Google Streetview komt naar je toe deze zomer

Google Streetview komt naar je toe deze zomer

{title}‘De Google-auto’s zijn te herkennen aan een groot statief op het dak, waarop een batterij camera’s is gemonteerd voor het maken van panoramische opnamen. Ze werden vorige week in Amsterdam gesignaleerd, nadat ze eerder in Britse en Duitse steden waren gespot.’

Nadat Google in voorjaar 2007 Streetview introduceerde in enkele grote steden in de VS, is nu dus Nederland aan de beurt. Volgens De Volkskrant zijn er auto’s gesignaleerd die foto’s aan het maken zijn. Uiteraard deed de krant (zo hoort dat; het moet) aan wederhoor bij Google en kreeg bevestiging. ‘Navraag bij Google leert dat de auto’s vorige maand in Nederland de weg op zijn gegaan.’

Het woord dat mij direct te binnen schiet als ik dit lees: privacy. No sweat, zegt Google. Een woordvoerder van Google vertelt De Volkskrant, dat de beelden pas gebruikt zullen worden als de toezichthouders akkoord zijn gegaan. De belangrijkste is het College Bescherming Persoonsgegevens, dat ook geen bezwaar maakte tegen ‘soortgelijke beelden op huizensite Funda,’ aldus de VK.

Ben benieuwd of we in Nederland ook een paar mooie compromitterende situaties gaan krijgen, met rechtzaken enzo. Neuspeuteren, dat overleven we nog wel. En hoe groot is nu werkelijk de kans dat je nét een hoerenkast uit komt lopen terwijl de Googlecamera’s klikkerdeklik doen? Klein, maar in de VS gebeurde het al. En, zoals dat daar gaat, begint men zich al warm te lopen voor verschillende rechtzaken waaronder die van een echtpaar in Pittsburgh die not amused was over Google’s foto’s van de tuin en het huis. Private property, weet u wel…

In Engeland heeft de overheid Streetview alvast goedgekeurd, zo meldde De Telegraaf vrijdag. Ook in het Verenigd Koninkrijk maakt men zich bezorgd over de privacy. De Telegraaf schrijft: ‘Google is al enige tijd bezig met software die automatisch zowel gezichten als nummerplaten onleesbaar maakt. Ook kunnen mensen die wel per ongeluk herkenbaar zijn meteen een klacht indienen, waarna de betreffende foto’s verwijderd worden.’


Geplaatst in

DelenEr zijn 4 reacties op dit artikel

 • Computerworld kopte "How to carjack a top Google exec, according to Google" en claimt dat Larry Page in gevaar is door Google's eigen software. Ze hebben op basis van Google maps en street-view de most-likely route van Larry naar het Google HQ uitgezocht, plus foto's van zijn auto en zijn voordeur enz.
  Moet zeggen dat het om een 'hoge functionaris van Google' gaat, en dat het gerucht gaat dat dat Larry is, maar het is wel een heftig gevolg van zulke gedetailleerde data.

  Andy Beal
  How to carjack a top Google exec, according to Google

  geplaatst op
 • Op Emerce heeft Jannemiek Starkenburg iets verder gegraven dan ik door te bellen met het CBP. Ook aardig: "Chatting with a Google Street View Driver" en deze foto op Flickr: Official google streetview car (for europe)

  geplaatst op
 • Leuk idd,

  De eerste astra's zijn ook al gesignaleerd:

  http://twitter.com/gerben/statuses/874074829

  geplaatst op
 • Misschien moet Google even praten met CycloMedia? Buurtfoto's op funda worden aangeleverd door CycloMedia Technology B.V. De beelden zijn uitsluitend bedoeld om een situatieschets te geven van de buurt. CycloMedia Technology B.V. is aangemeld bij het College bescherming persoonsgegevens met meldingsnummer 1004101. De foto's zijn gemaakt vanaf de openbare weg en voldoen volledig aan de Wetgeving inzake bescherming persoonsgegevens. De opnames voor de buurtfoto's zijn gemaakt vanaf het jaar 2000. Cyclomedia zorgt voortdurend voor een update van de foto's. Dagelijks worden ruim 10.000 nieuwe foto's gemaakt.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.