Internet in Turkije - Nederlandse bedrijven zijn welkom

Internet in Turkije - Nederlandse bedrijven zijn welkom

Internet in TurkijeNaast Nederland, doet Novocortex veel Internet Strategie Audits in Centraal en Oost Europa. Dankzij deze Audits krijgen we inzicht in internet ontwikkelingen in deze regio. Dit inzicht delen we graag met lezers van Marketingfacts. Na Rusland en Oekraïne is nu Turkije aan de beurt.

We hebben net een Internet Strategie Audit in Istanbul uitgevoerd voor Mitsubishi Motors Turkije, samen met lokale managers en marketeers. We ontdekten dat de Turkse internetmarkt zeer aantrekkelijk is voor westerse bedrijven. Vanwege het aantal internetgebruikers (rond 27 mln.) en het groeitempo. Maar ook omdat het internet in Turkije makkelijker te begrijpen is voor westerse marketeers dan het internet in bv. Rusland of China.

De reden is dat grote internationale websites in de Turkse Top 20 zitten en ontwikkeling van het Turkse internet bepalen. Google, Facebook, MSN, Blogger, Wikipedia, YouTube hebben geen grote lokale concurrenten in Turkije. Terwijl het internet in andere Oost-Europese landen vaak door lokale partijen wordt gedomineerd (zo heeft Yandex drie keer meer bezoekers in Rusland dan Google). Dominantie van Google & Co maakt het leven van westerse bedrijven en marketeers veel makkelijker. We kunnen zo campagnes op het Turkse internet voeren via Google, YouTube of Facebook.

De Turkse internetmarkt is al groot genoeg om grote online campagnes te doen. Turkije telt veel meer internet gebruikers (27 miljoen) dan Nederland, Polen of Spanje en staat op de 11e plek van de World Top 20 volgens Internet World Stats. De internetpenetratie is relatief laag (rond 35%), maar groeit zeer snel. Binnen 2-3 jaar zal Turkije in de buurt van het Europese gemiddelde komen (55-60%). Het land telt 74 mln. inwoners, dus kunnen we rond 30-40 mln. internetgebruikers verwachten. Ook de breedband penetratie groeit gestaag. Er waren circa 7,5 mln. ADSL aansluitingen begin 2008, en dit aantal groeit omdat prijzen van ADSL via kabel en telefoon snel dalen.

Natuurlijk zijn er ook verschillen tussen het internet in Turkije en in Nederland. Het Turkse internet wordt veel strenger gecontroleerd en gereguleerd door de overheid. Zo was de toegang tot YouTube al een paar keer afgesloten vanwege beledigende filmpjes. De strengere controle door de overheid heeft ook zijn voordelen. Een Turkse domeinnaam (domein.com.tr) dient gelijk te zijn aan je bedrijfsnaam of handelsnaam. Een uittreksel uit het KvK register is vereist om dit aan te tonen. En je wordt gevraagd om te bewijzen dat je zaken doet met Turkse bedrijven. Zo hoef je niet bang te zijn dat je .com.tr domein wordt geregistreerd door domeinkapers.

Het Turkse internet biedt nog steeds natuurlijke segmentatie – internetgebruikers zijn relatief jong (hun gemiddelde leeftijd is 26), hoog opgeleid en welvarend. Ze wonen in grote steden, 66% is man. Dit is mooi voor bedrijven die zich op deze doelgroepen richten (goed nieuws voor Mitsubishi Motors:-). In de komende jaren zal de penetratie in 35-44 zeer snel stijgen, en zal het thuisgebruik groeien ten opzichte van het surfen op het kantoor. En we verwachten dat Turkse internetgebruikers grote algemene websites (nieuwssites, portalen) gaan inruilen voor special interest sites.

Ondanks een groot aantal internetgebruikers staat internet marketing nog in de kinderschoenen. Concurrentie is zeer gering, en verder dan search engine marketing, banners en microsites gaat men meestal niet. SEM is zeer goedkoop, CPC is vergelijkbaar met de Nederlandse prijzen van 3-4 jaar geleden. Banners zijn ook niet duur, met CPM van 1-2 dollar op grote nieuwssites en portalen. Kortom, je kan op dit moment veel traffic kopen en snel groot worden. En aangezien Nederland rijk is aan hoogopgeleide jonge mensen van Turkse komaf, zijn we ervan overuigd dat Nederlandse bedrijven mogelijkheden van het Turkse internet snel zullen ontdekken. Net als de Belgische social networking site Netlog die al in de Turkse Top 30 zit.

Mocht je Nederlandse bedrijven kennen die op de Turkse online markt succesvol zijn, dan is je verhaal meer dan welkom.


Geplaatst in

Delen

0
0


Er zijn 22 reacties op dit artikel

 • Net wat ik zocht! Prima artikel.
  Als Nederlander van Turkse afkomst zit ik sinds 2000 in de online marketing. Momenteel werkzaam voor TradeDoubler. Ik volg de Turkse internet branche op de voet. Kan ik deze artikel ook plaatsen op http://www.lokum.nl, http://www.turksnieuws.nl en http://turkije.startpagina.nl?

  geplaatst op
 • Natuurlijk, Erdinc.

  En zou je ons meer willen vertellen over bv. culturele verschillen die voor Nederlandse online bedrijven in Turkije van belang kunnen zijn?

  geplaatst op
 • De Turkse media zijn in handen van een aantal grote multinationals. DOGAN Media Groep is er een van. Ze hebben de grootste Turkse kranten, tv kanalen en de grootste internet sites in handen. Facebook en Youtube zijn enorm populair in Turkije. Sociale netwerken en entertainment doen het ook heel goed. Ook sport, vooral voetbal sites, spelletjes zijn heel populair. Als je in een doorsnee Turkse internet cafe komt zijn ze of aan het chatten of aan het gamen met elkaar. Turken zijn over het algemeen erg snel in het accepteren en toepassen van de nieuwste technologien. Iedereen heeft bijv. een mobiel en meestal zelfs 2. Als Nederlands online bedrijf moet je ervoor zorgen dat je de website Turkstalig maakt. Zo bereik je niet alleen de Turkse markt maar ook een enorm doelgroep in Europa (ongeveer 5 miljoen Turken wonen in Europa) en ook Centraal Azie (in landen als Azerbeidzjan kunnen ze Turks lezen en begrijpen). Voor meer informatie kan je mij mailen op .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

  geplaatst op
 • http://www.webisrehberi.nl is sinds 1996 bezig met opzetten van een database met de gegevens van de Turkse bedrijven in Nederland, Belgie, Duitsland, Turkije en andere europese landen.

  Wij gaan binnekort ook onze gids op de Turkse markt zetten.

  Turkse markt is inderdaan een zeer dynamische en uitdagende markt. Getuige vele Nederlandse bedrijven die reeds actief zijn of actief worden. ING, Aegon etc.

  http://www.webisrehberi.nl

  geplaatst op
 • Om als een Nederlands bedrijf goed van de grond te komen en om de cultuur verschillen te minimaliseren, neem je een Turkse-Nederlander in dienst + een ander feit is dat Turkse bedrijven "kicken" op Europese initiatieven/bedrijven.

  geplaatst op
 • (eerste post ging te snel)

  Er zijn duidelijke culturele verschillen.
  1. Turken zijn enorme netwerkers;
  2. Voordat je zaken doet, wordt je eerst "vrienden";
  3. Mond-op-mond reclame is erg belangrijk;
  4. Als je eenmaal een goede naam hebt is "sky the limit"
  5. Overheid moet je te vriend houden :) // (Internet) startups in Istanbul kunnen 5 jaar een belastingvoordeel krijgen

  Wil je in Turkije snel van de grond komen, kun je het beste een Nederlandse-Turk in dienst nemen.
  Wat je de laatste tijd ook veel ziet is dat Turkse bedrijven 'kicken' op Europese initiatieven/bedrijven. Maar dit zal langzaam verdwijnen omdat er een enorme legion aan technische mensen klaar staat om als kleine startups het roer over te nemen.

  Wat Turkije ook erg aantrekkelijk maakt is, dat de omliggende landen Turkije als een voorbeeld nemen. Een mooi opstap dus om richting andere landen te ondernemen.

  geplaatst op
 • Mooi overzicht Serge, discussie geeft een mooie aanvulling; binnenkort ook zelf maar eens naar Turkije gaan ;-)

  geplaatst op
 • @Marco Derksen voor zaken of voor vakantie? :)

  geplaatst op
 • Mooi verhaal Serge, top.

  @Canol: dat is grappig. Dat is ongeveer hetzelfde lijstje als in Polen, behalve dan dat 'netwerkers'. Maar ook daar moet je eerst vrienden worden voor je zaken doet (want vrienden naai je er niet bij) en de overheid moet je daar vermijden of te vriend houden. Heel bijzonder dat een islamitisch en streng katholiek land toch op een aantal gebieden blijkbaar heel erg dezelfde waarden hebben.

  geplaatst op
 • @Bas hoe zuidelijker je komt hoe warmer de mensen worden en dat zie je ook terug in het zaken doen. Zaken doen in Turkije is meer een "gevoel".
  Ik weet niet of de islam deze waarden beinvloeden. Sowieso is het op dit moment een gevielig kwestie. Maar zoals overal op de wereld kun je wel gebruik maken van de religie :)

  geplaatst op
 • Mooi stuk artikel
  ook ik zal de markt volgen wie weet zit er voor ons ook brood in :-)

  geplaatst op
 • @Musa watvoor brood zoek je? :)

  geplaatst op
 • Mooi artikel Serge. Erg interessant om te lezen hoe de markt zich daar ontwikkeld. Naast goede zaken is het ook een mooi (het beloofde) land ;-)... Paradijselijk in sommige streken...

  geplaatst op
 • Turkije is een markt waar de gem. leeftijd van de bevolking is rond 30 en dat betekend straks voor europa een enorme kans, internet gebruik straks 80% is zoals europese landen betekend dit dat Turkije een enorme markt word. Wij, van Zoover, de grootste reissite van Nederland, gaan deze maand Zoover Turkije lanceren, naast 22 andere landen.
  En we maken idd gebruik van een Nederlandse Turk die vanuit Turkije opereert.

  geplaatst op
 • @Hakan, met spanning wacht ik het af!

  geplaatst op
 • @Hakan

  Wat zijn de andere 22 landen? Heb je een link naar een persbericht, of is dit een primeur voor Marketingfacts?

  geplaatst op
 • De Turkse online markt, die nog in een embryonisch stadium verkeert, levert inderdaad aanzienlijke branding en sales mogelijkheden op voor internationale bedrijven. De exponentiele groei van de online marketing bestedingen in Turkije is de voornaamste teken hiervan. In 2006 bedroeg online marketing besteding 40 milioen dollar. Naar verwachting zal dit stijgen naar 200 milioen dollar in 2010. Turkije met een erg jonge bevolking, (50% jonger dan 25 jaar) bied enorm veel potentie op gebied van online marketing. Het is dan ook een valide en belangrijke opmerking van Serge, dat de kosten van bijvoorbeeld SEM en display advertising aanzienlijk lager zijn in Turkije in vergelijking met de tarieven in Nederland. Met een gering budget kan een bedrijf al snel zijn categorie domineren in Google Adwords campagnes ( zie 'power of SEM in Turkey: http://www.ezeppelin.nl/sem.asp )
  Wij, e-Zeppelin BV, met vestigingen in Den Haag en Istanbul, ondersteunen organisaties in het ontwikkelen, uitbouwen en behouden van klantrelaties via het online kanaal.

  geplaatst op
 • @Ekrem
  Zijn jullie nog opzoek naar online mensen :)?

  geplaatst op
 • KPN breidt netwerk uit naar Turkije
  Uitgegeven: 6 augustus 2008 10:39

  Telecombedrijf KPN heeft zijn telecomnetwerk uitgebreid naar Turkije. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend.

  KPN heeft daarmee een Europees netwerk dat een gebied van Noord-Europa tot aan Istanbul bestrijkt.

  Naar eigen zeggen is het telecombedrijf een van de eerste internationale leveranciers met een licentie voor de gedereguleerde Turkse telecommunicatiemarkt.

  geplaatst op
 • Ten eerste bedakt voor dit waardevolle artikel over de onlinemarketing in Turkije.... Top Serge!!

  Mijn Internet Historie begint ook begin jaren 2000....... Later bij de overheid en ander zakelijk dienstverlenende bedrijven gewerkt... van backoffice tot sales gedaan...de passie voor het internet is altijd bijgebleven.... Nu weer actief bezig met Online Marketing!!!

  Ik heb de up's en down's van internet meegemaakt... Vanaf eind jaren negentig heeft de markt veel turbulentie meegaakt en vrijwel conjuctuur gevoelig geweest... en sinds 2004 gestaag hersteld en zit in het proces om volwassen branche te worden... Vooral na 2006 is er een duidelijke trendsetting mede door Google Adwords... Ruwe prognose is dat er in 2012 een omzet van 800 miljoen wordt verwacht... Mijn inziens maken wij de down periode ofwel de incubitatietijd van begin jaren 2000 tot 2005 niet meer mee.... SEO, SEA, Viral marketing zijn paar vormen van Online Marketing en zal nog veel km's moeten maken om een degelijke en stabiele markt te vormen...
  De zaak nu is dat je de vak goed moet gaan leren en alle relevante cursussen moet gaan volgen om enigzins bij te blijven.... Laten wij eerlijk zijn, Online mareting is zo dynamisch en onvoorstelbaar dat je genoodzaakt bent om je kennis up to date te houden..... en wat betreft zaken doen met Turkije? Met name Istanbul, Ankara en Izmir..... de enige instituut die een GAP opleiding geeft is in Izmir gevestigd.... De markt ligt open en potentie is enorm, maar.... de morele en emotionele zakendoen is wezenlijk anders dan NL... zoals de menige daarover hebben geschreven... netwerken, geduld, aandacht, flexibiliteit.... zijn onmiskenbaare zaken waarvoor je moet gaan koesteren... ik heb zelf zeven jaar in istanbul gewoond, zakendoen is een complexe tijdrovende zaak.... Je moet per se naar het betreffende bedrijf om aan de tafel te zitten, om e.e.a te bespreken terwijl je nog in de orientatiefase zit...... anders wordt je niet serieus genomen.... Dit zeg ik uit mijn ervaring.... voor landdurige succes is een goede team van levensbelang, zowel in NL als in Turkije.... Dat is helaas tot nu toe bij mij niet gelukt om te kunnen realiseren..goede en betrouwbare mensen zijn eenmaal schaars!!!!.. Terwijl ik jaren lang al zaken met Turkije wil doen...Ik ben een rasechte optimist... :-) dus doorgaan..... Zeker OnlineMarketing is branche waarbij je niet al te veel risico en investering kunt beginnen.... geloof me... in je eentje zult je niet lukken... dit is althans voor weinige weggelegd!!!!.......Ik wens e-zeppeling, Erdinc, Serge en andere veel succes met hun zakendoen... Hoe dan ook laat de uitdaging maar komen!!! Wie wilt dat aan gaan??? :-)

  geplaatst op
 • Wij zijn sinds kort ook in gesprek met Turkse bedrijven en wat hierboven besproken wordt komt me inderdaad bekend voor, je moet echt naar mensen toe en om de tafel gaan zitten om binnen te kunnen komen, erg tijdrovend maar op de lange termijn wel rendabel.

  geplaatst op
 • Dag Marcel,

  Dat's goed nieuws!!!! Neem idd de tijd ervoor....... om e.e.a teleurstelling voor te komen...
  Ben je ook met online marketing bezig? of met een andere zakelijke onderneming? een advocaat die gespecaliseerd is internationale rechten in het bijzonder Turkse recht kunt je van vele betekenis zijn? Als je wilt kunt je mij via .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken) reageren..... Succes met zaken :-)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.