Chinese video site Tudou streamt 360 miljoen films per week

Chinese video site Tudou streamt 360 miljoen films per week

Tudou.com, China’s grootste online video site die ik eind 2004 samen met Gary Wang opgericht heb, blijft nieuwe records breken. We hebben natuurlijk onze interne systemen waarmee we dat meten, maar deze data houden we meestal geheim voor de concurrentie. Vorige week bracht Nielsen NetRatings echter een rapport (pdf) naar buiten dat redelijk nauwkeurig is, en dat in de Chinese media veel besproken is. Volgens het rapport worden er momenteel ruim 360 miljoen films per week bekeken op onze site, door 28,8 miljoen unieke bezoekers. De groei gedurende de afgelopen drie maanden was 150% voor het aantal unieke bezoekers en 175% voor het aantal bekeken clips.

Hoewel Tudou niet erg bekend is buiten China, heeft Marketingfacts toch al een paar keer eerder over Tudou (of Toodou, de oorspronkelijke naam van de site) bericht. Ook al ver voordat videosites een hype werden na de overname van YouTube door Google, en voordat ik begonnen ben om hier zo nu en dan te bloggen. YouTube (dat overigens pas na Tudou opgericht is) heeft in China een marktaandeel van slechts zo’n 5%, terwijl Tudou’s share meer dan 50% is.

We hebben YouTube nooit als concurrent gezien, zij richten zich op de markt buiten China en wij alleen op China zelf. Tudou heeft daarom ook geen Engelse versie, maar is alleen in het Chinees te bezoeken. Om een vergelijking te maken, Tudou is nu groter dan YouTube was toen ze een jaar geleden door Google werden overgenomen.

Het is eigenlijk voor het eerst dat er objectieve cijfers naar buiten komen die geverifieerd kunnen worden. Tot nu toe werd wel eens naar Alexa rankings gekeken, maar het probleem is dat die eigenlijk niet vergelijkbaar zijn tussen sites in China en sites buiten China. Dit komt met name omdat slechts een handjevol Chinezen een Alexa toolbar geinstalleerd heeft en dit met name de techneuten zijn, waardoor resultaten met buitenlandse sites niet kloppen. Daarnaast beinvloeden veel Chinese sites (schattingen zeggen zo’n 30% van de grotere sites) hun Alexa ranking met geavanceerde trucs, waardoor ook vergelijkingen binnen China moeilijk te maken zijn.

Onze grootste concurrenten in China zijn youku.com, 6rooms.com, ku6.com en 56.com, en er is een moordende concurrentie tussen de sites. We groeien echter steeds sneller, en zijn minimaal drie keer zo groot als de nummer 2. Daarnaast zijn wij de enigen die een goed werkend advertentie systeem hebben, met een groeiend aantal multinationals en lokale bedrijven als adverteerders. Ook onze funding, in totaal een kleine 30 miljoen dollar over de afgelopen anderhalf jaar, is een stuk hoger dan dat van onze concurrentie.

Doordat steeds meer Chinezen breedband toegang hebben wordt online video in China steeds populairder. Daarnaast is het zo dat entertainment het belangrijkste is dat mensen op internet zoeken in China. Op dit moment bereiken wij maandelijks zo’n 40% van alle mensen die in China op internet zitten. En omdat hier pas 12% van de mensen online is, is de verwachting dat we nog heel veel kunnen groeien. Elke maand komen er zo’n 700.000 nieuwe filmpjes bij, die in totaal zo’n 1,5 miljard keer per maand bekeken worden. Omdat YouTube momenteel niet meer groeit, en volgens insiders het aantal bekeken films per dag zelfs sterk gedaald is, is het niet ondenkbaar dat we op termijn groter worden dan YouTube.


Geplaatst in

DelenEr zijn 19 reacties op dit artikel

 • Alleen de vraagprijs ontbreekt of was het geen verkooppraatje?

  geplaatst op
 • Mooie cijfers, Marc! En gefeliciteerd met het fantastische succes! Artikel geeft een goed beeld van de Chinese video sharing markt. Het wordt voor Youtube/Google en andere westerse videoportals verdomd lastig in deze concurrerende markt in te stappen.

  geplaatst op
 • hoe zit het met bemoeiing van Chinese overheid? (kan mij voorstellen dat dit anders ligt dan bij Youtube, kijk maar naar filmpjes over bush)

  geplaatst op
 • Ha Marc,

  Dank voor je bericht. Erg interessant. We horen veel te weinig over China. Ook hier op MF.

  Zou je dit nog eens toe kunnen lichten:

  Daarnaast zijn wij de enigen die een goed werkend advertentie systeem hebben, met een groeiend aantal multinationals en lokale bedrijven als adverteerders.

  Verder zou ik je graag eens ontmoeten (ga je toevallig naar PicNic?) maar mis een contactmogelijkheid op je site... Klopt dat?

  geplaatst op
 • Jullie zijn ook te vinden via de portal alluc.org en dat is wel grappig aangezien de meeste sites die zij aanbieden engelstalig zijn. En een filmpje kijken via Tudou vind ik overigens prima te doen als je engels goed verstaat en je niet stoort aan de ondertiteling in het Mandarijn.

  geplaatst op
 • Prachtig resultaat Marc, gefeliciteerd!

  En houd ons op de hoogte van de ontwikkelingen in China. Erg boeiend wat daar op het moment gebeurt!

  geplaatst op
 • @Diederick: we kunnen inderdaad niet alle films plaatsen, politieke films en pornografisch materiaal halen we er direct vanaf (dit is deels geautomatiseerd). Op zich mag er tegenwoordig heel veel, maar we nemen het risico niet. Ik plan hierover binnenkort nog een post te schrijven.

  @Erwin: Tudou heeft in juli een advertising systeem gelanceerd, met pre-loaders en achtergrondadvertenties tijdens het spelen van de clip. De site is in staat heel nauwkeurig bepaalde doelgroepen te bereiken, niet alleen doordat veel mensen inloggen maar ook aan de hand van kenmerken van de clip. Zie ook dit artikel.
  Gary en ik zijn beiden op PICNIC, op vrijdagochtend spreken we daar ook. Je kunt me bereiken via marcvanderchijs (at) gmail (dot) com

  @Laura: Meestal zijn de Tudou films slecht te zien buiten China, door de Chinese Great Firewall. Alle Chinese content moet daardoor heen, waardoor de snelheid vaak terugloopt tot 20-30kb/s. Het is daarom goed om te horen dat het kijken van een filmpje prima te doen is in Nederland.

  geplaatst op
 • He Marc, goed werk! Ken jij toevallig ook http://www.51.com? Wat vind je van ze?

  geplaatst op
 • Misschien dan ook wel aardig een kritische vraag te stellen aan Marc. Ten eerste lof voor je ronduit positieve ontwikkelingen. Wat ik eigenlijk mis aan je verhaal zijn je kritische succesfactoren, waarom kom drijven jullie boven zijn jullie meer succesvol dan anderen?

  geplaatst op
 • Zo, ff opnieuw formuleren: Waardoor komen jullie boven drijven en zijn jullie meer succesvol dan anderen?

  geplaatst op
 • Hoeveel heb je moeten betalen voor dit reclame praatje op marketingfacts? ;-)
  Zonder dollen, fantastische cijfers en keep up the good work!

  geplaatst op
 • @Ruud: bloggen is schrijven over je passie, je werk, wat je bezig houdt of wat je tegenkomt. Dat geldt ook voor bloggers op marketingfacts. Prima dus dat Marc hier over schrijft. Sterker nog, ik heb hem daartoe aangespoord ;-)

  geplaatst op
 • @Ron Belt: Ik ken 51.com uiteraard, het is een van de grotere social networks/dating sites in China. Ik zou er zelf niet in investeren, de reputatie van de site is niet echt heel goed (ze gebruiken bijv. nogal wat onconventionele promotie methodes, zoals spam mails). Daarnaast focust de CEO zich niet alleen op deze site, hij heeft onder meer nog een aantal andere sites.

  @Phileas: Er zijn een aantal redenen waarom wij wel succesvol zijn , en anderen minder. De eerste is dat wij het first mover effect hadden, wij waren de eerste video site in China. Daarnaast hebben we de site eerst 6 maanden gebouwd voor we live gingen, onze back-end is daarom veel beter dan die van de rest (dit is van belang wanneer de site snel groeit (scalability), maar bijv. ook voor een ads systeem met targeted ads).

  Ons management team is daarnaast veel ervarener dan dat van de concurrentie. Met name Gary (hij is de CEO, ik ben alleen nog maar board member en houd me full-time bezig met Spill Group Asia) is heel belangrijk geweest voor de groei, zonder hem was de site nooit geworden wat het nu is. Hij is een techneut die ook een zeer goede manager is, en hij begrijpt zowel China als de wereld erbuiten (door zijn opleiding in de US en op INSEAD). Als laatste denk ik dat onze VC's een grote rol gespeeld hebben, hun advies en netwerk zijn cruciaal geweest. Wij hadden het geluk dat we zelf onze investeerders konden kiezen, en hebben hierbij de juiste keus gemaakt met een mix van Chinese en US VC's.

  geplaatst op
 • Thanks, leuk hier over de Chineze markt te lezen.

  geplaatst op
 • .....en hebben hierbij de juiste keus gemaakt met een mix van Chinese en US VC's.

  Is een van de US vc's toegankelijk voor Nederlandse investeerders ?

  geplaatst op
 • @Frans Wat bedoel je precies? Wil je als limited partner (=investeerder) deelnemen in een US fund? Of ben je op zoek naar VC's voor een investering? In dat laatste geval ligt het aan de VC, veelas beperken ze hun investeringen tot een bepaalde regio. Het beste gewoon kijken naar hun portfolio companies, en ze op basis daarvan benaderen (email).

  geplaatst op
 • Geachte heer Van der Chijs,
  in het artikel in De Pers (dd 31 maart 08) lazen we dat u en uw bedrijf actief de Chinese censuur ondersteunt, ondanks de structurele mensenrechtenschendingen van de Chinese dictators in zowel China als Tibet.
  Onbegrijpelijk, geld gaat bij u boven moraal.
  Maar we zullen u weten te vinden en u op alle mogelijke democratische en beschaafde manieren duidelijk maken dat uw bedrijf op deze manier niet dient te functioneren.
  U hoort nog van ons.
  Met vriendelijke groet,
  Jan Klas

  geplaatst op
 • @Jan Klas: Heeft u de moeite genomen dit filmpje op MF te bekijken? Dat geeft misschien wat meer duidelijkheid.

  Ik vind het trouwens bijzonder dat u een site als MF kiest om Marc aan te spreken en op deze manier te bedreigen. Zeer ongepast en vanwege het anonieme karakter een laffe actie.

  geplaatst op
 • @Jan Klas: ik sluite me aan bij @dwight, kijk eerst eens wat verder dan alleen het artikel in de Pers. Remco Tomesen slaat daar de plank volledig mis. Begrijp eerlijk gezegd ook niet goed waarom hij die suggestieve insteek heeft gekozen.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.