Ineens weet je het, je wordt Broodskoeper!

18 februari 2008, 12:06

{title}Ik ben een van de 200 skoepsreporters die een Nokia 73 in bruikleen heeft. Het abonnement betaal ik zelf want enkele dagen nadat ik die telefoon ontving liep de afspraak van Skoeps met Vodafone af, werkte de simcard niet meer en nam ik zelf een abonnement.

Twee weken geleden is Skoeps gestart met een nieuw beloningssysteem voor Skoepers. Elke dag verdient de maker van de beste Skoep, de zogenaamde ‘skoep van de dag’, 250 euro, en dat is niet weinig.

Nu vind ik mezelf geen superactieve Skoeper, ik ga niet op zoek naar nieuws, maar als ik ergens ben en toch filmpjes en foto’s maak kan ik net zo goed ook wat bij Skoeps uploaden als dat nieuwswaarde heeft. Zo maakte ik, maar eigenlijk vooral mijn jongste zoon, de Skoep van afgelopen woensdag waar we 250 euro mee verdienden. Geweldig vonden we dat en die voetballende kereltjes ook, want die gaan we binnenkort op ijsjes trakteren. Anyway, sinds die dag hou ik de Skoepssite nogal in de gaten, want heeft het eigenlijk nog wel zin te skoepen als je net 250 euro hebt gescoord? Hoe lang zou je dan ‘niet mee mogen doen’?

Zaterdagmiddag was er een brand gaande in de turfsteeg in Haarlem. Er waren nog geen beelden en Skoeps vroeg om beelden op de site. Die stonden er even later. Het was een kwalitatief niet geweldig filmpje van Skoeper Scannerrob van een brandweerauto met hoogwerker in een steeg. Maar de kwaliteit is natuurlijk ondergeschikt aan de nieuwswaarde. “Kijk nou”, zei ik tegen mijn man, “die Scannerrob is echt overal en verdient meerdere malen per week 250 euro. En zijn Haagse collega Goofy idem dito!”

Toen plotseling de naam van Scannerrob onder die skoep op de welkomstpagina veranderde kreeg ik, onterecht naar later bleek, argwaan. Het riep wel een aantal vragen bij me op die ik in eerste instantie per mail voorlegde aan Skoeps.

Lian Kool, hoofdredactrice, beantwoordde de vragen.

Heeft Scannerrob op jullie initiatief een extra account aangemaakt en wat was daarvoor de reden?

“Nee, Scannerrob heeft geen extra account aangemaakt. Ons systeem laat op de homepage zien wie als laatste een Skoep heeft ingestuurd over een bepaald onderwerp. In dit geval had basroeleveld de laatste Skoep ingestuurd, maar dit was niet de Skoep van de dag. Die was gemaakt door Scannerrob.”

Zijn Goofy en Scannerrob misschien in dienst bij Skoeps?

“Goofy en Scannerrob zijn niet in dienst bij SKOEPS. Zij zijn zeer actieve reporters, maar worden niet anders behandeld dan de andere mensen die ingeschreven staan bij SKOEPS.”

Hoeveel actieve skoepers zijn er überhaupt?

“Er zijn 7000 Skoepers (mensen die met hun eigen telefoon insturen). Hiervan zijn 200 mensen reporter, dwz dat zij zo enthousiast zijn dat ze een reporterpakket van ons hebben gekregen (net zoals jij).”

Theoretisch kan iemand die het nieuws opzoekt dus 1750 euro per week bij jullie verdienen?

“Dat kan zeker.”

Heeft dat volgens jullie nog echt iets met burgerjournalistiek te maken?

“SKOEPS is burgerjournalistiek. Wij willen graag onze community belonen. Dat doen wij op deze manier. Het afgelopen jaar hebben wij gemerkt dat mensen graag hun nieuws insturen. Zij vinden het fijn als hun items gepubliceerd worden op skoeps.nl. Dit staat los van de beloning. Natuurlijk vinden mensen het fijn als zij er iets voor terug krijgen, maar dat is voor veel mensen niet reden nummer één om te Skoepen. Ik denk ook niet dat deze beloning ramptoerisme bevordert. Onze ervaring is dat Skoepers heel goed weten wat wel en niet kan. Dat was de afgelopen tijd zo, en dat zal ook niet veranderen door dit nieuwe beloningssysteem.”

Scannerrob en Goofy lijken in twee weken verworden te zijn tot broodskoepers. Er volgde nog een verhelderend telefoongesprek met Lian Kool waarin ik me afvroeg of er een tijd komt waarbij 5 broodskoepers bij een brand in de randstad elkaar klappen gaan verkopen omdat er maar één kan zijn die 250 euro verdient die dag. Mijn man had het over ‘happy burning’ als variant op ‘happy slapping’ waarbij een skoeper met geldgebrek transformeert tot een skoepende pyromaan.

Volgens Skoeps zal dat zo’n vaart niet gaan lopen, ze gaan uit van het fatsoen van de skoepers. Wel komen er sinds het nieuwe beloningssysteem is ingevoerd veel meer skoeps binnen.

Skoeps is zover bekend de eerste die op deze manier burgerjournalisten beloont en mocht dat tot ongewenste ‘bijwerkingen’ leiden zullen ze hun systeem opnieuw onder de loep moeten nemen. Maar voorlopig heeft Skoeps er wel vertrouwen in.

Petra is sinds 1993 eigenaresse van Slijterij Wijnhandel de Vuurtoren te Breskens, blogt sinds 2003 op Meisje van de Slijterij en schrijft sinds medio 2005 een themaweblog over dranken. Naast altijd op zoek naar nieuwe (digitale) uitdagingen en er vast van overtuigd dat dit zakelijk ook interessant is, is ze samen met haar man de trotse ouder van twee prachtzoons.

Categorie
Tags

12 Reacties

  media

  Interessant interview en analyse Petra, thx!

  Heb je ook Scannerrob en Goofy gevraagd naar hun mening? Wie zijn het eigenlijk en wat doen ze in het dagelijks leven? Laat me gokken, studenten met gratis OV-jaarkaart en veel vrije tijd?


  18 februari 2008 om 14:49
  Petra de Boevere

  Ik heb tijdens het telefoongesprek wel gevraagd wat die jongens irl doen, maar daar is geen antwoord op gekomen.

  Ik ken hun identiteit dan ook niet. Misschien dat Skoeps hun wil vragen te reageren of contact met me op te nemen. Ik mail nog even.


  18 februari 2008 om 14:53
  Sjors Pals

  Als je even googled op Scannerrob kom je ook genoeg zaken van andere (concurrerende) sites tegen, kortom dat lijkt me genoeg om aan te nemen dat ie geen medewerker van Skoeps is.


  18 februari 2008 om 15:07
  wilph

  Balen zeg, ik stond nog wel vooraan bij die brand in de Turfsteeg hier. Volgens mij had ik ook de primeur op Twitter…. Levert dat nog wat op? Hahaha.

  Scannerrob was ik ook al eerder tegen gekomen. Volgens mij bij Nu.nl.


  18 februari 2008 om 15:27
  Petra de Boevere

  Jeetje, helemaal geen student met een OV-kaart, Scannerrob is 52 en hard op weg de eerste burgerjournalistkapitalist van Nederland te worden:-)


  18 februari 2008 om 15:41
  Petra de Boevere

  Ik wil een interview met Scannerrob, dit intrigeert me enorm. Wat levert de burgerjournalistiek nu eigenlijk op als je je er in specialiseert?


  18 februari 2008 om 15:49
  Wieskve Veldveen

  Overigens zijn dit allemaal geen burgerjournalisten, maar gewoon jongens die al jarenlang scanner luisteren, een enorm netwerk hebben en zo veel filmen/fotograferen voor verschillende media. Op zich wel opmerkelijk dat de grootste Skoeper dus al jarenlang een beroeps-Skoeper is.


  18 februari 2008 om 17:23
  goofy

  Graag wil ik reageren op de discussie. Ik ben al ruim een jaar actief als skoepsreporter en beleef er veel lol aan. Ik heb een baan in Den Haag (heeft niets met media/film/foto te maken) en skoep in mijn vrije tijd. In Den Haag is rond het Binnenhof altijd wel wat te doen: demonstratie, presentatie rapport, hoog bezoek, etc. Genoeg gelegenheid voor een leuke Skoep dus. Je moet er natuurlijk wel wat voor doen: media volgen, toegang zien te krijgen, beetje brutaal zijn en geluk hebben. Interessant en soms ook best spannend. De onderwerpen zijn vaak in het nieuws. Het blijft natuurlijk wel burgerjournalistiek: bij een persconferentie mag ik dan ook vaak pas als laatste betrokkene interviewen. Je moet vaak vechten voor je plek als burgerjournalist, de gevestigde media vindt het vaak maar niets. Is ook wel weer leuk.

  In het weekend skoep ik vaak buiten Den Haag. Ik kijk dan wat leuk of interessant is. Dat varieert van Zwarte Cross (erg leuk) tot demonstratie Johan Heesters (interessant) en van Gothic festival (bizar) tot Balkenende als vrijwilliger (bijzonder). Je moet natuurlijk wel zelf items gaan zoeken. Soms kennen mensen je nog van een leuke reportage en wordt je zelf getipt. In het verleden werden regelmatig filmpjes van mij doorverkocht. Ik maak voornamelijk losse filmpjes en monteer geen reportages. Dan is het leuk om te zien wat andere media met de (doorverkochte) filmpjes doen. Veelal monteren zij een geheel nieuw filmpje. Bovendien levert het vaak ook nog geld op!

  Het leuke van Skoeps is dat het op geen enkele manier verplicht. Soms heb ik veel zin en veel tijd en dan maak ik een aantal skoeps per week. Soms maak ik een aantal weken geen enkele skoep. In het verleden deed ik ook wel wat voor ikoptv maar dat gaf teveel verplichtingen. Je werkt dan feitelijk meer in opdracht. Bij Skoeps ben je je eigen baas!

  Ik ben dus geen beroepsskoeper maar een (soms te) enthousiaste burgerreporter!


  19 februari 2008 om 12:27
  Petra de Boevere

  @goofy, Bedankt dat je wou reageren! Verhelderend, dank je!


  19 februari 2008 om 12:51
  Bob

  Toch is er sinds een paar weken wel wat veranderd bij Skoeps, die nieuwe 250-euro-betaalmethode pakt volgens mij totaal verkeerd uit. Als je kijkt welke items er de afgelopen 2 weken als prijswinnaar zijn uitgekomen kom ik op 50% 112-items uit, waarvan het grootste deel ook nog eens van dezelfde inzender afkomstig is (ja, inderdaad die Scannerrob a.k.a. Robby Hiel).

  Deze 112-er zendt dan ook nog ’s vergelijkbare, net niet identieke, foto’s in naar meerdere sites (jij hebt ze al genoemd). Makkelijk scoren hoor. Steeds hetzelfde stramien, 1 filmpje, 1 of een paar foto’s, that’s it!

  Ik zou zo’n eenzijdig iemand ook niet een ‘burgerjournalist’ noemen. Een burgerjournalist staat naar mijn idee open voor diverser nieuws. Reporters als Goofy, Hermeijboom en ondergetekende zijn daar goede voorbeelden van. In het verleden werden door dergelijke reporters gemaakte ‘leuke’ items ook regelmatig beloond, je kreeg 50% van de opbrengst van doorverkocht materiaal aan bijv. ANP of ZoomIn.

  Nu is het ’the winner takes it all’, en de rest krijgt geen cent. Toch sneu van al die moeite die je in een leuke reportage steekt, voorbereidingen, reistijd, en eventueel wat knippen en plakken na die tijd.

  Voor mij haalt het de lol er behoorlijk vanaf dat een ‘gemakkelijk’ 112-item (ook vandaag weer, weliswaar niet van Scannerrob) er zo vaak met de volledige 250 euro vandoor gaat. Is het wellicht een idee om het 112-genre een wat lagere beloning te geven?

  Oh ja, ik ben ook geen beroeps, doe(/deed) het altijd voor m’n lol. Een leuke manier om van alles en nog wat (van dichtbij) mee te maken, en al of niet bekende Nederlanders te spreken.

  Was getekend: Skoeps-reporter (van ’t eerste uur) ‘bebob’


  20 februari 2008 om 10:19

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!