Blogosphere gaat los op film Geert Wilders

27 maart 2008, 17:25

Even na 19 uur vanavond is de film van Geert Wilders online gezet. Geert Wilders heeft de film ondergebracht bij LiveLeak.com. Het betreft dus geen 1 april grap.

Voordat je de film te zien krijgt, moet je eerst aangeven dat je 18 jaar of ouder bent. De film wordt gestreamd aangeboden en aan de hoeveelheid buffering te zien, zijn er erg veel mensen momenteel tegelijkertijd aan het kijken. Een paar minuten na livegang van de film FITNA is pvv.nl alweer offline. Ook de site LiveLeak.com heeft het moeilijk. Het betreft overigens een beta site. Eerder brachten zij ook de executie van Saddam Hussein.

De timing lijkt knap gekozen te zijn door Wilders: alle nieuwsredacties van belangrijke actualiteitsprogramma’s hadden hun programmering al rond. Het eerste programma dat grote inhoudelijke aandacht aan de film kan schenken is het NOS 8 uur Journaal. Redacties maken momenteel ongetwijfeld overuren.

Erg boeiend om te zien hoeveel media er momenteel aandacht aan de film geven nu deze online is. Technorati laat een mooi overzicht zien.

Update 28 maart 22.00 uur: LiveLeak.com heeft de film verwijderd.

Mark de Bruin
Online Specialist (app/web/ai) bij 9292

Mark de Bruin (@mdebruin) schreef in 2007 zijn eerste blog bij Marketingfacts. Inmiddels zijn het er meer dan 150. Mark (1976) is senior marketeer met expertises in innovatie, online marketing, mobiliteit en digitale proposities via nieuwe media (internet, apps, social media, internet of things en AI) met focus op relevantie op langere termijn. Onderwerpen waar Mark graag over schrijft zijn: apps, Spotify, social media, trends en innovatie. Mark heeft vanaf 1997 bij deze werkgevers gewerkt aan innovatie, product ontwikkeling & marketing: Philips Origin eCommerce (1997/1998), PTT Post (1998-2000), Het Financieele Dagblad (2000-2004) 9292OV (2004-2011), ANWB (2011-2022) en 9292 (2022-2024). Vanaf 1 augustus 2024 werkt Mark als Innovatiestrateeg bij de Consumentenbond.

Categorie
Tags

30 Reacties

  Ronald ter Voert

  Gezien de link nergens toe leidt, lijkt me dat de film/url inmiddels alweer offline is gehaald?


  27 maart 2008 om 17:52
  media

  Jongens van Uptrends.com (van bereikbaarheidsmetingen) zijn er snel bij met hun persbericht. Krijg een paar minuten geleden het bericht binnen dat de website pvv.nl van Geert Wilders direct onbereikbaar is sinds het uitbrengen van Fitna the Movie. De storing van de website van Geert Wilders pvv.nl begon om 19.18 uur. Na 5 minuten was de website weer bereikbaar voor 5 minuten om daarna weer niet bereikbaar te zijn.


  27 maart 2008 om 18:17
  Mark de Bruin

  Misschien moeten ze ook liveleak.com even meten 😉


  27 maart 2008 om 18:23
  mgvandenbroek

  Ik heb hem al helemaal gezien. Had op een trage computer bij een vriend van me perfect beeld. Dat was rond 19.15. Toen was ie nog snel…

  Ik vind het apart dat Wilders er zo lang over heeft gedaan. Of zou het opzet zijn… Duh. Uit de losse pols: Ik had eerlijk gezegd verwacht dat het allemaal erger en harder zou zijn. In principe heeft Wilders ongehoord selectief geciteerd uit de Koran. Tussendoor maakt hij Mohammed met de cartoon nog even belachelijk. Maar ook dat beeld (hoe beledigend sommigen van ons dat zullen vinden) kent ook al iedereen. En de beelden van aanslagen en executies zijn schokkend, jawel. Ik ben heel benieuwd naar de reactie van de rest van de wereld…


  27 maart 2008 om 18:37
  mgvandenbroek

  Nu op NL2


  27 maart 2008 om 18:42
  Peter Bonjernoor

  @Matthijs – misschien duurde het wel zo lang omdat er een beetje te heftig werd gereageerd, en heeft ‘ie in de tussentijd flink lopen snoeien…

  Los daarvan – 100% voorspelbaar. Moslim-extremisten gaan de fout in, dus de islam moet dood.

  Briljant stukje redeneren, Geert – gelukkig voor jou dachten ze destijds niet zo over christenen, anders waren wij hier met zijn allen nu niet geweest.


  27 maart 2008 om 18:44
  bart

  Wat van groter belang is dan de inhoud van deze film, is hoe de media omgaat met ‘mogelijke’ kleine relletjes. Gaan ze het opblazen voor de kijkcijfers en daarmee olie op het vuur gooien of houden ze het klein en beperkt? Liveleak heeft er overigens grote moeite mee…


  27 maart 2008 om 19:02
  Martijn van Dijk

  Aan de statistieken te zien wordt dit misschien wel de meest succesvolle viral ooit. 😉


  27 maart 2008 om 19:06
  mgvandenbroek

  @Marco: die avi doet het bij mij goed. Staat dat ding al op YouTube?

  @Bart: je hebt helemaal gelijk. Ik ben benieuwd naar de terughoudendheid van de media. Dus vooral naar de voorpagina van De Telegraaf van morgenochtend.

  @Peter: Dat denk ik ook. Vooral die telefoongids: dat schijnt later aangepast te zijn… Verder ben ik het met je eens dat het voorspelbaar is. Clichématig ook.


  27 maart 2008 om 19:09
  media

  @Matthijs: bij mij inmiddels ook; heb hier nieuwe laptop, moest nog even wat codecs installeren 😉

  @Bart, Matthijs: voorpagina van Telegraaf kun je volgens mij al wel voorspellen aan de hand van telegraaf.nl!


  27 maart 2008 om 19:13
  mgvandenbroek

  @Marco. Daar heb je gelijk in. Hij heeft zich aan de feiten gehouden. Fijn, Geert. Dank daarvoor. Mooi ook, dat je ons zo’n uitgebalanceerde film voor hebt geschoteld.


  27 maart 2008 om 19:16
  Bart Maas

  Ik ben vooral benieuwd naar de reactie van Balkenende.


  27 maart 2008 om 19:30
  Michel Rijnders

  Weet iemand wie de maker van de film is? De slechts 15 minuten film betaat uit achter elkaar geplakte Youtubefilmpjes, maar Geert meldt op zijn website dat hij door het maken van de film hard geld nodig heeft. Ben benieuwd wie er een smak geld voor het knip en plakwerk ontvangen heeft. Knap werk!


  27 maart 2008 om 20:11
  media

  @Michel: ‘Scarlet Pimpernel’ (volgens de aftiteling), maar wie of wat dat is!?


  27 maart 2008 om 20:14
  Jasper van Weerd

  het is nog veel mooier, de film kun je binnen no-time downloaden met bittorrent.

  hij staat er al op in het EN en NL en is reeds 800 maal gedownload van The Pirate Bay.

  lang leve FLV bestanden en download addons, was hem zelf ook al aan het binnenhalen, maar bittorent bleek sneller.


  27 maart 2008 om 20:44
  Ronnie

  Voor degenen die nog zoeken naar een download versie; heb ‘m via limewire en ff online gezet:

  http://www.overgoor.nl/defilm.avi.


  27 maart 2008 om 21:10
  frederik

  een hoop poeha vooraf en dan wat journaalfilmpjes achter elkaar

  zo veel hoeft dat niet te kosten, maar hij zoekt er wel geld voor?

  Het is achteraf praten maar Iedereen met pinnacle studio kan zo iets maken.

  Het is niets meer dan partijpropaganda voor de PVV, meer blijkt het niet te zijn


  27 maart 2008 om 21:28
  Gosse AdB

  Ben overigens benieuwd hoe de heer Wilders met de auteursrechten is omgegaan en of de rechthebbenden van het filmmateriaal wel toestemming hebben gegeven.

  Dit laatste in het algemeen en specifieker over het gebruiksdoel doel van het filmmateriaal. Als er al contact is geweest met de rechthebbenden, is het gebruiksdoel vooraf duidelijk gemaakt aan hen?

  Lijkt me best belangrijk: Baby foto’s wil je toch ook enkel zien in baby-shampoo-reclame?


  27 maart 2008 om 21:49
  mgvandenbroek

  @Marco: Het kabinet had die film niet gezien van tevoren. Dit is achteraf. Als de pleuris was uitgebroken, en er geen waarschuwing was geweest, had ze het verwijt gekregen de situatie onderschat te hebben.


  28 maart 2008 om 06:38
  venturo

  Marco ik herhaal: “De voorman van de PVV is wel zéér bedreven in het prikkelen van het publieke voorstellingsvermogen meer nog dan uitvoering te geven aan de exercitie zelf”.


  28 maart 2008 om 06:42
  Mark de Bruin

  24 uur na het publiceren van de film is hij in de Nederlandse versie ruim 4 miljoen maal vertoond. De Engelse versie is 3,3 miljoen maal vertoond.

  Op liveleak.com staat ook te lezen dat de site ook benaderd wordt door hackers:

  Due to high traffic and DDOS attacks the site may be unusually slow. We’re working on resolving these issues…thanks for your patience.

  Ook pvv.nl blijft populair. Op dse site staat momenteel te lezen: We hebben 3372 gasten online. En dat om 1920 uur op vrijdagavond…..


  28 maart 2008 om 17:21
  Senol

  Geert Wilders moet met iets beters komen!!! Een soort matige diavoorstelling kan een kind van 5 ook inelkaar zetten!!! Geert Wilders moet maar eens in boeken duiken om erachter te komen wat de islam echt betekent! Hij moet een onderscheid maken tussen islam en terror! Moslims zijn geen terroristen. Dat er een hoop gekke debielen zijn die helemaal ontspoort zijn en denken dat het doden in de islam staat wilt niet zeggen dat alle moslims zo zijn! In de koran staat dat god de mens hier op aarde heeft geschapen en het ook ZELF neemt. Geen een individu heeft de recht om een leven van iemand af te pakken!

  Conclusie… Zie ook de mooie kant van de Islam…


  9 april 2008 om 15:21

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!