Het blijft tobben met online businessmodellen. Dat is voor uitgevers van kranten en tijdschriften niet anders. Kijk maar naar de stukken hier op Marketingfacts, over onderzoek naar businessmodellen voor websites van dagbladen en het einde van het abonneemodel voor de krant op internet. Toch zijn de meeste uitgevers doordrongen van de noodzaak om ook online financieel gezond te worden. Gelukkig hoeven ze het allemaal niet alleen te doen, bedrijven zoals die waar ik werk denken graag mee.
Dat uitgevers het begrip ´cost voor de baet´ niet hebben uitgevonden is algemeen bekend. Ook tijdens E-Factor (video), het pitchevent van Emerce tijdens e.day, kreeg ik van jurylid Kees Zegers te horen dat uitgevers geen leergeld willen betalen, ze willen meteen verdienen (en daar het liefst niks voor betalen). Omdat wij met onze microblogs de uitgeverij als belangrijke doelgroep zien een gegeven dat tot nadenken stemt. Zeker nu we na Metro ook binnenkort Zibb live zetten krijgen we steeds meer vertrouwen in ons product. Hoe nu verder?
In een e-mailwisseling gaf Piet Bakker, Lector Cross Media Content aan de Hogeschool Utrecht, mij zijn visie op deze situatie. Citaat uit mijn openingsmail: ´Uitgevers die we spreken zijn bijna zonder uitzondering enthousiast (over ons microblog – kk), zien de voordelen, maar houden de hand op de knip. […] Kunt u hier misschien iets over zeggen?´ Met Bakkers toestemming geef ik hier een samenvatting van zijn inzichten:
Aangezien betaalmodellen (voor uitgevers – kk) niet echt lijken te werken moet er altijd voor een alternatief gezorgd worden, waarbij die meestal niet indrukwekkend zijn. Maar met een “long tail” benadering en lage kosten is er soms wel uit te komen.
Mijn idee is voor jullie techniek, dat zoiets het best tot z’n recht zou komen in een totaal-benadering, dwz wanneer uitgevers, nieuwsmerken de total overhaul doen en alles weer eens herzien.
(ik vroeg hier om een toelichting omdat ik niet wist wat overhaul betekent)
Het idee is dat uitgevers nooit zo bezig zijn met tweaken, dwz kleine dingetjes aanpassen en bijschaven. Daar is jullie concept net te groot voor. Maar als er sprake is van een ingrijpende verandering, dan hebben ze veel meer oog voor allerlei nieuwe opties. Dan zijn de barrieres voor nieuwe dingen over het algemeen lager.
(hierop stelde ik de vraag: Dus we moeten het huidige concept ´groter´ verkopen, is dat wat u bedoelt?)
Wellicht in een pakket, samen met anderen of met andere diensten. Ik heb het natuurlijk niet meteen concreet voor ogen maar als het net te groot is (qua functionaliteit, maar ook qua kosten) voor een ‘normale’ aanpassing van een website en net te klein om zomaar tussen neus en lippen te doen, zou dat een optie zijn.
Het lijken misschien open deuren, maar mij hebben deze uitspraken wel aan het denken gezet. Blijkbaar hoeven uitgevers niet zozeer ´veel voor weinig´, ze willen in de eerste plaats ´veel´. Of zoals Bakker zegt: uitgevers tweaken niet. Wat is jullie ervaring op dit gebied?