Tien gaat per 1 augustus 2007 op in RTL Nederland

Tien gaat per 1 augustus 2007 op in RTL Nederland

Tien gaat per 1 augustus 2007 op in RTL NederlandNog een paar dagen en dan komen de RTL Group en Talpa Media naar buiten met de eerste officiële mededelingen over de inmiddels afgeronde samenwerkingplannen.

Per 1 augustus aanstaande gaat de huidige Talpa zender tien op in een volledig nieuwe Luxemburgse zender die waarschijnlijk onder de naam RTL8 of 9 verder zal gaan. Een logische stap want de Luxemburgse licentie schept voor deze nieuwe zender evenals voor halfzusjes RTL4, 5 en 7 ruimere exploitatiemogelijkheden gezien de liberale mediawetgeving in het groothertogdom. Vanaf die datum zullen ook de eerste contouren van de vernieuwde zenderprofielen zichtbaar worden. De bestaande televisieformats van Talpa zullen verdeeld worden over de dan vier zenders van RTL Nederland. In tegenstelling tot de gangbare scorebordjournalistiek in de media over het effect op de marktaandelen van RTL Nederland verwacht ik wel dat men met de Talpacontent in Q4 gewoon weer marktleider zal zijn.

April bezorgde de Publieke Omroep een marktleidend aandeel van 33,8 procent (6+, 18.00 – 24.00 uur SKO). RTL Nederland kwam met drie zenders uit op een aandeel van 24,7 procent. Tien realiseerde een marktaandeel van 7,2 procent in april. Tezamen een rekenkundig marktaandeel van 31,9 procent. Echter een groot deel van de Talpa formats zullen het op de meer geprofileerde en populairdere RTL zenders beduidend beter doen zodat die 7.2 makkelijk 10 a 11% kan opleveren. Meer bij RTL betekend ook minder bij Nederland 1 en dus is een koppositie voor het einde van het jaar zeer aannemelijk geworden. Nog belangrijker wordt de positie op het gebied van reclame-inkomsten. Op dit moment hapt RTL Nederland bijna 38% uit de televisiebestedingen, met vooral het voetbal en de betere formats van Talpa komt daar zeker 7 a 8% bij waardoor men minimaal 45% van de koek gaat eten. Ik hoor ze bij SBS in Amsterdam al ernstig kuchen bij het lezen van deze voorspelling.

Nog interessanter wordt het als RTL en Talpa besluiten een zeer een duidelijk sportprofiel mee te geven aan een van de zenders waardoor adverteerders meer kunnen targetten op kerngroepen en de indexering voor dergelijke GRP’s een opwaardering zullen krijgen. Zo’n zender met een sportprofiel is zeer interessant voor de Heineken’s, Unilever’s en Nike’s van deze wereld.  De twee portfolio’s samen leveren een indrukwekkend en divers sportaanbod op. Talpa levert Eredivisiewedstrijden, EK- en WK- kwalificatiewedstrijden, de Gatorade Cup, de Bundesliga, de Serie A, de Nederlandse Eerste divisie plus de uit- en thuiswedstrijden van Jong Oranje. 

RTL heeft naast livewedstrijden op vrijdagavond uit de Eredivisie, internationale Darts competities, de Formule 1, Wimbledon, delen UEFA Cup, Nationale Autosport, A1 Grand Prix, Moto GP, Dakar, DTM, Le Mans, Indy 500 plus het WK Superbikes. Een dergelijk sportief universum is ook interessant voor andere sportbonden die na het aflopen van de overeenkomst met de NOS niet zullen nalaten even te buurten bij RTL Nederland. Er wordt naar verluidt al gesproken over hockey-, golf- en tenniscontent. Een zender met een zwaar sportprofiel is verder de manier om de jaarlijkse uitgaven voor het Eredivisievoetbal enigszins kostendekkend te maken.


DelenEr zijn 11 reacties op dit artikel

 • Jammer dat het op gaat in rtl-herhaal-4!

  Ik zie een donkere toekomst tegemoet voor formats zoals Lotte en de Gouden Kooi, beide in hun soort zeer goede shows.
  Ook vraag ik me af wat er met de goed vormgegeven en uitgewerkte tien.tv gaat gebeuren... zou ik nog steeds de interviews met spelers kunnen bekijken? Of de geweldige persconferenties van van Gaal? Ik heb er een hard hoofd in als ik naar http://www.rtl.nl surf! Ik zal dan zeker een advertentie blocker moeten gaan gebruiken om uberhaupt nog iets van content te kunnen zien, als ik al niet verdwaal in een overvloed van onzin.

  Een triest dieptepunt in de Nederlandse tv-geschiedenis!

  Maarja... zijn er in de media (en ook hier op MF) al eerder berichten geplaatst dat 'binnen enkele dagen' het officieel gaat worden? In hoeverre moet ik het nu nog geloven?

  geplaatst op
 • Albert,
  Raak wat je analyse betreft van marktaandelen en reclame-inkomstenaandelen. De mannen van sales hoeven eindelijk geen nee meer te verkopen, de GRP-voorraad is weer even aangevuld.
  Maar of het zo hard zal lopen. Met 4 zenders zal RTL ook steeds meer met zich zelf gaan concurreren. Dat geldt nu al enigszins: RTl 5 is sterker geworden RTL4 wat terug gezakt. Een vierde zender kan alleen maar met een echt sterk profiel hier wat tegenin brengen. Een sportzender is dan logisch, maar of men na het Sport7 debacle daar de guts voor heeft.

  geplaatst op
 • Gijsbrecht. Denk ook niet aan sportzender maar aan een zender met duidelijk sportprofiel. Boudewijn. Met vier zenders heb je een hoop content nodig. Ik ben bang dat daar ook de Gouden Kooi toe zal behoren. :)

  geplaatst op
 • Belangrijk verschil inderdaad, maar naast 4/5 heb je wel 2 geprofileerde zenders nodig.

  geplaatst op
 • Een ander leuk nieuwtje is dat de hele RTL groep per 1 juni alles in breedbeeld gaat uitzenden. Dus eindelijk hebben we met z'n allen wat aan die tijden geleden aangeschafte breedbeeld tv.

  geplaatst op
 • Andre dat 'nieuwtje' is al een week of twee oud maar wel goed nieuws inderdaad. :)>

  geplaatst op
 • Ik weet het, maar aangezien ik er weinig mensen over hoor lijkt het nog niet erg bekend te zijn.

  geplaatst op
 • Een groot nadeel van één zender met een sportprofiel is dat verschillende evenementen elkaar in de weg gaan zitten. Als je op de zondagavond tegelijkertijd de Formule 1 Grand Prix van Brazilië en de samenvattingen van de Eredivisie hebt, voor wie kies je dan?
  Op dit moment wordt RTL7 geprofileerd als zender met o.a. alle autosport en wordt voetbal dat al bij RTL zit op RTL5 uitgezonden. Ik denk dat de kans dat in elk geval deze sporten gescheiden blijven redelijk aanwezig is, aangezien ze ook beide een eigen groep fanatieke aanhangers krijgen.

  geplaatst op
 • @ Sint, nauwelijks een nadeel als je over beide uitzendingen controle hebt. Ooit gehoort van het tweede kijkmoment?

  geplaatst op
 • Broadcast Press:

  (...) Tien gaat over naar RTL. Tevens gaat RTL waarschijnlijk een sportkanaal starten. Dat blijkt uit een speciale site die RTL Nieuws heeft gemaakt, maar waarnaar nog niet wordt gelinkt. De site is echter reeds hier te vinden.

  Hierop valt te lezen: 'Nu Tien onderdeel wordt van RTL Nederland staat het Nederlandse medialandschap op z'n kop. RTLNieuws.nl schept orde in de chaos in deze mediaspecial. De deal met John de Mol's Tien/Talpa luidt een nieuw hoofdstuk in voor RTL. (...)


  Dus RTL 10 wordt sportkanaal!?

  geplaatst op
 • Ik denk niet 10 maar wel 8 of 9. Er komt een nieuwe Luxemburgse zender naaart 4, 5 en 7. Van zender met sportprofiel (zie boven) naar een sportkanaal. Logisch en al eerder aande orde in deze column.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.