Nederlander kijkt nog nauwelijks uitgesteld televisie

30 juli 2008, 02:41

Nederlanders kijken slechts mondjesmaat uitgesteld tv naar opgenomen programma’s. Dat blijkt uit een analyse die de website Mediaonderzoek.nl maakte op basis van cijfers van de Stichting KijkOnderzoek (SKO). Het aandeel uitgesteld kijken bedraagt nog geen procent van het totale kijkcijfer (via: NRC).

Sinds 1 januari neemt SKO het uitgestelde kijken mee in de kijkcijfers. Onder uitgesteld kijken verstaat SKO het bekijken van een programma via harddisk-, dvd- of videorecorder binnen zes dagen nadat het programma op televisie te zien is geweest.

Na een half jaar meten is 0,7 procent van de totale kijktijd te betitelen als ‘uitgesteld’. De Nederlander keek gemiddeld 186,4 minuten tv, waarvan 1,4 minuut uitgesteld. Bas de Vos van SKO zegt dat 0,7 procent een laag percentage is vergeleken met uitgesteld kijkgedrag in omringende landen. „Nederland kent een groot aanbod van algemene zenders. Als je bijvoorbeeld een van je favoriete series mist, is er op een ander moment wel weer een serie van je gading te zien. De noodzaak om een programma op te nemen is minder groot dan in landen met minder algemene zenders.”

Behalve het volle tv-landschap ziet De Vos nog een andere oorzaak voor het feit dat de Nederlander weinig programma’s opneemt. “Harddiskrecorders zijn nog altijd weinig gebruiksvriendelijk. Wanneer die apparaten gemakkelijker te bedienen worden, zullen mensen ze ook vaker gebruiken.” Programma’s die via internet worden bekeken, vallen niet onder SKO’s definitie van uitgesteld kijken. Sinds het begin van deze maand turft SKO de opgevraagde streams van Uitzending Gemist en RTL Gemist. Later dit jaar komen daar ook streams van andere zenders bij. Net als het aantal opgenomen programma’s, is ook dat aantal nog niet substantieel, zegt De Vos, al zijn er wel uitschieters naar boven. “Toen we in februari proefdraaiden, telden we voor Goede Tijden Slechte Tijden gemiddeld 50.000 streams per dag. Dat is toch behoorlijk.”

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

2 Reacties

  Peter Bonjernoor

  “Harddiskrecorders zijn nog altijd weinig gebruiksvriendelijk.” – vreemde opmerking. Ik dacht dat de meeste een Electronisch Programma Gids (EPG) hadden waardoor je met 2 drukken op de knop iets kunt programmeren.

  Ik ben ook benieuwd, en kan dat niet terug vinden, of ‘vertraagd kijken’ ook meegeteld is – het even pauzeren van het afspelen omdat je gebeld wordt of zo, en daarna met een aantal minuten vertraging alsnog het programma afkijken.


  30 juli 2008 om 07:25
  Jasper van Weerd

  @peter

  Mijn ma heeft moeite met het bedienen van de TV en versterker, laat staan een DVD recorder.

  Daar tel ik vele andere mensen om mij heen met een gerust hart bij op.


  31 juli 2008 om 02:24

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!