Je bent in de ontwerpfase van een nieuwe website en staat voor een aantal belangrijke keuzes. Je webbouwer vertelt je dat je met AJAX allerlei functionaliteiten toe kunt passen die anders onhaalbaar zijn. Maar je weet ook dat de meeste op AJAX gebaseerde websites nauwelijks vindbaar zijn in de zoekmachines. Wat nu? Is het mogelijk AJAX toch toe te passen én vindbaar te zijn? Of zouden de zoekmachines binnenkort met een oplossing komen?
Collega Peter Meindertsma schreef onderstaand artikel over dat onderwerp naar aanleiding van de SES in New York vorige week.
Afgelopen vrijdag was ik aanwezig bij een sessie over CSS en AJAX op de SES in New York. Hierin werd o.a. ingegaan op het zoekmachine vriendelijk inzetten van AJAX op websites. AJAX is een populaire techniek, die thans gebruikt wordt op vele sites (Google Mail, Google Suggest, Niki.nl etc.). Het grote voordeel van AJAX is dat er interactie met een database kan plaats vinden zonder dat de pagina opnieuw geladen hoeft te worden, waarmee een site gebruiksvriendelijker kan worden gemaakt.
Echter, AJAX kent twee grote nadelen m.b.t. zoekmachinevriendelijkheid:
- Aangezien er gebruik gemaakt wordt van Javascript zijn de links en teksten op de pagina’s niet te volgen en indexeren door zoekmachines.
- Alle teksten worden weergegeven op dezelfde URL, wat erg nadelig is voor de kansen op vindbaarheid in zoekmachines. Je maakt hiermee namelijk al je content op slechts één pagina zichtbaar.
Tijdens de sessie werden een aantal sites getoond waarbij AJAX niet zoekmachine vriendelijk werd toegepast, zoals Gucci.com. Bij het uitschakelen van Javascript in je browser blijkt wel dat deze site nauwelijks spiderbare content en volgbare links bevat. (Tip: m.b.v. de Firefox webdeveloper toolbar kun je Javascript snel aan en uit zetten.)
De gepresenteerde oplossing m.b.t. het zoekmachine vriendelijk toepassen van AJAX luidt als volgt:
- Zorg dat je een HTML versie van je site hebt, die ook zonder Javascript werkt.
- Voeg daar de AJAX functionaliteit aan toe, m.b.t. gebruiksvriendelijkheid.
- Zorg er hierbij voor dat het uitzetten van Javascript geen gevolgen heeft voor het kunnen volgen van de links en het lezen van de teksten.
Een voorbeeld van de toepassing van deze oplossing is te vinden op de Amazon.com diamond search. Op deze pagina tref je een aantal schuifmaten waarmee je eigenschappen van diamanten kan selecteren. Deze schuifmaten worden weergeven met behulp van AJAX en geven het aantal gevonden diamanten weer, afhankelijk van de posities van de schuifmaten.
(Diamanten zoeken met AJAX)
Wanneer Javascript wordt uitgeschakeld, worden er pull-down formulieren zichtbaar, waarmee dezelfde selecties kunnen worden gemaakt.
(Diamanten zoeken zonder AJAX)
Op deze wijze functioneert deze pagina ook zonder gebruik te maken van AJAX.
Lange termijn oplossing AJAX zoekmachine vriendelijk toegepast
Tijdens de sessie presenteerde webbouwer Criticalmass.com een oplossing die ze gebruiken op Rolex.com. Op deze site wordt o.a. gebruik gemaakt van AJAX en Flash, maar de functionaliteit blijft wel (grotendeels) aanwezig bij het uitschakelen van Javascript. Let er bijvoorbeeld op hoe de URL en titles veranderen, terwijl je zonder het opnieuw laden van de pagina’s door de site navigeert. (Het veranderen van deze URLs is o.a. mogelijk door gebruik te maken van een # teken in de URL, waardoor de zoekmachines de hieropvolgende code negeren). Gebruikers zijn hierdoor in staat
bookmarks te maken van deze pagina’s, alsmede gebruik te maken van de backbutton in hun browser, iets wat met veel Flash en AJAX sites niet mogelijk is.
Optimaal zoekmachine vriendelijk is deze toepassing niet (denk o.a. aan de verdeling van de linkpopulariteit etc.), maar de gebruiksvriendelijk van de pagina neemt wel toe.
Dan Crow, Product Manager for the crawl infrastructure group van Google, stelde hierop dat je voorzichtig moet zijn met het aanpassen van je lange termijn plannen door te vertrouwen op deze ‘bug-fixes’, omdat zoekmachines veranderen en AJAX sites in de toekomst beter gaan indexeren en weergeven in de zoekresultaten. De vraag is alleen hoe lang dat nog duurt. Over Flash werd het zelfde geroepen en de resultaten hiervan zijn nog verre van ideaal.
Zullen zoekmachines überhaupt ooit in staat zijn op AJAX gebaseerde sites goed te indexeren, en zou je daar je keuze voor AJAX van af laten hangen?