Personage in roman te koop op eBay

2 juli 2008, 05:42

Een van de belangrijkste levensdoelen voor veel mensen is herinnerd worden na hun dood. Schrijver Henk van Straten heeft hier een oplossing voor bedacht. Hij biedt op eBay een personage te koop aan in zijn nieuwe roman ‘Ik ben de regen’. Als je wilt kun je dus vereeuwigd worden in de Nederlandse literatuur!

Gistermiddag lanceerde Van Straten deze marketingstunt en de media hapten gretig toe. Nu.nl, de Telegraaf, Nieuwe Revu, 3FM, BNR Nieuwsradio: zo te zien werkt een ludieke marketingactie nog steeds!

De actie is overigens door Van Straten zelf bedacht.

In zijn persbericht speelt de schrijver handig in op de drang naar vereeuwiging:

Eenmalig en volstrekt uniek bied ik u de kans als personage vereeuwigd te worden in mijn debuutroman Ik Ben De Regen, die in oktober 2008 zal verschijnen bij Lebowski Publishers.

Stelt u zich eens voor: u komt op visite bij vrienden en trekt daar een boek uit de kast. Vervolgens zegt u: ‘Hé, hier kom ik in voor.’ Kunt u de uitdrukking op het gezicht van uw verbouwereerde vrienden al voor u zien, als u hen ter plekke het bewijs onder de neus duwt?

Helaas voor de hoogste bieder is het echter volstrekt onduidelijk hoe het personage zal voorkomen in het boek:

U heeft geen enkele zeggenschap over wat er met uw personage gebeurt. Als ik u, om maar iets te noemen, laat aftuigen door een groepje peuters met ADHD, dan is dat mijn goed recht. Tevens heeft u geen enkele zeggenschap over het karakter van uw personage. Het is heel goed mogelijk dat u maar in één alinea voorkomt. Aan de andere kant, het kan ook zo zijn dat ik uw identiteit geschikt acht voor een veel belangrijker personage, en dat u dan een aanzienlijke rol krijgt toebedeeld. Ik kan dat logischerwijs pas beslissen wanneer ik uw naam, leeftijd en uiterlijk ken. Ik, en ik alleen, bepaal hoe u er uit komt te zien. Als ik van mening ben dat u op uw ingestuurde foto een aardappelneus heeft, dan krijgt uw personage dus een aardappelneus.

En Van Straten maakt ook direct duidelijk dat zijn vriendschap niet te koop is:

Als ik mijn belofte eenmaal ben nagekomen, zal er geen contact meer tussen ons zijn. We hebben géén band opgebouwd en we gaan ook níet af en toe nog even lekker MSN’en of bij elkaar op de koffie. Wel zal mijn uitgever u bij verschijning een exemplaar toezenden, of, wanneer u daar prijs op stelt, kunt u aanwezig zijn op de boekpresentatie.

David Brinks
Eigenaar bij Hardcopy

Freelance (SEO-)copywriter en mede-eigenaar van Radish Concepts. Blogt ook op Copytips.nl. Houdt van korte bio's.

Categorie
Tags

8 Reacties

  mgvandenbroek

  Prachtig, prachtig. Slimme actie. Ben benieuwd naar de hoeveelheid reacties. Sterk ook, dat het zijn debuutroman is…


  2 juli 2008 om 07:03
  Richard Theuws

  prachtige actie van Henk.


  2 juli 2008 om 08:05
  Jacobien

  Volgens mij is het in het buitenland al eerder gedaan. Kan er alleen even niet opkomen wie het was.

  Zal eens googlen.


  2 juli 2008 om 09:25
  hidde tuinstra

  Geweldig dit soort dingen!


  2 juli 2008 om 11:03
  Ruud

  ik heb mezelf onlangs gesignaleerd in een roman (voor en achternaam). Gratis en voor niks, gewoon puur toeval. Best leuk. Goeie actie wel van die schrijver.


  2 juli 2008 om 11:27
  no1san

  Heel boek geschreven en dan kan het ook op deze manier 🙂

  Boekpromotie blijft een leuke bezigheid.


  2 juli 2008 om 15:01
  Sander

  Super idee !!!


  13 juli 2008 om 01:12

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!