Groningen driedimensionaal in Google Earth

Groningen driedimensionaal in Google Earth
, ING Groep
@evr

Na New York, Berlijn, Rotterdam en Amsterdam is nu Groningen aan de beurt. De binnenstad van Groningen is vanaf vandaag driedimensionaal te bekijken in Google Earth. Twaalf gezichtsbepalende gebouwen, waaronder het stadhuis, de alom bekende Martinitoren en het Groninger Museum, zijn zeer gedetailleerd op de nieuwe digitale kaart nagebouwd. Verantwoordelijk voor de virtuele stad is het Groningse zoekmachine marketingbureau Traffic4u, dat deze zomer samen met studenten van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen aan een uniek project is begonnen: Groningen3d. Dit project heeft als doel het driedimensionaal [3d] modelleren van kenmerkende Groningse gebouwen.

 

Een uniek en innovatief leerproject.
Groningen3d is een uniek en innovatief leerproject dat inspeelt op toekomstige ontwikkelingen in de 3d-techniek. De ervaring met toepassingen van Google Earth die Traffic4u hiermee op doet levert bovendien nieuwe inzichten op die het bedrijf kan delen met haar multinationale klanten. “Een project als dit onderscheidt ons mede van onze concurrenten uit de Randstad. Wij hebben het startschot gegeven voor de driedimensionale ontwikkeling van de stad. We hopen dat particulieren en ondernemers het project omarmen en zelf aan de slag gaan om de driedimensionale stad verder te verrijken met nieuwe gebouwen”, aldus Gert-Jan Munneke, directeur van Traffic4u. Het project, dat cadeau wordt gedaan aan de stad Groningen, moet de ICT stad binnen Google Earth op de kaart zetten.

Het Groningen3d project is ook voor de studenten bijzonder. “Het is erg leuk om mee te mogen werken aan zo’n innovatief en ambitieus project, dat wereldwijd te raadplegen zal zijn in Google Earth”, aldus Derk van Wingerden, student Marketing Management aan de Rijksuniversiteit Groningen. Burgemeester Jacques Wallage van de stad Groningen zal tijdens de officiële opening van het nieuwe onderkomen de driedimensionale Groningse binnenstad in ontvangst nemen. Het Groningen3D project is mede ontwikkeld door; Floris de Jonge, Mathijs Groothuis, Martijn Huizenga, Erik Kuiper, André Scholten, David van Dam en Derk van Wingerden.

Ik heb zelf 4 jaar aan de Hanzehogeschool gestudeerd en ‘t is er leuk om mijn dagelijkse route van destijds, van het Zuiderdiep naar de Grote Markt virtueel weer eens te lopen en de Martini te zien verschijnen. Mis alleen de vislucht en kraampjes op de vismarkt nog ;-) Mooi gedaan!


Geplaatst in

DelenEr zijn 12 reacties op dit artikel

 • Ook de Amerikaanse steden Denver en Las Vegas zijn in 3D in Google Earth te bekijken. Video's zijn gemaakt door Frank Taylor van Google Earth Blog, die ook de Google Flight Simulator video maakte.

  geplaatst op
 • André Scholten vertelt op zijn weblog hoe het idee tot stand is gekomen. Waar een vrij avondje al niet toe kan leiden ;-)

  geplaatst op
 • Dat ene leuke vrije avondje kostte me daarna meer vrije avonden... Maar goed, al met al een leuk en leerzaam project geweest. Nu hopen dat andere bedrijven in Groningen hier mee aan de gang gaan en hun gebouw er bij plaatsen.

  geplaatst op
 • Best leuk uitgevoerd! Een paar maanden eerder is ook al een gedetailleerdere versie van de Grote markt in 3D ontwikkeld door Digiwings. Deze is ook op YouTube te bekijken. Bekijk de Grote markt in 3D op YouTube

  geplaatst op
 • Puur een reclamestunt van Traffic4U. Tegen minimale kosten een paar gebouwtjes online geplaatst. En vervolgens kunnen ze zeggen "de binnenstad van Groningen is in 3D te bekijken". Een hoop geblaat en weinig wol.

  geplaatst op
 • Goed gedaan. Jammer dat het BeQuality niet is genoemd wat betreft enkele ontwerpen. Maakt Groningen weer een stuk mooier

  geplaatst op
 • @Jeroen: bedankt voor de lovende woorden. Al dat werk dat in vrije tijd verricht is weet je op waarde te schatten. Dank.

  geplaatst op
 • Leuk gedaan en op deze manier ook prima aktie voor traffic4u. Wat is nu eigenlijk je probleem Jeroen?

  geplaatst op
 • Het bedrijf BE Quality heeft hierin voor 6 Groningse gebouwen in 3D gezorgd.

  geplaatst op
 • Hij linkt nu wel goed door :)

  geplaatst op
 • En vanaf nu staan de gebouwen ook in de 'Best of' layer van Google Earth :)

  geplaatst op
 • Goed project, dat er meer mogen volgen!

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.