Aantal vacatures daalt

10 december 2008, 06:39

{title}De dalende trend van de afgelopen maanden zet door, het vacatureaanbod bereikte in november het laagste punt in ruim twee jaar, zo blijkt uit cijfers van de Monster Employment Index – de maandelijkse onafhankelijke barometer van de online arbeidsmarkt. De Index daalde in november – met 8 punten – voor de zevende achtereenvolgende maand.

Nu stelt Monster dus al zeven maanden dat het aanbod daalt, terwijl andere onderzoeken in deze periode andere cijfers laten zien. Zo stelt het CBS dat het aantal vacatures stabiel is gebleven, Nielsen dat het aantal advertenties daalt (wat P&O Actueel op één pagina zet zonder verder commentaar) en voor het eerst geeft nu ook de onafhankelijke Jobfeed-meting aan dat er minder vacatures online te vinden zijn.

Goed, het daalt nu dus echt en niet zo’n beetje ook niet. Zo blijkt ook uit de cijfers per regio van datzelfde Jobfeed. Alleen in regio Noord valt het nog mee, de rest van Nederland heeft een afname in openstaande vacatures gezien van 0,6% tot 0,8% in één week tijd!

Omdat monster dus al 7 maanden land een daling aan heeft gegeven heb ik altijd wat moeite gehad met hun cijfers. Hoewel ze meerdere vacaturebanken meenemen, spraken de cijfers van Jobfeed hen tegen. Hetzelfde gold voor de Nielsen cijfers, waarbij Nielsen, net als Monster, vooral de grotere jobboards meeneemt en niet de long tail in gaat. Die discussie hebben we hier al eerder gehad en zullen we dus niet opnieuw gaan voeren.

De cijfers spreken nu voor zich, omdat werkelijk alle indicatoren aangeven dat er sprake is van een forse daling. De enige partij die nog een stabiel aantal vacatures ziet is het CBS, maar die hebben altijd wat vertraging gezien hun meetmethode.

Wat is er nu aan de hand? Ten eerste worden vacatures even ‘on hold’ gezet. Even afwachten hoe deze storm ons gaat raken. Maar nog van veel grotere invloed is het feit dat de vacatures niet meer bij een hele reeks aan W&S bureaus worden uitgezet, maar nog maar bij één of zelfs bij geen enkele. Want vooral daar hoor ik in de wandelgangen dat veel opdrachten worden teruggetrokken. En dat heeft een groot effect op de advertenties (o.a. op Monsterboard) en dus ook in de Nielsen cijfers, maar niet zozeer in de vacatures.

Toch is het aantal vacatures natuurlijk ook tanende. Ook de Manpower arbeidsmarktbarometer geeft aan dat werkgevers verwachten meer mensen te ontslaan dan een nieuwe baan te geven. Het werkgevers vertrouwen is dus ook erg laag en dus is de kans op een stijgende werkeloosheid aanwezig. Voorlopig is het echter vooral ook het besparen van kosten in advertenties. Dat komt o.a. ook uit het feit dat werk.nl, de gratis site van het CWI, een stijging in vacatures laat zien deze weken. Het terugtrekken van opdrachten bij de dure bureaus is daar een ander teken van.

Opvallend in alle berichtgeving is overigens wel dat bij heel veel bedrijven die nu werktijdverkorting aanvragen en ontslagrondes aankondigen dat men in veel gevallen stelt dat er ‘bij dit bedrijf meer aan de hand was’. Zoals vandaag Heijmans dat 450 mensen eruit moet doen (op nu.nl aangekondigd als massaal banenverlies, op een bedrijf van bijna 12.000 medewerkers, waarvan 7.000 tot 8.000 in Nederland). Hier wordt ook meteen aangegeven dat er grote verliezen zijn geleden op foute calculaties. Overigens staan er op de site van Heijmans nog 115 vacatures open.

Al met al dus een heleboel informatie die redelijk één kant op wijst, maar met enkele kanttekeningen.

Ja, het aantal (online) vacatures daalt en de werkeloosheid zal iets toenemen. Een crisis op de arbeidsmarkt zal het niet snel worden, als is het maar omdat de vergrijzing voor de deur staat. Dit houdt in dat de komende 6 jaar er 355.000 mensen het arbeidsproces verlaten, een natuurlijk verloop dus. Ook daalt het allemaal nu wel, maar je ziet toch dat het ook een gezonde afname is. Niet één vacature 10 keer via verschillende dure bureaus uitzetten, maar als bedrijf weer zelf aan de slag.

Ik zei het al eerder, deze ‘crisis’ biedt kansen. Dit is het moment om te investeren, ook al is het niet met heel veel geld, in je wervingsproces. Want je zal het snel genoeg weer nodig hebben. Een goede recruitment site, in house recruiters, training in omgang met nieuwe (sociale) media. Al die dingen waar de laatste 2 jaar geen tijd voor was….

Bas van de Haterd
Professioneel bemoeial bij Van de Haterd Consultancy

Freelance professioneel bemoeial. Kijkt altijd naar het fundamentele probleem, niet de quick fix. Centrale focus zijn de (online) dialogen met klanten, stakeholders, medewerkers en toekomstig medewerkers (afhankelijk van de opdracht). Actief als interim community manager, projectleider voor nieuwe corporate recruitmentsites, adviseur bij verschillende start ups en inspirator m.b.t. de toekomst van werk (de arbeidsmarkt van de 21e eeuw).

Categorie
Tags

4 Reacties

  Bob

  Goedemorgen, heeft iemand een idee, gevoel bij wat de plannen van werkgevers zijn betreffende het inzetten/in dienst nemen van online marketing, E-commerce en internet specialisten? Hoor hierover heel veel verschillende verhalen. Alvast bedankt voor jullie medewerking!!


  10 december 2008 om 07:16
  Maarten Dullaert

  @Bas, zeker zaak om als werkgever nu goed te realiseren waar potentiele kwalitatieve werknemers op het web te vinden zijn. Op http://www.logistiek.nl zien we aan stabiel aanbod aan vacatures en de sollicitatieratio’s stijgen. It’s serious business now.


  10 december 2008 om 08:00
  chi666

  @Bob: dat komt omdat er hele verschillende verhalen over zijn. Er zijn partijen die niets van de recessie merken (hoor ik om me heen), er zijn partijen die heel veel er van merken.

  @Maarten: Bij marketingfacts jobs hebben we ook weinig last van neergang, ondanks de juist hele hoge prijzen die wij hebben t.o.v. de markt.


  10 december 2008 om 08:17
  media

  @Bas: goede analyse, en ik hoop dat je gelijk hebt; ga zelf in ieder geval door met investeren. Crisis biedt inderdaad ook kansen!


  11 december 2008 om 05:27

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!