Boekrecensie: Cool! Winst door belevenismarketing (Diederick van Thiel)

17 november 2008, 11:23

{title}Cool! gaat over de marketing van belevenissen – zoals de titel al aangeeft – en met name over hoe je daar meer winst mee kunt maken. Die laatste toevoeging geeft aan dat Diederick van Thiel misschien wel meer voor marketeers schrijft dan voor marketingcommunicatieprofessionals. De kaft en de titel flitsen de lezer tegemoet en wekken verwachtingen. En daar gaat het een beetje mis. Cool! klinkt al snel een beetje oubollig, juist omdat het cool moet zijn, maar voor wie eigenlijk? De generatie Einstein wordt makkelijk veel invloed toegedicht, dat vind ik iets te kritiekloos.

Pine & Gilmore en hun experience economy zijn ook alweer even geleden, dus je moet wel echt met iets bijzonders komen wil je iets toevoegen. Bijzonder is de hoeveelheid organisaties en kopstukken die meewerken door interviews en cases. Om er één te noemen: het interview met ID&T is echt wel leuk om te lezen en geeft een goede illustratie van wat Van Thiel waarschijnlijk wil overbrengen.

Het blijft erg zoeken in de structuur van het boek en in de schrijfstijl. Op Coolmunity.nl treft de doorlezer veel roze, een wat ingenomen portret, een niet erg levendig forum en de beloofde inzichten per hoofdstuk zijn van hetzelfde type ‘lap tekst’ als die we in het boek tegenkomen. Kortom: leuk onderwerp, maar dit kan beter. Cool! is genomineerd voor de PIM Marketingliteratuurprijs (zie Molblog).

Cool! Winst door belevenismarketing

Diederick van Thiel

Prentice Hall 2008

175 pagina’s

ISBN 9789043015899

Mijke Post (35) is docent aan de Haagse Hogeschool bij de opleiding Communicatie. Daar geeft ze vakken als monitoring, PR, kennismanagement en communicatieplanning. Ze begeleidt studenten in hun studie, bij stages, projecten en afstuderen. Haar studenten wonnen de publieksprijs bij de PR Talentenjacht van Van Hulzen in 2008. Daarnaast doet ze de opleiding Competentiegericht Coachen als onderdeel van de Master Organisatiecoach. Naast haar functie als docent schrijft ze recensies voor MarketingTribune over vakliteratuur. Namens de redactie zit ze in de jury van de PIM-marketingliteratuurprijs. Vóór het onderwijs werkte zij bij interactief reclamebureau Qi.

Categorie
Tags

3 Reacties

  mgvandenbroek

  @Jeroen: Great minds think…. Of zou er wat anders… Nee, toch? Waren er nog inhoudelijke verschillen, of heb je het bij de recensie op Marketingfacts gelaten? 😉


  17 november 2008 om 14:29
  jeroenmirck

  @Matthijs: Adformatie-columnist Max Kohnstamm schreef de recensie op Molblog en hem heb ik dusdanig hoog zitten dat jullie recensent van goede huize moest komen. Ik vind zijn recensie ook inhoudelijker. Beide recensies zijn behoorlijk compact, maar die van Mijke Post scheert echt nogal over het boek heen. En de aanleiding om het boek te bespreken (de nominatie voor de PIM Marketing Literatuurprijs) wordt daar haar gek genoeg pas in de slotzin genoemd. Opmerkelijk is wel dat Post het boek oubollig geschreven vindt, terwijl Kohnstamm het juist vlot en overtuigend vindt.

  Maar laat iedereen voor zichzelf bepalen welke recensie hij prefereert, door ze beide te lezen. 😉


  17 november 2008 om 15:08

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!