Zoals ik ook vorige maand weer op een bijeenkomst voor vakuitgevers hoorde wordt internet steeds meer gebruikt om je (digitale) identiteit uit te dragen. Door reacties op fora, blogs en Twitter achter te laten. Door je mening over artikelen te geven middels eKudos en Digg. Dat is niet alleen uit ijdeltuiterij denk ik: beroepsmatig kun je op deze manier ook onderwerpen of kennisgebieden claimen door er veel over te roepen/schrijven/bloggen. Hoe kun je daar als (vak)uitgever je voordeel mee doen?
Doe ervaring op met Twitter
Er is al veel over Twitter geschreven, ook hier. Blijkbaar heeft dit microblog nogal wat los gemaakt. Daar is door Erwin Blom recent een lezenswaardig stuk aan toegevoegd waar ik graag uit citeer:
De combinatie van microblog, chat en sms met communicatie, tijd en plek maken Twitter voor mij handig, leuk, spannend en opwindend. Natuurlijk is dit pas het begin, maar het is stellig een voorbeeld van snel veranderend mediagebruik.
Ik raad alle marketeers dan ook van harte aan vandaag nog een Twitter aan te maken. Speel ermee, doe nieuwe ideeën op en vraag je af of een microblog ook zakelijk gezien kansen biedt. Persoonlijk denk ik dat dat zo is. Daarbij is een besloten Twitter-variant een interessante optie.
Besloten microblog
Wat houdt een besloten microblog in? Bezoekers van je site (of lezers van je (vak)blad, of een combinatie van beide) kunnen zich registreren om binnen jouw ´omgeving´ te gaan microbloggen. Ze kunnen doorlopend hun mening/expertise/onvrede uitventen. Het is daarmee een variant op Twitter, met in elk geval twee belangrijke verschillen: allereerst bepaal je zelf wie wel, en wie niet toegelaten wordt. Ten tweede is het mogelijk het microblog in te delen in kanalen of deeldoelgroepen, iets wat met bijv. Twitter (nog?) niet mogelijk is. Gebruikers kunnen korte tekstberichten plaatsen over wat hen bezighoudt. Ze kunnen berichten van medelezers lezen en daarop reageren. Er ontstaat een stroom van berichten en discussies.
Voordelen besloten microblog
Hoewel nog niet in de praktijk bewezen zie ik een aantal voordelen voor zo´n microblog:
- Versterking binding site/uitgave met de doelgroep
- Feedback van gebruikers/lezers is direct inzichtelijk
- Mogelijkheid om als redactie verwijzingen naar nieuwe artikelen tussen te voegen
- Categorisering van onderwerpen mogelijk, daarmee adverteerders gerichte proposities bieden
- Constante stroom van nieuwe, relevante content
Tot slot
Gevoelens, interesses en behoeften zijn persoonsgebonden. Ik hoor om me heen steeds vaker de leus om geen onderscheid meer te maken in ´meneer x thuis´ en ´meneer x op het werk´. Ik ben het daar in dit geval mee eens. Een microblog is m.i. een prima brug om je gebruikers/klanten/lezers de kans te bieden hun verschillende rollen op één podium te spelen. Hoe verslavend dat is merkte ik vanochtend weer: Twitter was onbereikbaar en daar werd ik behoorlijk chagrijnig van. En wat ik zo om me heen hoor ben ik daarin zeker niet de enige. Doe er wat mee zou ik zeggen.
Disclaimer
Als eigenaar van RSS zoekmachine Feeder begin ik op 1 juni a.s. Feeder Media BV. Willem en ik willen dan oplossingen bieden voor de zakelijke markt, op de terreinen RSS marketing en RSS publishing. In dit kader heb ik inmiddels een aantal voorstellen bij potentiële klanten neergelegd. Op basis daarvan is dit artikel tot stand gekomen, omdat ik denk dat er algemene lessen in te vinden zijn voor marketeers.