Overheid betaalt duizenden euro’s voor domeinnamen

25 februari 2007, 17:50

De overheid heeft duizenden euro’s betaald om de domeinnamen van acht ministers over te nemen van mensen of bedrijven die ze eerder hadden geregistreerd.

Dat heeft een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdag bevestigd. Voor de domeinnaam www.ministerplasterk.nl is door het ministerie van Onderwijs 2500 euro betaald aan het weblog GeenStijl. Wie de andere ministers en eigenaren waren, kon de woordvoerder niet zeggen, maar ook voor die namen zou maximaal hetzelfde bedrag zijn betaald.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst is het alleen maar mogelijk om de domeinnamen van nieuwe ministers op het laatste moment te claimen. Dit om eventuele speculaties tijdens de vorming van het kabinet te voorkomen. Particulieren kunnen wel eerder domeinnamen registreren en doen dat dan ook.

De dienst zegt dat uit het verleden blijkt dat het bijna onmogelijk is om via juridische weg en zonder kosten de namen later op te eisen. Alleen als er misbruik van wordt gemaakt, zou de naam via een gerechtelijke procedure kunnen worden aangevochten, bijvoorbeeld als de eigenaar van de domeinnaam zich uitgeeft als minister.

Het gaat overigens alleen om domeinnamen die bestaan uit de functie en de achternaam van de bewindspersonen. Het is volgens de woordvoerder onmogelijk om alle combinaties en variaties van voor- en achternamen en extensies te registreren. (ANP)

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!