Economisch weerbericht (3): System crash

31 oktober 2008, 09:55

{title}Overal moeten politici, managers en bankiers dezer dagen verantwoording afleggen en uitleg geven. Ze orakelen en verdedigen zich, maar een hoop mensen snappen er niks van. Toch is het heel simpel: we hebben een system crash en proberen nu op te starten in de veilige modus, terwijl er koortsachtig wordt gewerkt aan een bevredigende patch om de hackers en hun malware buiten te sluiten.

We zijn geneigd te denken in termen van schuld en boete. Of zelfs van misdaad en straf. “Dostojevski”, inderdaad. “Schuld en boete” was de foutieve titel van de Nederlandse editie van zijn boek. Het had “Misdaad en straf” moeten zijn, vanwege de serieuze verwijtbaarheid die in het boek centraal staat.

De titel van Paul Kedrosky’s weblog – “Infectious Greed” – zegt treffend wat er aan de hand is. Hebzucht en verslaving: zo zit het “operating system” in elkaar, dat onze economie is. Eigenlijk besturingssysteem en spel tegelijk. En de combinatie van verslaving en hebzucht maakt het zo leuk, spannend en relevant. Ga je te kort door de bocht of foetel je te zeer, dan donder je een level of wat naar beneden krijg je misschien een boete, of een echte straf. Dat is “all in the game” en behoort tot de vrijheden van het “operating system”. Altijd zal er een hoop malware en “ill-behaved applications” zijn.

Echte problemen rijzen, wanneer “Het netwerk de computer wordt” (een oude slogan van Sun Microsystems). In Newsweek schreef Paul Kedrosky onlangs, dat Greenspan, toen hij het had over “irrational exuberance”, met zijn klompen aanvoelde, dat . . .

“The tandem of the Internet and fast computers were perfect for splitting mortgages into tiny pieces, repackaging them and then shunting them to yield-hungry investors across the country and around the world.”

Vat u hem ook, deze fundamentele consequentie van en parallel met het “packet switching”-principe, waarop het internet is gebaseerd: ons gedistribueerde “operating system”? Zijn “irrational exuberance” ten spijt hebben Greenspan en zijnsgelijken buiten de kracht van het World Wide Web gerekend.

Geen schuld, geen boete, geen misdaad, geen straf. Gewoon rebooten, nieuwe virusscanners installeren en doorgaan.

Jaap Bloem
Research Director Sogeti/VINT bij Sogeti/VINT

Jaap Bloem is in IT since the PC and now a Research Director at Sogeti/VINT. In his days at KPMG Consulting he co-founded the IT Trends Institute. Jaap was a publisher of IT books and editor in chief of IT magazines at Wolters Kluwer. Before coming to VINT, Jaap was the Marketing Executive for the Dutch Chapter of ISOC, the Internet Society. Jaap has co-authored many books and articles, and loves to develop and evangelize ground-breaking thought and insight together with colleagues and partners. Jaap Bloem is in augustus 2018 overleden.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!