Microsoft verstoort introductie Sony Playstation 3

25 maart 2007, 04:15

Microsoft verstoort introductie Sony Playstation 3

Microsoft heeft de Europese introductie van Sony’s PlayStation 3 in de hoofdsteden Parijs en Londen op ludieke wijze verstoord.

Zo weet British Gaming Blog (via Fok!) o.a. te melden dat Sony een boot had gehuurd om van daaruit de eerste PlayStation 3-consoles te verkopen. Microsoft besloot de komst van Sony’s nieuwe console eveneens te verwelkomen door zelf ook een boot te huren. Microsofts boot vaarde continue rondjes om de boot van Sony. Op Microsofts boot stond in neoverlichting de tekst ‘XBOX 360 LOVES YOU’. Bovendien zouden medewerkers van Microsoft sms’jes hebben gestuurd naar persmensen en Sony’s PR-team uitgeblazen hebben met fluitjes.

Ook de enorme wachtrij in Londen waar Sony groots uitpakte door gratis HD-televisies uit te delen, werd verrast door een aktie van Microsoft. Microsoft zette daar stoelen neer met het internetadres www.shkyw.org. Microsoft laat op die site een ludiek bericht achter voor Sony, namelijk dat de console bijna anderhalf jaar later op de markt kwam dan Microsofts console. Koekje van eigen deeg lijkt het want het PR-team van Sony staat bekend om het uitdagen van de concurrentie (waaronder de Xbox 360).

Overigens zijn de eerste geluiden over de introductie van de PS3 in Nederland niet onverdeeld positief. Marketingfactslezer Jonathan Marks beschrijft zijn teleurstelling over de PS3 die is afgeleverd zonder software en games. Ook in de reacties op games.blogo.nl vooral kritische geluiden. Zo zou het aantal pre-orders enorm zijn opgeblazen en vallen de eerste speelervaringen tegen. Iemand hier die al met de PS3 heeft kunnen spelen?

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

14 Reacties

  Jonathan Marks

  Brilliant. I am not usually a fan of Microsoft because I find their press presentations are usually unexciting. But this is all in the game – giving Sony a taste of their own medicine.


  25 maart 2007 om 06:29
  mangold

  Dit soort acties passen toch helemaal niet bij gevestigde bedrijven? Ze horen juist door jonge, markt-uitdagende bedrijfjes uitgevoerd te worden. Microsoft lijkt hiermee wat mij betreft een beetje op een ouwe lul in een hippe skaters-outfit, die naast de ramp staat op te scheppen over zijn rolschaatskunsten.

  De actie moet behoorlijk wat Sony fans mateloos geïrriteerd hebben…


  25 maart 2007 om 07:17
  savage

  Ze bakkelijen er maar lustig op los samen. Ik blijf trouw aan m’n pc. Ik zie de toegevoegde waarde van zo’n console niet echt.

  Overigens, vaarde rondjes? Voer als ik mij niet vergis.


  25 maart 2007 om 07:37
  EJ

  Gisteren even Motor Storm op de PS3 gespeeld. Dat was nou wél ‘wow!'(…)

  Mijn portemonne en pasjes werden terstond door Eveline geconfisceerd.


  25 maart 2007 om 08:07
  Jan-Willem

  Weet iemand al hoe de verkoop gaat? En de verkoop ten opzichte van de Xbox360 in de eerste 3 dagen? Ik zag gisteren namelijk in de mediamarkt stapels ps3 staan, klaar om gekocht te worden, dus ze hebben of veel meer beschikbaar, of er wordt minder verkocht.


  25 maart 2007 om 08:21
  Erik Dijkstra

  Gisteren Resistance op de PS3 gespeeld bij een vriend van me. Beviel goed, speelde lekker, zag er goed uit. Zeker omdat het nog niet eens de HD kwaliteit was die mogelijk is, omdat hij de kabel daarvoor nog niet had.


  25 maart 2007 om 15:19
  Jasper Kusters

  De PlayStation is de console van de huidige generatie die met het meeste aantal stuks naar de Benelux kwam (een stuk of 50.000). Het lijkt er echter op dat de verkoop absoluut niet loopt zoals men gehoopt had. Het ding is schijnbaar toch een beetje te duur voor de meeste mensen en daarnaast zijn er eigenlijk geen games zijn die echt de moeite waard zijn. Veel exclusieve games die alleen voor de PlayStation 3 zouden komen, komen toch ook voor de Xbox 360…

  De blu ray speler zit eigenlijk (nog) helemaal niemand op te wachten en wat heb je er ook aan als je er nog niet eens een HD kabel bij cadeau krijgt? Ja, die kun je apart kopen. Out of the box heb je dus nog niet die ultieme HD ervaring.

  Persoonlijk wilde ik wat foto’s maken voor de middernacht launch bij de gameshop hier om de hoek. Er stonden welgeteld drie mensen voor de deur. Het was dermate treurig dat ik maar gewoon ben doorgelopen. Je kunt nu dan ook nog steeds overal waar je wilt een PlayStation 3 uit de winkel oppikken.

  Het probleem van Sony is ook dat er geen positief PlayStation 3 nieuws te melden is. De ellende begon natuurlijk allemaal al met de uitgestelde release, de games die grafisch tegenvielen in vergelijking met de beelden uit 2005 (Motorstorm was toen vele malen mooier, maar stiekem waren alle filmpjes nep toen.), toen kwam er nog eens de prijs overheen, daarna vielen er ook nog een aantal exclusieve titels weg en en en en en en…. De lijst gaat maar door.

  Zelfs op de thuismarkt wil het ding nog niet echt verkopen. Het ding is er nu 774.033 over de toonbank gevlogen en de Wii 1.834.782 keer. De 360 doet daar niet echt mee maar zit toch nog op 336.334 exemplaren. De tekorten zijn inmiddels opgelost, nu wordt langzaam het overschot in de winkels een probleem. Zou dit de laatste console voor Sony worden? Ze leveren nu alles bij elkaar minstens 300 dollar per console in.


  25 maart 2007 om 16:23
  Bob Breijs

  @ Jan-Willem

  Ik weet niet in welke mediamarkt geweest bent, maar in Mediamarkt Rotterdam centrum hebben ze 700 stuks op voorraad. Dus daar kan het zijn dat je stapels tegen komt. Overigens valt de verkoop in diezelfde winkel flink tegen.


  25 maart 2007 om 16:50
  mangold

  @Jasper: Inderdaad, de enige met een WOW-ervaring is vooralsnog Nintendo. Zij maken als enige van de drie keiharde winst op elke console, en verkopen er ook nog ‘ns de meeste van. (Pleasure beats pixels, heb ik eens iemand horen zeggen).


  25 maart 2007 om 16:59
  Jan-Willem

  @Bob: Mediamarkt Utrecht. De FreeRecordShop was/is trouwens ook niet uitverkocht.

  Denk dat de Wii daar inderdaad schuldig aan is en tevens de grote winnaar van de console race is.

  Knap gedaan Nintendo!


  25 maart 2007 om 20:14
  Paulo Lopes

  Ik heb de PS3 in huis en gisteren gespeeld. Bevalt prima…de betere games zullen natuurlijk nog moeten komen das logisch. Ik heb een Gran Turismo demo gespeeld en kon m’n PSP als achteruitkijk spiegel gebruiken (leuke koppeling).

  Verder gebruik ik hem als mediacenter (heeft Wi-Fi, BlueTooth etc) en als bluray speler voor m’n full HD beamer. Het menu van de PS3 daar hebben ze een soort virtuele wereld van gemaakt… stiekem naar Second Life gekeken?

  PS3 is tevens de goedkoopste Blu-Ray speler op de markt..


  26 maart 2007 om 10:00
  Maiko

  Hoewel ik zeer zeker niet wil ontkennen dat de wii en de 360 allebei succesvol zijn is de introductie van de PS3 totaal niet te vergelijken. Er waren ruim 50.000 stuks beschikbaar, daarmee zijn er volgens mij in totaal al meer PS3’s verkocht dan de wii in NL. Want zij hadden slechts 8.000 stuks beschikbaar (naar ik heb horen zeggen).

  Al die verhalen van mensen die denken te weten hoeveel exemplaren er zijn verkocht zeggen gewoon erg weinig. Zal je net weer een fanboy van de wii hebben die bij de Mediamarkt werkt en verhalen de wereld in helpt over slecht verkopende PS3’s.

  Kan je eindelijk een console kopen bij introductie is het ook weer niet goed.


  26 maart 2007 om 10:51
  CemYildiz

  @Maiko: het GfK komt op korte termijn (a.s. donderdag?) met de officiële verkoopcijfers, dus dan weten we precies wat er verkocht is.


  26 maart 2007 om 12:31
  Mars

  Weet iemand hoe het zit met de PSP en PS3.

  Het schijnt dat je hem kunt linken in F1 championship edition en als achteruit kijkspiegel kan gebruiken?

  Echter krijg ik het niet voorelkaar?


  3 april 2007 om 15:09

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!