Bekijk het heelal met Google Sky

22 augustus 2007, 12:55

Google heeft vandaag de lancering van Sky aangekondigd. Deze nieuwe functie stelt gebruikers van Google Earth in staat het heelal te bekijken vanaf de aarde.

Met Sky kunnen gebruikers door de ruimte zweven via Google Earth. Deze gebruikersvriendelijke tool stelt alle Earth-gebruikers in staat 100 miljoen sterren en 200 miljoen melkwegstelsels te verkennen en hier doorheen te navigeren. De hoge-resolutie-afbeeldingen en de verschillende informatielagen bieden een uniek instrument om het heelal te bekijken en beter te leren kennen.

Om toegang te krijgen tot Sky hoeven gebruikers alleen maar te klikken op ‘Overschakelen naar Sky’ in het ‘Weergave’ menu in Google Earth of op de knop ‘Sky’ op de taakbalk van Google Earth. De interface en de navigatie lijken op die van de standaardbesturing van Google Earth, inclusief de functies inzoomen, slepen, zoeken, ‘Mijn plaatsen’ en de verschillende informatielagen.

Als onderdeel van de nieuwe functie introduceert Google zeven informatieve lagen die verschillende hemellichamen en ruimtelijke gebeurtenissen illustreren:

 • Sterrenbeelden – De laag Sterrenbeelden verbindt de verschillende punten van de sterrenbeelden van Cassiopeia tot Andromeda, en geeft bij elk sterrenbeeld de naam weer. Gebruikers komen alles te weten over de sterren die hun favoriete sterrenbeeld vormen.
 • Amateurastronomie – Met de laag Amateurastronomie kunnen gebruikers klikken door een verscheidenheid aan plaatsmarkeringen en informatie over

  sterren, melkwegstelsels en nevels die zichtbaar zijn met het blote oog, met verrekijkers of met kleine telescopen. Deze laag is nuttig voor de amateur-astronoom die op zoek is naar een uitgebreide, georganiseerde manier om te verwijzen naar fragmenten van de nachtelijke hemel.

 • Het mooiste van Hubble – De laag Het mooiste van Hubble biedt de gebruiker 129 prachtige beelden in hoge resolutie die zijn gemaakt door de Hubble Space Telescope, de beroemde telescoop van NASA/ESA die zich in een baan om de aarde bevindt.
 • De maan – De laag De maan vertoont animaties van zowel maanposities als maanfasen gedurende twee maanden.
 • De planeten – De laag De planeten toont de zeven andere officiële planeten en hun posities nu en in de komende twee maanden.
 • Handleiding voor sterrenstelsels – De laag Handleiding voor sterrenstelsels stelt gebruikers in staat virtueel te reizen door verschillende soorten melkwegstelsels, van de Ursa Minordwerg tot de Melkweg.
 • Het leven van een ster – De laag Het leven van een ster neemt de gebruiker mee op reis door de verschillende fasen van de levenscyclus van een ster.

Sky is door een team van Google software engineers in Pittsburgh tot stand gebracht door beelden samen te voegen die afkomstig zijn van talrijke wetenschappelijke instituten, zoals het Space Telescope Science Institute (STScI), de Sloan Digital Sky Survey (SDSS), het Digital Sky Survey Consortium (DSSC), het Palomar Observatory van CalTech, het United Kingdom Astronomy Technology Centre (UK ATC) en het Anglo-Australian Observatory (AAO). Het initiatief kwam voort uit de deelname van de University of Washington aan het Google Visiting Faculty Program, een project dat het voor vooraanstaande academische onderzoekers mogelijk maakt voor hun werk een halfjaar tot een jaar bij Google te verblijven.

“We zijn verheugd dat we gebruikers een grote hoeveelheid astronomische beelden en aanvullende informatie aan kunnen bieden. Dit stelt gebruikers in staat iets te leren over wat ze zien en hun eigen verhaal te vertellen. Door samen te werken met een aantal vooraanstaande experts uit de branche, zijn wij in staat geweest Google Earth te transformeren tot een virtuele telescoop.”

Aldus Lior Ron, Product Manager bij Google

“Nog nooit was een kaart van de gehele ruimte zo algemeen beschikbaar. Iedereen die de wonderen van ons universum wil verkennen, ziet al snel waar de adembenemende objecten die zijn gefotografeerd door Hubble zich momenteel bevinden. De Sky-functie in Google Earth bevordert en initieert nieuwe kennis over het universum door deze naar mensen thuis op hun computer te brengen”

Aldus dr. Carol Christian van STScI, die het Sky-team samen met dr. Alberto Conti leidde.

“Wij zijn erg enthousiast over het initiatief van Google om het heelal toegankelijk te maken voor het grote publiek. Hiermee speelt Google in op de groeiende belangstelling voor de ruimte. We hopen dat er in de toekomst nog meer fascinerende astronomische informatie kan worden toegevoegd aan deze tool. ESA is van harte bereid daar samen met Google aan te werken”

Aldus Michel van Baal, voorlichter van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

Om toegang te krijgen tot Sky in Google Earth, moeten gebruikers de nieuwste versie van Google Earth downloaden, welke sinds vandaag beschikbaar is via http://earth.google.nl. Google Earth met Sky is in 13 talen verkrijgbaar op alle domeinen van Google Earth.

André Scholten
Google Analytics, Tag Manager, SEO & Site Speed Specialist bij andrescholten.nl

Als zelfstandig specialist houd ik me bezig met Google Analytics, Site Speed en SEO. Heb je een probleem met de techniek, de organisatie of je kennis? Ik kan je helpen dit op de rails te krijgen. In de laatste jaren heb ik veel ervaring opgedaan met deze onderdelen bij diverse top 100 sites in Nederland. Of het nou gaat om het opzetten van een strategie of het wijzigen van een stukje javascript, laat het weten.

Categorie
Tags

4 Reacties

  Jorn

  Zeker een hele mooie toevoeging. Voor geinteresseerden is er nu een super mooie documentaire reeks uit over de ruimte: The universe op de History Channel (tevens te vinden via BT sites :)). Om even het leven op aarde even in een ander perspectief te plaatsen! 🙂


  24 augustus 2007 om 05:13
  mesotherapie

  Ik vind het zeer keurig van google dat ze deze diensten gratis aanbieden. Erg leuk dat ze innovatief en creatief bezig blijven!


  30 november 2009 om 11:38
  Th.Savelkouls

  Kan de laatste update niet installeren door een cache fout?


  18 december 2020 om 21:45

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!