Lichte stijging gemiddelde CPC Google Q2 2008, travel daalt stevig

Lichte stijging gemiddelde CPC Google Q2 2008, travel daalt stevig

In het tweede kwartaal (Q2) van 2008 zijn de gemiddelde CPC (kosten per klik (cost per click) gestegen met 5,47 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2008. Deze stijging valt een stuk lager uit dan de stijging in dezelfde periode in 2007 (11,17 procent). Dit blijkt uit het derde Search Index Travel-rapport van zoekmachinemarketingbureau Traffic4u (partner Marketingfacts.nl). In het rapport wordt een index gegeven van de CPC van een advertentie in Google Adwords.

In het rapport (hier te downloaden, pdf) valt te lezen: ‘Opmerkelijk is dat de dalende lijn die de gemiddelde CPC in 2007 vertoont niet in het tweede kwartaal van 2008 wordt voortgezet. Dit is mogelijk te verklaren door de toegenomen concurrentie in aanloop naar de zomervakantie, waardoor meer moest worden bijgeboden.’ Ook het dalende consumentenvertrouwen, de kredietcrisis en concurrentie vanuit andere marketingkanalen kunnen hier volgens Traffic4u een oorzaak van zijn. Hieronder de grafiek met de cijfers.

In de travelbranche daalt de CPC harder dan gemiddeld: met 18,22 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2007. Uit het persbericht: ‘Consumenten zoeken steeds gerichter (long tail) en hierdoor is het mogelijk dat er goedkopere kliks gerealiseerd kunnen worden. De kosten per keyword zijn in het tweede kwartaal tevens gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2007.’ Traffic4u verwacht dat de dalende trend in CPC zich in het laatste kwartaal van 2008 zal voortzetten.

{title}

 


DelenEr zijn 5 reacties op dit artikel

 • Ik kom er niet helemaal uit: de beide afbeeldingen gaan allebei over travel, het artikel niet? Dan begrijp ik niet dat travel ´harder daalt dan gemiddeld´. Gemiddeld (dus travel en andere branches samen) stijgt de CPC toch juist? Ben blij met dit soort rapporten maar de samenvatting maakt me aan het twijfelen of ik het moet downloaden.

  geplaatst op
 • @Karel: Ja, ik zie je punt. Hier het Management Summary:

  MANAGEMENT SUMMARY
  De gemiddelde kosten per klik (Cost per click, CPC) voor een Travel advertentie in
  Google zijn in het tweede kwartaal van 2008 significant gedaald (18,22%) ten
  opzichte van dezelfde periode in 2007. Consumenten zoeken steeds gerichter (long
  tail) en hierdoor is het mogelijk dat er goedkopere clicks gerealiseerd kunnen
  worden. De kosten per keyword zijn in het tweede kwartaal tevens gedaald ten
  opzichte van dezelfde periode.
  Vergeleken met het eerste kwartaal zijn de CPC gestegen met 5,47 %, echter een
  kleinere stijging dan die in dezelfde periode in 2007 (11,17%). Dit is mogelijk te
  verklaren door de toegenomen concurrentie in deze periode, ook via andere
  kanalen als Affiliate Marketing. Tevens is er sprake van een verminderde
  boekingsbereidheid als gevolg van omgevingsfactoren als het dalende
  consumentenvertrouwen, de kredietcrisis, het EK en de weersomstandigheden.


  Zoals ik het pb en het rapport las, is er dus een onderscheid aanwezig dat ik in bovenstaande posting gemaakt heb. Zal het wel even checken bij T4u. ;-(

  geplaatst op
 • Wat ik uit de summary haal is: de CPC voor een travel advertentie is in q2 gedaald t.o.v. q2 in 2007. In vergelijking met q1 van 2008 zijn ze echter gestegen.

  geplaatst op
 • De reden van de daling ten opzichte van 2007 zit hem naar mijn mening in de marges die enorm onder druk staan in de reisbranche door de gestegen brandstofkosten. Er is dus gewoon minder geboden waardoor de tarieven lager worden.

  geplaatst op
 • @ Karel: Het artikel en de afbeeldingen gaan beide over de travel-branche. De titel is denk ik wat verwarrend. De conclusie van Jipsa is correct.

  Als we kijken naar de gemiddelde CPC van alle branches zien we in de afgelopen jaren een stijging van 11% in 2007 t.o.v. 2006 en 6% in de eerste helft van 2008 t.o.v. de eerste helft van 2007.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.