De Toto krijgt concurrentie

1 maart 2008, 08:01

{title} Dat wat met name de Sporttotalisator al een tijdje vreest lijkt nu bewaarheid te worden. De Europese Commissie heeft Nederland afgelopen donderdag gesommeerd de markt voor sportprijsvragen vrij te geven voor meerdere aanbieders waardoor aan het monopolie van de Toto wellicht toch een einde zal komen.

De huidige situatie in Nederland is volgens ‘Brussel’ in strijd met het vrije verkeer van kansspeldiensten. Dit dwingende verzoek is de belangrijke tweede stap in de inbreukprocedure. Nederland moet nu binnen twee maanden de Europese Commissie van een passend repliek dienen. Als men de Commissie niet weet te overtuigen van de noodzaak om de markt dicht te houden voor andere aanbieders zal de Commissie wellicht naar het Europees Hof van Justitie stappen. Het Europees Hof stelde eerder dat marktbeperking alleen is toegestaan als dat de bestrijding van gokverslaving, illegaliteit en criminaliteit overtuigend ten goede komt. Volgens het eerste oordeel van de Europese Commissie is niet aangetoond dat Nederland een beleid voert dat erop is gericht de gelegenheden tot gokken te beperken. Zo’n beleid moet noodzakelijk, evenredig en niet-discriminerend zijn.

De sommatie heeft wellicht grote gevolgen voor de al in slecht weer verkerende Sporttotalisator want internationale aanbieders van sportweddenschappen zullen de Nederlandse markt nu snel officieel betreden. Partijen als Unibet , al erg actief in Nederland, Ladbrokes en Betfair hopen nu op een doorbraak die overigens wel door de voetbalmarkt zelf omarmt zal worden. De KNVB en de ECV verwachten belangrijke nieuwe inkomsten door liberalisering van de kansspelmarkt. De KNVB hoopt de enorme illegale gokmarkt in het amateur-circuit, naar verluidt tientallen miljoenen per jaar, beter te kunnen bestrijden door speciale producten in dat segment aan te bieden. De clubs uit Eredivisie hebben zicht op interessante nieuwe inkomsten. Een aantal topclubs onderhandeld direct met de nieuwe aanbieders over een lucratieve overeenkomst en speculeert op de nieuwe situatie die naar verwachting het nieuwe voetbalseizoen zal ontstaan. De Eredivisie CV heeft in de tender ook ruimte gemaakt voor een eigen kansspel-licentie.

De wat gedateerde pre-EU bezwaren van overheid en institutie zullen naar alle waarschijnlijkheid nog een keer gewogen en te licht bevonden worden waarna de markt definitief open zal breken. De relatief kleine Totomarkt, 22 miljoen per jaar op een marktuniversum van 1.6 miljard euro, heeft wel een behoorlijke potentie. De Sporttotalisator slaagt er al decennia niet in om een redelijk fair share te behalen en heeft daardoor zelf een interessante markt gecreëerd voor nieuwe aanbieders. De Toto krijgt nu ook officiele concurrentie…

Kritische macro kijk op relevante mediaontwikkelingen en aanverwante distributietechnologie.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!