Personage in roman te koop op eBay

Personage in roman te koop op eBay

Een van de belangrijkste levensdoelen voor veel mensen is herinnerd worden na hun dood. Schrijver Henk van Straten heeft hier een oplossing voor bedacht. Hij biedt op eBay een personage te koop aan in zijn nieuwe roman ‘Ik ben de regen’. Als je wilt kun je dus vereeuwigd worden in de Nederlandse literatuur!

Gistermiddag lanceerde Van Straten deze marketingstunt en de media hapten gretig toe. Nu.nl, de Telegraaf, Nieuwe Revu, 3FM, BNR Nieuwsradio: zo te zien werkt een ludieke marketingactie nog steeds!

De actie is overigens door Van Straten zelf bedacht.

In zijn persbericht speelt de schrijver handig in op de drang naar vereeuwiging:

Eenmalig en volstrekt uniek bied ik u de kans als personage vereeuwigd te worden in mijn debuutroman Ik Ben De Regen, die in oktober 2008 zal verschijnen bij Lebowski Publishers.

Stelt u zich eens voor: u komt op visite bij vrienden en trekt daar een boek uit de kast. Vervolgens zegt u: ‘Hé, hier kom ik in voor.’ Kunt u de uitdrukking op het gezicht van uw verbouwereerde vrienden al voor u zien, als u hen ter plekke het bewijs onder de neus duwt?

Helaas voor de hoogste bieder is het echter volstrekt onduidelijk hoe het personage zal voorkomen in het boek:

U heeft geen enkele zeggenschap over wat er met uw personage gebeurt. Als ik u, om maar iets te noemen, laat aftuigen door een groepje peuters met ADHD, dan is dat mijn goed recht. Tevens heeft u geen enkele zeggenschap over het karakter van uw personage. Het is heel goed mogelijk dat u maar in één alinea voorkomt. Aan de andere kant, het kan ook zo zijn dat ik uw identiteit geschikt acht voor een veel belangrijker personage, en dat u dan een aanzienlijke rol krijgt toebedeeld. Ik kan dat logischerwijs pas beslissen wanneer ik uw naam, leeftijd en uiterlijk ken. Ik, en ik alleen, bepaal hoe u er uit komt te zien. Als ik van mening ben dat u op uw ingestuurde foto een aardappelneus heeft, dan krijgt uw personage dus een aardappelneus.

En Van Straten maakt ook direct duidelijk dat zijn vriendschap niet te koop is:

Als ik mijn belofte eenmaal ben nagekomen, zal er geen contact meer tussen ons zijn. We hebben géén band opgebouwd en we gaan ook níet af en toe nog even lekker MSN’en of bij elkaar op de koffie. Wel zal mijn uitgever u bij verschijning een exemplaar toezenden, of, wanneer u daar prijs op stelt, kunt u aanwezig zijn op de boekpresentatie.


Geplaatst in

DelenEr zijn 8 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.