Tips voor Adwords Ads met een CTR van 412,50%

Tips voor Adwords Ads met een CTR van 412,50%

Een hoge CTR (click through rate / doorklikratio) in Google Adwords of Yahoo Search campagnes is ons niet vreemd. En natuurlijk is de CTR% van een keyword, ad of campagne alles behalve zaligmakend. Maar wanneer je met je eerste kop koffie net achter de kiezen een campagne opzet die binnen het uur een CTR haalt van 412,50% is dat op z’n minst opvallend te noemen.

Scherp geprijsde moonboots
M’n vriendin is onlangs gestart met een hobby projectje online. Ze verkoopt van die UGG laarzen: moonboots waarin zelfs de kleinste damesvoetjes op berenpoten lijken. A-commercieel als ze is verkoopt ze alleen de schoenen die ze zelf ook wel leuk vindt. En als ze teveel bestellingen heeft op een dag zet ze snel de bestelmogelijkheid uit. Omdat mijn handen als ondernemer dan beginnen te jeuken probeer ik me er zo min mogelijk mee te bemoeien. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en dus is de webwinkel bescheiden geoptimaliseerd en zijn de eerste tests met Google Adwords ook al uitgevoerd. Mijn conclusie: de combinatie van scherp geprijsde moonboots en koopgekke vrouwen leidt tot een CTR van maar liefst 412,50%.

Verklaringen voor een hoge CTR
Bij dermate hoge click through rates is de oorzaak vaak te vinden in invalid clicks. Denk hierbij aan click bots of soortgelijke fratsen. Het is ook geen vreemd verschijnsel bij zeer lage aantallen kliks. De oorzaak ligt dan simpelweg bij 1 of 2 bezoekers die meerdere malen op een ad hebben geklikt. Maar het is voor het eerst dat ik dit zag bij keywords die toch al een redelijk aantal kliks hadden gerealiseerd. Na verloop van tijd normaliseerde de CTR weer naar een nog altijd respectabele 15% als campagnegemiddelde. Niet slecht, maar het haalt het natuurlijk niet bij de 412,50% op [uggs].

Exact match vs. broad match
Let er overigens op dat in deze ad group zowel wordt geadverteerd op [uggs] exact match als “uggs” broad match. We doen dit opzettelijk om inzicht te krijgen in eventuele verschillen in klikgedrag o.b.v. de precieze zoekopdracht. Zoals uit deze mini-case blijkt loont dit absoluut, omdat er duidelijke verschillen te zien zijn aan de hand waarvan weer verbeteringen doorgevoerd kunnen worden in bijvoorbeeld de ad group indeling of advertentietekst.

Uitsplitsen van ad groups
Een ander opvalllend detail is dat de “uggs” varianten in zowel de broad match als exact match variant beter scoren qua CTR% dan de “ugg” variant, terwijl de laatste de officiële merknaam is. Dit is in dit geval te wijden aan de advertentietekst, waarin in de header opzettelijk wordt gesproken over ‘UGGS’, omdat dit nu eenmaal een populairdere benaming is van de moonboots dan de officiële merknaam ‘UGG’ (zie ook het aantal vertoningen). Zelfs bij deze goede CTR is dit aanleiding voor ons om de ad group te splitsen in een ‘UGGs’ en ‘UGG’ variant, zodat de advertentietekst optimaal kan aansluiten bij de keywords. Zeker met het oog op de vernieuwde Adwords Quality Score die een dezer dagen wordt geactiveerd is dit geen overbodige luxe.

CTR% optimalisatie tips
Om toch nog een educatief verantwoord randje aan deze blog post te geven enkele tips voor het optimaliseren van de CTR van Adwords campagnes:

Hou advertentiegroepen klein wat betreft het aantal keywords;
Plaats keywords die een andere zoekintentie of ander stamwoord hebben in een aparte advertentiegroep;
Test advertentieteksten met verschillende proposities;
Test advertentieteksten met variaties qua keyword gebruik;
Maak gebruik van de verschillende match types om de verschillen in klikgedrag o.b.v. de precieze zoekopdracht te kunnen onderscheiden;
Vang de precieze zoekopdracht op broad match keywords in Google Analytics door gebruik te maken van een advanced keyword filter. Zie o.a. de blog post van André Scholten over dit onderwerp;
Voeg ‘nieuw ontdekte keyphrases’ toe als phrase of exact match keyword in een bestaande of nieuwe advertentiegroep;
Last but not least: doorloop al deze stappen frequent genoeg om geen kans onbenut te laten!

Succes!


Geplaatst in

DelenEr zijn 8 reacties op dit artikel

 • Het kan aan mij liggen, maar als je meer dan 100% CTR hebt, dan moet er toch iets mis zijn aan de meetmethode?

  geplaatst op
 • Goed artikel. Dergelijke hoge CTR's zie ik ook regelmatig. Sterker nog, ik denk dat ik de Hoogste CTR ooit heb gescoord!

  geplaatst op
 • Briljante titel, zal de CTR naar het artikel ook geen kwaad doen :-)

  Vraag me wel af of 16 vertoningen en 66 kliks economisch verantwoord is, logischerwijs betaal je dan per bezoeker minimaal 4,125 keer te veel. Gelukkig zou Adwords dat aan het einde v/d maand wel weer moeten compenseren.

  Wel leuk om te zien dat bij jou je omgeving ook niet aan 'online' ontkomt. Ben ik daarin toch niet de enige :-P

  geplaatst op
 • Mmmm, en ik was 22 augustus nog zo blij met m´n 200% CTR :-) http://twitter.com/adwords/statuses/895398876

  geplaatst op
 • Heeft ze ook Uggs in maatje 43?

  geplaatst op
 • Dit soort projecten vind ik altijd leuk, lekker kleinschalig om weer eens wat uit te proberen. Jouw vriendin heeft duidelijk een first mover advantage als ik zo de clickprijzen eens bekijk :) De CTR's zijn daardoor natuurlijk ook niet echt moeilijk te behalen, maar leuk is het wel.

  Overigens geef je hier terloops wel een (in mijn ogen) groot probleem aan; hoe gaat Google nu daadwerkelijk om met die foute clicks en waar trekken we als adverteerders de grens (welke foutmarge accepteren we, er is al wel eens gesproken over 10% hier op MF).

  Ik mis overigens de link naar de shop. Bang dat je vriendin door het succes anders de gehele website gewoon offline haalt? :)

  geplaatst op
 • Met alle respect... kan ik me niet vinden in de verklaring dat dit gewone gebruikers zijn die een paar keer klikken.

  Hoe kan iemand nu meerdere keren op dezelfde advertentie klikken? Zodra je klikt, ben je bij de search engine weg. Dit geldt ook voor tekstadvertenties op Google sites. Dit moet dan toch hoe dan ook frauduleus gedrag zijn?

  Laadt de site soms erg traag? Of zou dit kunnen komen door gebruikers met een trage internetverbinding?

  Wat ik me verder kan voorstellen, is dat men rechtsklikt en opent in nieuw venster/tab. Maar om dit nu gemiddeld 4 keer te doen? Of om gemiddeld vier de backbutton te klikken en opnieuw dezelfde advertentie te klikken?

  Kun je specifieker zijn waar het precies voorkwam? Ligt het aan banners (wellicht een leftover van het voormalige Doubleclick netwerk oid)?

  Kortom.. veel vragen! ;)

  geplaatst op
 • @Erik, dank voor de kritische noot!

  Uiteraard zijn frauduleuze clicks het eerste waar ik aan dacht na het zien van deze cijfers. En de statistieken zijn nadien ook wel genormaliseerd tot een "normale" CTR van ca. 15%. Maar ik heb niets vreemds kunnen opmerken in de stats van Google, noch in de server logfiles.

  Maar zoals ik al aangaf: het is een hobby projectje. Heb er dus ook geen uren naar gespit of klikfraudedetectiesoftware achter hangen. Maar het blijft een mooie kapstok voor een blogpost :)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.