Europeaan pakt mobiel internet snel op

Europeaan pakt mobiel internet snel op
, Multiscope
@jkivit

Op The Nextweb lees ik dat inmiddels 112 miljoen Europeanen gebruik maken van mobiel internet. Dit blijkt uit cijfers van de GSM associatie. De markt voor mobiel internet groeide daarmee met zo’n 40% tot 7 miljard euro. Dat is overigens exclusief SMS gebruik.

De snelle groei is goed nieuws voor de operators die zo’n 20 miljard euro investeerden om hun netwerken geschikt te maken voor snel mobiel internet (3G). Europeanen blijken mobiel internet sneller op te pakken dan de rest van de wereld. In Europa ligt de penetratie van mobiel internet op ongeveer 22% van de bevolking. In Amerika is dat 18% en in Azië 4%. Opvallend trouwens dat de penetratie in Azië zo laag ligt. Ik heb altijd gedacht dat die voorop liepen op dit gebied.

In Nederland lijken we wat achter te blijven bij de rest van Europa. Volgens cijfers van OMI, die door voorzitter Paul Brackel gepresenteerd werden tijdens de laatste Mobile Monday, telt Nederland ongeveer 1,6 miljoen actieve gebruikers van mobiel internet. Dat komt neer op zo’n 10% van de bevolking. Wellicht is de definitie in Nederland wat strakker (actief gebruik), maar de achterstand zou ook verklaard kunnen worden door het hoge percentage dat al gebruik maakt van breedband via een vaste lijn. Ons land komt keer op keer uit de bus als een van de koplopers op dat terrein. Mobiel internet heeft dan last van ‘de wet van de remmende voorsprong.’

Volgens de GSM associatie gaan de prijzen voor mobiel internet door de concurrentie van onder andere Wifi gestaag naar beneden. Zo zou het gemiddelde tarief voor onbeperkt mobiel internet ongeveer tussen de tien en vijftien euro liggen. Dit is een daling van 25% ten opzichte van vorig jaar. Het gebruik groeit daarentegen snel. Het mobiele dataverkeer groeide binnen een jaar met 75%.


Geplaatst in

DelenEr zijn 4 reacties op dit artikel

 • http://www.marketingfacts.nl/berichten/20080427_mobiele_revolutie/ worden relevante stukjes niet meer gelinkt?

  geplaatst op
 • Dat verbaast me niets. Met name sinds ik gebruik maak van de Iphone is het gemak én het leescomfort dusdanig toegenomen dat ik veel nieuwssites vooral via mijn mobieltje bekijk. Ideaal. Nu nog wachten tot HSDPA voor mobieltjes gemeengoed wordt en je zult zien dat die cijfers alleen maar verder gaan toenemen.

  Groet!
  Henk Ritmeester
  http://weblog.hrprofessionals.nl

  geplaatst op
 • deze markt gaat nog flink groeien

  geplaatst op
 • Het lijkt me overduidelijk dat de mobiele internetmarkt zich als een razende ontwikkeld. Ook af te lezen aan de steeds groter wordende schermen op gsm-toestellen.

  Echter trek ik de getallen die hier gepubliceerd zijn in twijfel.
  €7mld op 112mln europeanen is nog altijd €62.50 per europese mobiele internetgebruiker.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.