Bijna helft Nederlanders actief als vrijwilliger

24 juli 2008, 02:22

Gisteren publiceerde het CBS nieuwe cijfers over het aantal vrijwilligers in Nederland. In 2007 deden 5,6 miljoen Nederlanders van 18 jaar en ouder vrijwilligerswerk. Dat komt overeen met 44 procent van de volwassenen. De meeste vrijwilligers zetten zich in voor een sportvereniging. Mannen en vrouwen doen vrijwel even vaak vrijwilligerswerk, maar voor andere soorten organisaties. Zo doen mannen vooral vrijwilligerswerk voor een sportvereniging of voor de kerk of moskee, terwijl vrouwen eerder kiezen voor vrijwilligerswerk op school of in de verzorging. Het grootste aandeel vrijwilligers is te vinden onder 35-44-jarigen. Verder zijn bewoners van het platteland vaker actief als vrijwilliger dan stedelingen. Ook zijn er meer vrijwilligers te vinden onder de hogeropgeleiden dan onder de lageropgeleiden.

De cijfers intrigeerden me omdat na jaren er blijkbaar weer een toename is in het aantal vrijwilligers (reden?) en ik me afvroeg of er een relatie bestaat tussen vrijwilligerswerk en de activiteit van mensen in online communities. Iemand?

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

3 Reacties

  Dewi

  Op Buurtlink.nl is een duidelijke overeenkomst te vinden tussen de activiteit van gebruikers in de online community en vrijwilligerswerk. De mensen die zeer actief zijn op Buurtlink.nl zijn ook zeer actief in de buurt en organiseren veel activiteiten op vrijwillige basis. Bovendien doen zij vaak ook nog vrijwilligerswerk voor andere stichtingen.


  24 juli 2008 om 07:43
  media

  Dank voor je reactie Dewi; dat gevoel heb ik ook maar heb het nog niet terug kunnen vinden in onderbouwende cijfers. Ben dus op zoek naar onderzoeken die hier iets over kunnen zeggen. Ja ik weet het, ben een cijferfreak 😉


  24 juli 2008 om 10:09
  Stijn Kruijssen

  Ik ben benieuwd naar de definitie van “vrijwilliger” hier.. 44% lijkt me nogal overdreven. Misschien als ze mensen meerekenen die eens per jaar achter de bar staan van de voetbalclub of rijden voor het schoolreisje van dochterlief, tsja dat noem ik nog geen “vrijwilligerswerk”.

  Marco; waarom denk je dat er een relatie bestaat tussen vrijwilligerswerk en de activiteit van mensen in online communities? Ik denk nml. dat er vooral een relatie is tussen de activiteit van mensen in offline communities en vrijwilligerswerk.


  25 juli 2008 om 05:49

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!