Groningen driedimensionaal in Google Earth

13 september 2007, 07:30

Na New York, Berlijn, Rotterdam en Amsterdam is nu Groningen aan de beurt. De binnenstad van Groningen is vanaf vandaag driedimensionaal te bekijken in Google Earth. Twaalf gezichtsbepalende gebouwen, waaronder het stadhuis, de alom bekende Martinitoren en het Groninger Museum, zijn zeer gedetailleerd op de nieuwe digitale kaart nagebouwd. Verantwoordelijk voor de virtuele stad is het Groningse zoekmachine marketingbureau Traffic4u, dat deze zomer samen met studenten van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen aan een uniek project is begonnen: Groningen3d. Dit project heeft als doel het driedimensionaal [3d] modelleren van kenmerkende Groningse gebouwen.

Een uniek en innovatief leerproject.

Groningen3d is een uniek en innovatief leerproject dat inspeelt op toekomstige ontwikkelingen in de 3d-techniek. De ervaring met toepassingen van Google Earth die Traffic4u hiermee op doet levert bovendien nieuwe inzichten op die het bedrijf kan delen met haar multinationale klanten. “Een project als dit onderscheidt ons mede van onze concurrenten uit de Randstad. Wij hebben het startschot gegeven voor de driedimensionale ontwikkeling van de stad. We hopen dat particulieren en ondernemers het project omarmen en zelf aan de slag gaan om de driedimensionale stad verder te verrijken met nieuwe gebouwen”, aldus Gert-Jan Munneke, directeur van Traffic4u. Het project, dat cadeau wordt gedaan aan de stad Groningen, moet de ICT stad binnen Google Earth op de kaart zetten.

Het Groningen3d project is ook voor de studenten bijzonder. “Het is erg leuk om mee te mogen werken aan zo’n innovatief en ambitieus project, dat wereldwijd te raadplegen zal zijn in Google Earth”, aldus Derk van Wingerden, student Marketing Management aan de Rijksuniversiteit Groningen. Burgemeester Jacques Wallage van de stad Groningen zal tijdens de officiële opening van het nieuwe onderkomen de driedimensionale Groningse binnenstad in ontvangst nemen. Het Groningen3D project is mede ontwikkeld door; Floris de Jonge, Mathijs Groothuis, Martijn Huizenga, Erik Kuiper, André Scholten, David van Dam en Derk van Wingerden.

Ik heb zelf 4 jaar aan de Hanzehogeschool gestudeerd en ‘t is er leuk om mijn dagelijkse route van destijds, van het Zuiderdiep naar de Grote Markt virtueel weer eens te lopen en de Martini te zien verschijnen. Mis alleen de vislucht en kraampjes op de vismarkt nog 😉 Mooi gedaan!

Erik van Roekel
Product Owner Chatbot bij ING

Marketingprofessional met ruime ervaring in diverse internetprojecten in de financiële dienstverlening. Passie voor social media en internet in het algemeen. Stond aan de wieg van het ING Webcare Team in 2009 en gaf er 1,5 jaar leiding aan. Was daarna één van de drivers van de social media strategie voor ING Nederland in 2012 resulterend in een nummer 1 notering in de Social Media Monitor van Social Embassy. Werkzaam geweest bij Corporate Communications van ING Groep en van daaruit betrokken bij social media op internationaal niveau. Momenteel Product owner chatbot bij ING. Blogt op persoonlijke titel bij Marketingfacts en van 2004-2014 ook op de achtergrond actief geweest voor Marketingfacts o.a. bij de techniek en de redactie.

Categorie
Tags

9 Reacties

  André Scholten

  Dat ene leuke vrije avondje kostte me daarna meer vrije avonden… Maar goed, al met al een leuk en leerzaam project geweest. Nu hopen dat andere bedrijven in Groningen hier mee aan de gang gaan en hun gebouw er bij plaatsen.


  13 september 2007 om 11:44
  Jeroen Visser

  Puur een reclamestunt van Traffic4U. Tegen minimale kosten een paar gebouwtjes online geplaatst. En vervolgens kunnen ze zeggen “de binnenstad van Groningen is in 3D te bekijken”. Een hoop geblaat en weinig wol.


  13 september 2007 om 15:58
  Moos

  Goed gedaan. Jammer dat het BeQuality niet is genoemd wat betreft enkele ontwerpen. Maakt Groningen weer een stuk mooier


  13 september 2007 om 16:20
  André Scholten

  @Jeroen: bedankt voor de lovende woorden. Al dat werk dat in vrije tijd verricht is weet je op waarde te schatten. Dank.


  13 september 2007 om 19:06
  media

  Leuk gedaan en op deze manier ook prima aktie voor traffic4u. Wat is nu eigenlijk je probleem Jeroen?


  13 september 2007 om 20:46
  BE quality

  Het bedrijf BE Quality heeft hierin voor 6 Groningse gebouwen in 3D gezorgd.


  26 september 2007 om 10:54
  BE quality

  Hij linkt nu wel goed door 🙂


  26 september 2007 om 10:56
  André Scholten

  En vanaf nu staan de gebouwen ook in de ‘Best of’ layer van Google Earth 🙂


  2 november 2007 om 08:06
  Jon

  Goed project, dat er meer mogen volgen!


  7 november 2007 om 19:51

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!