• Mobile
  wordt gesponsord door

Markt voor online video in kaart gebracht

Markt voor online video in kaart gebracht

Online Video Industry Index

Emre Sokullu en Richard MacManus hebben op het weblog Read/Writeweb een uitgebreid overzicht geplaatst van spelers in de online video markt. Ze maken daarbij onderscheid in video sharing, intermediaries, video search, video ecommerce, video editing & creation, rich media advertising, p2p, video streaming en vodcasts.

Persoonlijk was ik vooral geinteresseerd in de spelers op het gebied van video search zoals Google Video (dat nu ook de resultaten uit YouTube laat zien), AOL Video Search, blinkx, Pixsy, Mamma, ClipBlast en TV Eyes. In Nederland kennen we op dit gebied o.a. Pczapper.tv.

Zeker naar aanleiding van de eerdere discussie over advertentiemogelijkheden in (en rondom) online video is het ook aardig om eens te kijken naar de internationale spelers op dit vlak. Google en AdBrite zijn de grootste spelers in deze markt. Andere spelers zijn o.a. aQuantive, KlipMart, PostRoller, eyeWonder, eyeBlaster, DoubleClick, adInterax (afgelopen jaar overgenomen door Yahoo!) en pointroll.

Opmerkelijk genoeg staat mijn favoriete tool om video’s te downloaden van Google Video, YouTube en al die andere videoportals niet in het overzicht.

Iemand al bezig geweest met een vergelijkbaar overzicht te maken voor de Nederlandse markt? Wellicht interessant voor Patrick om eens wat verder uit te werken?


Geplaatst in

DelenEr zijn 10 reacties op dit artikel

 • Zoals meestal bij dit soort Amerikaanse onderzoeken kijkt men voornamelijk naar sites in de US. De grootste Chinese video site is Tudou.com, met momenteel tussen de 20-25 miljoen streaming video's per dag (ik ben mede-oprichter en board member van Tudou). Hoewel een Alexa ranking vergelijking met China vaak wat moeilijk is (relatief weinig Chinezen hebben de Alexa toolbar geinstalleerd) geeft de ranking van 148 van vandaag toch een goede indicatie. Daarmee is de site een stuk groter dan vrijwel alle andere video sites wereldwijd.

  geplaatst op
 • Wat is eigenlijk de grootste Nederlandse videosite? Filmpjes.nl en 123video.nl hebben geloof ik al aardig wat bezoekers.

  geplaatst op
 • @Marc: respect Marc!

  geplaatst op
 • Marco,
  AOL probeert met SearchVideo de videozoekmarkt op te pakken. Dit is een andere site dan AOL's eigen videosite, die jij linkt. De auteurs noemen overigens wel de overname door AOL van searchvideo (Truveo) als de basis voor de sterke AOL-zoek-site.
  Mooi van videosearch is nu dat bijna alle filmpjes (ik heb geen cijfers, iemand?) bij YouTube staan. Dus ook andere zoeksites (zoals searchvideo) leveren bijna alleen maar YouTube-resultaten. Daarmee kun je dus net zo goed naar YouTube zelf gaan en daar gaan zoeken. Want we mogen aannemen dat hun eigen searchengine inmiddels ook Googlecapaciteiten heeft.

  geplaatst op
 • @ marc,
  comment # 92 niet gezien op de originele posting van R/W-web?

  geplaatst op
 • @Gijsbregt: dank voor de aanvullling; de link had ik overgenomen van read/writeweb.

  @Eric: goede vraag; weet iemand wat de meest populaire videosites van Nederland zijn? Paul?

  geplaatst op
 • Ik mis liveleak trouwens. Deze site heeft ogrish.com overgenomen

  geplaatst op
 • @Eric: Check http://www.videotalent.nl eens. Geen site waar je willekeurige filmpjes op kunt plaatsen, maar alleen eigen materiaal. Daarom staan er minder video's op dan de genoemde sites (maar wat niet is, kan nog komen), maar heeft wél interessantere content. Ook wordt samengewerkt met b.v. tv-programma's. Het kan dus zo zijn dat je de ene dag je video uploadt, en dat deze de volgende al wordt uitgezonden bij b.v. Man bijt hond of op BNN's 101 (natuurlijk wel met toestemming van de maker).

  geplaatst op
 • Inderdaad een indrukwekkende stijging van http://www.dumpert.nl/ Kees; maar is dit nu de meest populaire videosite van Nederland op dit moment?

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.