Op 4 april kreeg ik van een relatie een e-mail met een interview geknipt uit de podcast van BNR. Ik schreef hier op HRlog een stukje over onder het motto: onderscheidend vermogen van Accenture. Een maandje later (2 mei) is deze MP3 en de bijbehorende quotes (letterlijk) via de e-mail terecht gekomen bij een blogger van Molblog, die er ook over schreef.
Om het heel kort samen te vatten: Je bent van Accenture, staat met 20 consultants op een carrière beurs, je wordt geïnterviewd over de vraag waarom je voor Accenture zou moeten komen werken en je hebt eigenlijk geen antwoord. Erg triest natuurlijk, dat je als werknemer eigenlijk niet weet wat nu je onderscheidende vermogen is.
Door al deze aandacht (met name op molblog) is nu ook Accenture blijkbaar wakker geworden, want deze week was er een antwoord.
Het antwoord is wederom in MP3 verspreid, naar verluid onder alle medewerkers, maar het klinkt als een radio reclame dus we zullen hem vast nog wel vaker horen. Grappig om te horen dat de eerste seconden van de BNR podcast zijn gebruikt, een hele duidelijke verwijzing naar het rampzalige interview.
Als eerste een compliment dat Accenture dus duidelijk de blogosphere monitort. Opvallend echter dat ze via de blogosphere er achter moeten komen dat hun medewerkers geïnterviewd zijn, maar goed, ze monitoren de blogosphere en ze komen met een antwoord.
Alleen nu het antwoord. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik een heleboel dingen hoor, waarbij je als je van te voren niet de naam Accenture gehoord had je ook laten we zeggen: Ordina, Cap Gemini, LogicaCMG, Atos Origin, Centric of elke willekeurige ICT dienstverlener had kunnen noemen. Want dit zijn exact de punten die men allemaal claimt.
Door het MP3’tje steeds op pauze te zetten komen de volgende redenen naar voren (na 3 keer gewoon luisteren bleef nog maar de helft hangen): De teamsprit, de leuke collega’s, onze innovatieve werkwijze, het carrière perspectief, onze trainingen, de combinatie van consulting, technology en outsourcing, de inspirerende klantenlijst, de aansprekende projecten, de internationale organisatie of de resultaatgerichtheid.
10 redenen dus om voor Accenture te werken, en geen enkele waarvan ik denk: enig onderscheidend vermogen t.o.v. je concurrentie.
Ik geloof namelijk niet dat je meer dan 3 kernwaarden als bedrijf kan hebben. En daar moet je je dus ook heel erg op focussen. Wat dat betreft heeft Berk in de wereld van de accountants (tegelijk met AGT trouwens) nu dus gepoogd echt onderscheidend te zijn door de work/life balans bovenaan te zetten.
ING heeft als employer brand ‘ondernemersschap’, waarbij ik niet geloof dat ze ondernemend zijn (dat kan een grote orgnisatie namelijk helemaal niet), maar in vergelijking met de partijen waarmee men zich heeft vergeleken (ABN AMRO, Rabobank, PricewaterhouseCoopers, en dergelijke), tja, misschien wel. Rabobank heeft al jaren ‘maatschappelijke betrokkenheid’ wat men nu ook weer uitdraagt in de commercials met Fatima.
Bij Accenture lijkt men in de ‘standaard’ valkuil te vallen die ik maar al te vaak zie. Men wil niemand voor het hoofd stoten, dus maakt men een heel scala aan zaken waardoor men uiteindelijk nergens voor staat. Ik geloof dat je als organisatie maximaal drie kernwaarden kan definiëren, waarvan je er minimaal één moet zoeken die je echt onderscheidt van je concurrenten, ook op de arbeidsmarkt.
Wat betreft je internal brand of je employer brand zou dit vanuit de organisatie moeten komen. Het is duidelijk dat deze MP3 reclame van Accenture is bedacht door communicatie en naar buiten gebracht, maar dat de geïnterviewde persoon dus eigenlijk geen onderscheidend vermogen heeft. Dat is wat ING bijvoorbeeld bij het opzetten van hun employer brand (waarover men recentelijk sprak op het Employer branding congres) wel heel goed gedaan heeft: eerst intern kijken wat je merk is, goed in gedachten houden dat ‘less = more’ en dus één kernwaarde kiezen waarmee je je echt onderscheid t.o.v. de concurrentie. Jammer dus dat Accenture geen antwoord geeft op die ene vraag van de journalist: als je één reden kan geven waarom je voor accenture wil werken, wat is dat dan?
Weten de lezers van marketingfacts wat die ene reden is waarom mensen voor hun organisatie werken?