Twitter als zesde zintuig?

Twitter als zesde zintuig?
In een artikel op Wired van eind juni neemt Clive Thompson ons mee in een interessante gedachtegang: Twitter als een sociaal zesde zintuig. Twitteren als extra dimensie aan je sociale contacten. Twitter maakt het leven leuker. Thompson schrijft:
(...) Individually, most Twitter messages are stupefyingly trivial. But the true value of Twitter [...] is cumulative. The power is in the surprising effects that come from receiving thousands of pings from your posse. And this, as it turns out, suggests where the Web is heading. (...)
Want, zegt Thompson, doordat ik zoveel kom te weten over waar mijn vrienden en collega's zich zoal mee bezig houden, ontwikkel ik een 'almost telepathic awareness of the people most important to me.' Kijk, dit bedoelt Thompson met Twitter als zesde zintuig.

Ook al zie je iemand een maand niet, je weet waar hij of zij de afgelopen maanden mee bezig is geweest. Je weet of iemand in de put ziet, een nieuwe baan heeft, pas tante is geworden. En ook op je werk is het handig: 'Twitter substitutes for the glances and conversations we had before we became a nation of satellite employees,' stelt Thompson.

Op het moment is Twitter volgens Thompson nog ‘misunderstood’. Dat komt vooral omdat je het moet doen om de toegevoegde waarde te begrijpen. Je kan wel door de tweets van volslagen onbekenden gaan struinen, maar dat levert je niet veel op. Dus moet je eerst een vriendennetwerk opbouwen.

Critici menen dat Twitter ontzettend narcistisch is: ‘Kijk mij eens een interessant leven hebben!’ Dat is volgens mij voor een gedeelte ook wel zo. Maar Thompson vindt juist, dat Twitteren anti-narcistisch is: ‘It’s practically collectivist — you’re creating a shared understanding larger than yourself.’

De techniek achter Twitter zal doorleven in volgende applicaties. Het is te leuk, en te interessant. Het sociale aspect aan Twitter maakt een groep meer dan de som der delen. Aldus Thompson.

In Dagblad De Pers staat vandaag ook een artikel over Twitter getiteld ‘Twitter: narcistisch of zesde zintuig?’ Het artikel is op de site van De Pers online te lezen. Pagina 6. Ik hoop dat het artikel vandaag nog apart linkbaar opgenomen wordt op de website. Dat zou goed zijn voor de traffic…


Geplaatst in

DelenEr zijn 19 reacties op dit artikel

 • Ik gebruik twitter zelf niet maar volg wel een aantal twitterfeeds, de voordelen voor mij zitten dus niet echt in het op de hoogte blijven van 'vrienden' maar wel in het feit dat er naast veel onzin;) ook veel interessante links naar sites, presentaties, video enz. voorbij komen!

  Net het artikel van de Pers even kort gelezen maar heeft weer een hoog copy en paste gehalte (zelfs de stelling is gestolen en die wordt niet eens uitgewerkt in het artikel...)

  geplaatst op
 • Leuk artikel idd! Er wordt jammer genoeg niet gesproken over de alternatieven (Jaiku, Pownce) of de Nederlandse versie (Numpa). Verder lijkt het wel alsof het einde van het artikel niet helemaal mee geprint is....

  Heb er ook een foto van gemaakt....

  geplaatst op
 • Ik denk toch echt dat Thompson eens wat vaker de deur uit moet. Als je van iets als Twitter afhankelijk bent met betrekking tot wat je vrienden bezighoudt, dan ben je in mijn optiek niet helemaal goed bezig.

  geplaatst op
 • Erg goed artikel over Twitter van Francisco van Jole op site van de nieuwe reporter. Goed om te zien dat steeds meer mensen de kracht van microbloggen begrijpen. Uitdaging is nog wel, hoe en in welke vorm zich dit verder ontwikkeld.

  geplaatst op
 • @Peter Bonjernoor, mij lijkt het stug dat het valt en staat met totaal afhankelijk zijn van- Ik herken het echter wel, een vriend van mij is work-aholic, dus er zijn periodes dat we elkaar niet zoveel spreken of mailen. Maar een one liner via Twitter en ik weet hoe de vork bij 'm in de steel zit en hij weet 't weer van mij. It's fun, it's cute, niet veel meer.

  geplaatst op
 • Inmiddels ook op de website van Dagblad De Pers HELEMAAL te lezen...

  geplaatst op
 • @Tanja - mee eens: niet veel meer. Vandaar dat ik denk dat Thompson zich beter met iets zinnigs kan bezig houden, zoals lekker op een terrasje zitten. Speaking of which...ik stop er mee voor vandaag!

  geplaatst op
 • @Peter Bonjernoor: Je klinkt hetzelfde als de mensen die 10 jaar geleden vonden dat mensen met een emailadres toch echt eens naar buiten moesten ipv alleen maar via email met elkaar te communiceren. Kom kom, niet zo negatief he. Kijk eens verder dan de bekende neus. Niet meteen hakken in het zand met zinnen als "Als je van iets als Twitter afhankelijk bent met betrekking tot wat je vrienden bezighoudt" maar ga er zelf eerst eens mee spelen en proberen voor je een mening ventileert. Tot op het terras! Ik ben die gast die via zijn telefoon even met wat vrienden twittert of SMS-et om een locatie te prikken voor het eten.

  geplaatst op
 • @Frank - da's een leuke vergelijking, maar hij slaat natuurlijk nergens op. Als die mensen met een email adres alleen dat zouden gebruiken om te communiceren...alla. Ik ageer tegen het feit dat deze meneer het blijkbaar heel normaal vind dat je je contacten met je vrienden voornamelijk per Twitter onderhoudt.

  Ik ga Twitter niet proberen, want ik heb daar absoluut geen behoefte aan. Ik vind het fijn een zekere mate van privacy te hebben, en niet alles ongecensureerd met de hele wereld te delen. Bovendien heb ik wel wat zinnigers te doen met mijn tijd, zoals werken bijvoorbeeld. En de mensen die ik wel wat wil vertellen doe ik dat wel op de ouderwetse analoge manier met een lekker koud biertje erbij.

  Het zinnetje 'almost telepathic awareness of the people most important to me' maakt me trouwens persoonlijk mild misselijk. Het is gewoon een soort voyeurisme, een neurotische angst om niet op de hoogte te zijn van informatie, hoe triviaal die ook mag zijn.

  Als dit de toekomst van het internet is, wat ik overigens sterk betwijfel, dan zeg ik mijn abonnement op.

  geplaatst op
 • @Peter: twitter als voornaamste middel om contacten te onderhouden is inderdaad overdreven, maar dat microbloggen (niet noodzakelijkerwijs twitter) een nieuw en interessant communicatiemiddel is, staat wat mij betreft als een paal boven water. De vraag is nog wel, welke positie neemt het in naast de bestaande communicatiekanalen? Hoe integreer je het met andere kanalen als blogs, wiki's, email, rss-feed, messenger, chat, etc? Is het wellicht de lang verwachte opvolger van sms? Voorlopig spelen we er mee en geniet ik dagelijks van het enthousiasme en de vriendelijkheid waarmee de mensen op twitter met elkaar communiceren.

  geplaatst op
 • @Peterbonjejoor, je tikt natuurlijk alleen in Twitter wat je kwijt wilt, zo weet ik van Frankmeeuwsen inmiddels dat hij elke vrijdag de frieterie bezoekt en weet ook nog wat hij bestelt :-) Twitter is gewoon voor mij weer een andere manier om digitaal te netwerken, wat ik ook offline doe. Ik heb dit weekend toch maar mooi via Twitter een aantal flessen van een exclusieve limited edition whisky verkocht. Zonder Twitter hadden de kopers niet van het bestaan afgeweten en had ik ze niet zo snel na de release kunnen verkopen. Eigenlijk is deze vorm van digitaal netwerken makkelijker als gewoon netwerken. Ik ga namelijk niet als ik aan een bar sta ineens roepen: 'Yes, ze zijn er! die exclusieve flessen!' Dat is een beetje raar. Maar het is niet raar om dat (met linkje naar blogpost) tussen de berichtenstroom in Twitter te tikken. Het voegt voor mij wel degelijk wat toe. Ik doe ook het liefst zaken (ook offline) met mensen van wie ik weet wie ze zijn en wat ze doen. Twitteren is voor mij vooral digitaal netwerken, net werken dus en soms ook wel een virtuele kroeg:-)

  geplaatst op
 • @Peter Bonjernoor Maar is het dan veel anders dan de hordes die via MSN sociale contacten onderhouden? Of Facebook die op dit moment waarschijnlijk email gaat voorbijstreven omdat email als ouderwets wordt bestempeld? Geen behoefte om Twitter te proberen? Geen probleem. Maar ga dan niet roepen dat het niet zinnig is als je zelf geen ervaring hebt met dit communicatiemiddel. Ik heb menig scepticus (spelling?) zien omslaan na een paar dagen Twitter gebruik. Ook mensen die afhaken. Maar dan wel bewust omdat het idd niets voor ze is.
  En ja natuurlijk ga ik ook graag met vrienden op het terras zitten. Maar als er 1 in Arnhem zit, 1 in Amsterdam, 1 in Zeeland en 1 in Breda, dan is dit toch een mooie tussenoplossing?
  Maar goed, misschien moeten we eens op de het Neude er verder over bomen... http://www.twitter.com/frankmeeuwsen, daar ben ik te bereiken :-)

  geplaatst op
 • Oh en nog op zoek naar professionele wegen om microblogging tools te gebruiken? Check Web worker daily voor een fraai overzicht

  geplaatst op
 • Een paar recente artikelen over Twitter die meer dan de moeite waard zijn:

  Waarom Twitter geen onzin is (Jim Stolze)
  Twitteren voor het goede doel (Stephan Fellinger)

  geplaatst op
 • @Petra - natuurlijk begrijp ik wel dat iets als Twitter ook positieve kanten heeft... ;-)

  @Frank - waarom je tegen die meningen ingaat kan ik je niet vertellen. Is ook niet belangrijk, want meer dan dat is het niet - een mening. Ik vind dit soort dingen, net als MSN, een verarming van de sociale omgang. Het directe contact wordt steeds meer vervangen door digitaal contact, en dat vind ik jammer.

  Natuurlijk is digitaal contact makkelijker. Wij hebben elkaar nog nooit ontmoet, en toch communiceren we nu ergens over, ongeacht waar in de wereld we ons bevinden. Het moet alleen de echte communicatie niet vervangen, en de heer Thompson, waar deze post oorpspronkelijk over gaat en waar ik op reageerde, lijkt dat anders te zien.

  Maarreh...is goed, gaan we een keertje old-school analoog chatten! Het schijnt donderdag wel lekker weer te worden...

  geplaatst op
 • http://twitter.com/brandadam , heel apart!

  geplaatst op
 • Sinds vandaag heeft Marketingfacts ook een 'auto-twitteraar'. Als je Marketingtwit toevoegt aan je vrienden in Twitter, komen de headlines van Marketingfacts automatisch naar je toe.

  geplaatst op
 • @Peter Kijk, dat scherpt je mening al aan, dat is mooi. Nu begrijp ik je ook beter en ik kan me ook vinden in je opmerking dat digitaal de analoge communicatie niet moet vervangen.

  Analoge chat op het terras gaat er zeker een keer van komen. Donderdag gaat niet lukken!

  geplaatst op
 • Ik hoor steeds de term "verarming" van direct contact terwijl Twitter juist kan leiden tot een verrijking daarvan. Als je via Twitter laat weten dat je heerlijk in 't zonnetje op bv Blijburg zit is de kans groot dat vrienden denken; hey gezellig, ik kom ook ff..

  De verarming zie ik echter wel ten opzichte van kennissen die Twitter niet gebruiken. Je kan als gebruiker namelijk teveel gaan focussen op Twitter waardoor je andere contacten weer verwateren. Mede daarom vind SMS veruit ideaal, iedereen heeft een mobiel en ik zie geen noodzaak om hetgeen ik geschreven heb on-line terug te lezen.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.