Bestedingen tv-reclame met 6,8% gestegen

Bestedingen tv-reclame met 6,8% gestegen

De netto bestedingen aan televisiereclame zijn het afgelopen jaar met 6,8% toegenomen tot een totaal van 851 miljoen euro (+54 miljoen euro). Deze cijfers heeft de Stichting Promotie Televisiereclame (SPOT) vandaag naar buiten gebracht in het Financieel Jaarverslag Televisiereclame 2007 (pdf).

De automobielbranche, de energiebedrijven en cosmetica laten de sterkste stijging in bestedingen zien. Daarnaast nemen supermarkten en lichaamsverzorging nemen nu blijvende plaats in de top 10 in. Een structurele daling is te zien bij zorgverzekeraars (in 2006 zeer actief in verband met de nieuwe wetgeving), bij reclame voor DVDs en CDs en bij vaste telefonie.

De sterke stijging in 2007 is mede opvallend omdat enkele jaren geleden werd verondersteld dat televisiereclame op zijn top zou zitten. Het live televisiekijken zou verdrongen worden door het kijken naar opgenomen programma’s zonder reclame. Daarnaast zou internet de kijktijd naar televisie onder druk gaan zetten. Beide verwachtingen zijn niet uitgekomen. Het niet live kijken maakt slechts een fractie uit van het totale televisiekijken en de stijging van de internettijd is niet ten koste van televisiekijken gegaan aldus SPOT. Helaas meldt het verslag niet de toename van multitasking en de consequenties daarvan op het effectief kijkgedrag.

 


DelenEr zijn 9 reacties op dit artikel

 • "De sterke stijging in 2007 is mede opvallend omdat enkele jaren geleden werd verondersteld dat televisiereclame op zijn top zou zitten. [...] Daarnaast zou internet de kijktijd naar televisie onder druk gaan zetten. Beide verwachtingen zijn niet uitgekomen. [...] de stijging van de internettijd is niet ten koste van televisiekijken gegaan aldus SPOT."

  mij werd verteld dat er minder mensen naar tv kijken en meer naar internet.

  de reden dat de bestedingen omhoog gingen voor tv ligt in het feit dat het het enige effectieve massamedium is
  dus om de massa nog steeds te bereiken, moet je diep in de buidel tasten op de momenten dat ze wel allemaal kijken

  geplaatst op
 • @Martijn: door wie is dat verteld? Kan ik dat ook online vinden? Denk overigens dat je gelijk hebt maar bovenstaande is wat SPOT vandaag heeft gepubliceerd. Zoals ik al aangaf vind ik het jammer dat er niet wat meer is gezegd over multitasking en het effect daarvan op de kijktijd/gedrag.

  geplaatst op
 • @marco: SPOT kijkt alleen naar de voor hun achterban belangrijke cijfers ;-) Dat de kijktijd afneemt (zeker bij de komende groep 16-24 jarigen, maar spot focust zich op 20-49) zullen ze nog altijd cijfers weten te produceren die in hun voordeel spreken. En dat is deels ook zo, maar ze toch wel erg makkelijk voorbij aan het feit dat er wel degelijk anders wordt gekeken. Wie zoekt zal vinden, is dat niet een oud gezegde?

  Ik hoop overigens van harte dat de reclamegelden groeien, als je bedenkt dat de toename van eenmalig live-shows de zenders ze onevenredig veel geld kosten (miljoenen) en er dus het liefst meteen gecashed moet worden.

  Daarnaast is de toename in mijn ogen eerder een signaal dat de gemiddelde marketeer nog steeds traditioneel denkt en doet. GRP's boven interactie/effectiviteit, kortom veiligheid ipv experimenteren.

  Onbekend maakt onbemind zullen we maar zeggen. Vanaf april nemen we bij BoradcastMagazine ism SKO ook het kijken via online mee, relatief klein aantal maar ik denk dat we binnen een jaar een behoorlijke groei zullen zien.

  geplaatst op
 • Of kopen adverteerders meer reclamezendtijd in om de juiste doelgroep te kunnen bereiken?

  Amerikaanse mannen vanaf 18 jaar beschouwen televisiereclame niet langer als een factor van invloed als het gaat om koopbeslissingen. Voor slechts 22 procent van de respondenten is dat nu nog wel zo, maar dat is 8 procent minder dan 10 jaar geleden. Dit zegt onderzoeksbureau Vertis Communications, dat 10 jaar lang trenddata verzamelde in zijn onderzoek Customer Focus: Decade of Data. Zie voor meer info over http://www.marketing-online.nl/nieuws/ModuleItem53264.html]dit onderzoek.

  geplaatst op
 • sorry, hierbij de juiste link: http://www.marketing-online.nl/nieuws/ModuleItem53264.html

  geplaatst op
 • @marco, in feite is het van SPOT ook maar een aanname; ze zien de bestedingen omhoog gaan, maar je kunt niet achterhalen of ze ook daadwerkelijk de kijkcijfers omhoog hebben zien gaan.

  zij denken: bestedingen omhoog, dus zal er wel meer televisie gekeken worden
  ik denk: bestedingen omhoog, het aanbod zal wel schaars zijn

  vanuit de economie klopt mijn redenatie dan meer

  geplaatst op
 • Het klinkt een beetje als: "wij van wc-eend adviseren... wc-eend!"

  geplaatst op
 • <img=http://experiencecurve.com/wp-content/uploads/2008/01/big_media_research-01.jpg>

  <a >Bron: BigResearch</a>

  geplaatst op
 • Beste allen,

  De discussie zal nog wel even voortgaan. Ik wil jullie hier alleen melden dat wij in 2006 een tijdbestedingsonderzoek hebben laten uitvoeren. In 2007 is op basis hiervan een heel boekje over multitasking geschreven. Dit is op onze site op te halen: http://www.spot.nl/tbo_1.html
  Hierin gaan we uitgebreid in op de voor- en nadelen van multitasking en geven we ook de gemeten cijfers. In het voorjaar 2008 wordt dit onderzoek - samen met anderen - herhaald. In juni zullen de cijfers naar buiten worden gebracht.

  Paul van Niekerk

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.