Bemba moet delen van online content nog makkelijker maken

5 maart 2008, 06:28

Bemba moet delen van online content nog makkelijker makenHet is al weer een tijd geleden dat ik als één van de eerste buitenstaanders een kijkje mocht nemen achter de schermen van Bemba. Inmiddels is alle input van de testers verwerkt en is Bemba een iets andere richting opgegaan dan oorspronkelijk gepland. Bemba is een nieuwe internetdienst geworden waarmee mensen heel eenvoudig websites en online videos delen met hun vrienden op sociale platformen zoals Hyves en Twitter.

Na een kort interview in het radioprogramma Radio Online gisteravond, is vanmorgen Bemba gelanceerd in Open Beta.

Bemba moet het delen van content makkelijker en leuker maken. Gebruikers kunnen websites en online videos ‘met een druk op de knop’ delen met hun vrienden op het sociale platform van hun keuze. Bemba heeft ten behoeve hiervan een koppeling gemaakt met Hyves en Twitter. Het bedrijf is nu bezig met MySpace en Netlog.

“Mensen vinden het leuk om websites en filmpjes te delen met vrienden, maar willen er niet teveel moeite voor moeten doen. Tegelijkertijd gaan mensen steeds vaker ‘fun surfen’, puur ter vermaak rondstruinen op het Web. Het vinden van leuke nieuwe web content is echter niet zo gemakkelijk in de wirwar van websites en internetdiensten. Bemba maakt het mogelijk om op heel eenvoudige wijze content te delen en dus ook om van vrienden leuke links te krijgen”, aldus oprichters Aaron Peters en Arne Dibbits.

Hoe werkt Bemba?

Bij het bezoeken van een willekeurige webpagina kan de gebruiker op de Bemba-knop in zijn browser klikken. Er opent dan een klein venster waarmee hij die webpagina kan toevoegen aan zijn Hyves-, Twitter- of Bemba-profiel. Bij Hyves wordt automatisch een gadget gecreëerd en op de Hyve van de gebruiker geplaatst. Bemba maakt hiertoe gebruik van de recent publiek gemaakte Hyves API.

Bemba website

Mensen die niet actief zijn op sociale platformen kunnen ook het gemak van Bemba ervaren. De Bemba website biedt een volwaardige gebruikservaring en een paar leuke extra’s. Zo kun je bijvoorbeeld andere gebruikers ‘volgen’: je krijgt automatisch bericht als een nieuwe website of online video wordt gedeeld door de persoon die je volgt. Bemba zal binnenkort ook op de mobiele telefoon beschikbaar zijn.

Bemba doet mee aan The Next Web en de SpinAwards

Bemba is geselecteerd voor de start up competitie van The Next Web Conference 2008. Tijdens hét Europese congres voor internetpioniers, marktleiders, visionairs en andere web liefhebbers, presenteert Bemba de recente ontwikkelingen en toekomstplannen aan een internationaal publiek. Bemba doet tevens mee aan de SpinAwards, dé prijzen in Nederland voor creativiteit in interactieve communicatie.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

9 Reacties

  Karlijntje

  Bemba voelt voor mij als Mypip die ik jarenlang gebruikt heb (met een add to mypip), maar uiteindelijk aan de kant heb gezet voor Netvibes. Ik mis echter een belangrijk element: het zelf kunnen bepalen van ’tags’. Ik zou namelijk graag dingen willen verzamelen op onderwerp, op klant eventueel, maar niet alleen op de categorieen die Bemba heeft gekozen. Ik begreep dat ze die optie mee willlen nemen. Tot die tijd hou ik het nog een beetje bij gewoon mijn bookmarks in Netvibes.


  5 maart 2008 om 07:58
  Derk

  Dit lijkt me oude wijn in nieuwe kannen.


  5 maart 2008 om 08:20
  Aaron Peters

  @Karlijn we hebben bewust het concept tagging niet geimplementeerd op Bemba. De gemiddelde internetgebruiker – onze doelgroep – vindt het bedenken van ‘goede’ trefwoorden lastig. Dat merkten wij bij een eerste prototype van de site.

  Bemba is ook niet primair bedoeld om bookmarks op te slaan voor later eigen gebruik. De dienst voorziet in het makkelijk delen van links met je vrienden.

  We zullen op basis van feedback van onze gebruikers Bemba verder ontwikkelen.

  @Derk Bemba maakt het mogelijk om ‘met twee kliks’ elke willekeurige webpagina te delen op 1 of meerdere sociale netwerken. Dit oude wijn noemen doet Bemba te kort.

  Voor Hyves gebruikers is Bemba een uitkomst, want nu kun je echt alles wat je op het web tegenkomt heel eenvoudig delen met je vrienden, en het ziet er nog mooi uit ook. Geen tekstlinkje op je Hyves blog, maar een visueel aantrekkelijk gadget.


  5 maart 2008 om 08:50
  Joost Schravendeel

  “Geen tekstlinkje op je Hyves blog, maar een visueel aantrekkelijk gadget.”

  Zelf maak ik niet enorm veel gebruik van hyves maar ik kom wel dagelijks langs om te kijken. Punt is dat ik onder ’tips’ tips (van bijvoorbeeld websites) verwacht en onder ‘gadgets’ gadgets (zoals YouTube filmpjes e.d.).

  M.a.w. ik zou een website ’tip’ van mijn vrienden die onder ‘gadgets’ is geplaatst niet of minder snel zien en bekijken. Omdat ik het daar niet verwacht en bovendien niet logisch is.


  5 maart 2008 om 09:24
  Karlijntje

  @aaron: als ik nou mijn delicious via RSS in mijn Twitter terug laat komen = delen (die ik zelf kan taggen) en Twitter op mijn Hyves zet, dan heb ik toch hetzelfde rond?

  Ik begrijp nu dat ik zelf niet kan taggen in de toekomst: dan ga ik mijn account toch maar weer verwijderen, want ik gebruik zoiets ook om overzicht te krijgen in een brei van linkjes.


  5 maart 2008 om 09:26
  Karel Kolb

  Aaron en Arne, veel succes! En als jullie Bemba 2009 gaan introduceren hoop ik dat jullie babl opnieuw als testomgeving gaan inzetten. Het was een genoegen.


  5 maart 2008 om 09:26
  Derk (de echte ;)

  Tuurlijk is de eerste gedachte, het is een stumbleupon, del.icio.us, etc. Maar geef niet meteen een oordeel op basis van de eerste gedachte. Dit is precies waar de Hyves en Twitter pages weer rijker van worden. Er zijn altijd meerdere wegen naar Rome, maar de Nederlandse weg kan misschien een hele leuke worden.


  5 maart 2008 om 10:15
  Aaron Peters

  @Joost

  Leuk dat je ‘Tips’ op Hyves aanhaalt. We hadden zelf in eerste instantie het idee om die ‘rubriek’ te gebruiken, maar dat kan niet.

  De Hyves API biedt niet de mogelijkheid om te posten naar de Tips van een Hyves gebruiker.

  Gadgets staat voor veel Hyves gebruikers gelijk aan content van andere sites, vaak leuke Youtube filmpjes. Ik denk dat het wel goed is wat we doen. Even de feedback van meer Hyves gebruikers afwachten …

  @karlijn jij bent zo te lezen erg handig met diensten aan elkaar koppelen en misschien wat minder op zoek naar ‘het grote gemak’? Wij willen met name mensen bedienen die niet zo web/tech savvy zijn en graag ‘met een druk op de knop’ dingen op hun Hyves willen zetten.

  ik hoop dat je je account niet opzegt en de ontwikkelingen op Bemba volgt. Misschien kunnen we je verassen met leuke/handige functionaliteiten.


  5 maart 2008 om 11:50
  Karlijntje

  @aaron: je hebt helemaal gelijk hoor, maar de optie die ik nu maak wordt natuurlijk steeds meer gemeengoed. Ik zie echter niet helemaal de ‘nieuwigheid’ van jullie dienst, anders dat het er wat minder internet savvy uitziet en dat vind ik al heel erg goed hoor, daar niet van. Daarbij ben ik ook een beetje moe denk ik van ‘deelsites’. Ik hoop gewoon mijn deeldingetjes steeds meer op 1 plek te krijgen, en voor mij is dat nu Twitter en mijn Netvibes. Met die twee dingen kan ik delen en tegelijkertijd orde scheppen. Ik ben dan ook helemaal happy met diensten als Mobypicture die met 1 actie dingen op meerdere plekken zetten. In die zin hebben jullie goeie functionaliteiten aan Bemba gekoppeld en moet je dat soort dingen bij andere bookmarkdiensten vooral zelf nerdy uitzoeken.

  Ik zal mijn account nog wel even aanhouden, maar ik ben bang dat ik het niet gebruik omdat ik dus gewoon een essentieel ding mis – orde scheppen. Ik zal de nieuwsbrief van Bemba braaf blijven lezen en mocht die functie erbij zitten, dan doe ik misschien weer mee 😀

  (overigens lukt het mij niet om delicious aan mijn Twitter te koppelen met twitterfeed…)


  5 maart 2008 om 11:59

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!