenstaande link niet gaat, doe dan dit:
  http://www.handelsblatt.com/politik/nachrichten/zu-youtube-videos-des-vwl-comedians-yoram-baumann;1366596

  Of lees (kleine Nedermensjes in HOLland -- waar gaat het eigenlijk over bij jullie???) . . .

  Ökonomie-Comedy bei Youtube
  Zu Youtube-Videos des VWL-Comedians Yoram Baumann
  von Olaf Storbeck
  Ökonomie ist langweilig, trocken und abstrakt? Von wegen! Der erste und einzige "Standup-Economist" der Welt beweist mit seiner VWL-Comedy das Gegenteil. In einem grandiosen Youtube-Video erklärt er, was in Greg Mankiws Lehrbuch "Principles of economics" wirklich drin steht. Aber sehen Sie selbst . . .

  Yoram Bauman ist Doktor der Volkswirtschaftslehre, lehrt Ökonomie an der University of Washington und arbeitet für die renommierte Fachzeitschrift "Economic Inquirey". Ein ganz normaler Volkswirt eben.

  Oder auch nicht. Denn nebenbei arbeitet als Kabarettist. Genauer gesagt: Als VWL-Kabarettist. In einem grandionsen Youtube-Video erklärt er zum Beispiel die "Grundzüge der Volkswirtschaftslehre" so, dass endlich auch Laien den wahren Kern der VWL verstehen...

  geplaatst op
 • @ Wow, ook al zijn de moeilijke woorden op, de economie dendert gewoon door. Dus Jaap, blijven schrijven.

  @Maarten en Robert-Jan, de media zet geen trend, maar beschrijft een trend. Hier is er sprake van het kip-ei vraafstuk. In mijn optiek verandert eerst iets op het terrein van de macro-economie, de bedrijfseconomie en of bijvoorbeeld op politiek vlak voordat er sprake kan zijn van ‘aanpraten’.

  De recente geschiedenis leert ons dat we onverantwoordelijk met geld om zijn gegaan. Overbesteding en het maken van schulden kan niet eeuwig blijven doorgaan. Bestudeer de geschiedenis en je leert dat elke crisis een gevolg is van menselijk falen. Veelal onverantwoordelijk leengedrag. Pas nadat dit proces een vergevorderd stadium heeft bereikt barst de media los, vaak als mosterd na de maaltijd.

  Kun je de media de schuld geven? Nee, integendeel. Ten gevolge van de economische gevoelssituatie praten of schrijven ze tegen dovemansoren. Kun je somberman de schuld geven. Ook al niet. Immers hij wordt geconfronteerd met dalende huizenprijzen, ontslagrondes en of cijfers die zich in negatieve zin ontwikkelen. Kortom, somberman maakt zich zorgen en praat daar over. De media pikt dit op. Er is markt voor ?

  @ Jaap, Inderdaad, de echte economische wijsheden komen ALTIJD van apocriefelingen aan de zijlijn, of ze nu Kondratiev, Elliott of Arnold heten. Dat er niet naar hen wordt geluisterd kun je verklaren met behulp van de Rationele Emotieve Therapie, het S.G.G-model en of de cognitieve dissonantie. Daarnaast zijn, vooral als het gaat om geld, weinigen leergierig. Liever holt men de buurman achterna die een smak geld heeft verdiend, valt men in de valkuil van de Madoffs of sluit men een woekerpolis af omdat de grafiekjes er zo prachtig uitzien.

  Zoals je al eerder hebt gesteld, educatie is noodzakelijk. Helaas, zodra de beurscyclus in de stijgende fase zit, heeft niemand daar oren naar. ‘Het is toch zo makkelijk om geld verdienen met huizenspeculatie of op de beurs!’

  geplaatst op
 • Voor de liefhebbers van golfkabbalistiek kan ik The Great Wave aanraden van David Hackett Fisher aanraden. Deze gaat zo ver als 4.000 jaar terug(Babylonische rijk!)en ontleed de prijsgolven die daarna ontstonden op sublieme wijze.

  http://www.amazon.com/Great-Wave-Revolutions-Rhythm-History/dp/019512121X/ref=sr_11_1?ie=UTF8&qid=1232925046&sr=11-1

  geplaatst op
 • @Arnoud & Michel:

  Educatie, inderdaad en het boek van Fisher ken ik zijdelings uit recensies. Jullie opmerkingen deden me beseffen, dat ik iets belangrijks was vergeten.

  Namelijk te wijzen op het online PDF-boek "Essays on Economic Cycles" van Bert de Groot, waarvan ik de cover heb verknipt om tot het plaatje bij EW15 te komen. Da's toch goed, Bert ;)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.