• Mobile
  wordt gesponsord door

Adobe’s nieuwste gooi naar de mobiel

Adobe’s nieuwste gooi naar de mobiel

{title} Vandaag maakte Adobe Systems Incorporated tijdens het 3GSM World Congress in Barcelona bekend dat men de eerste helft van dit jaar beschikbaar komende derde versie van Adobe® Flash Lite™, video op de mobiele telefoon zal ondersteunen.  Voor Adobe betekent de nieuwe release van Flash Lite 3 een belangrijke aanvulling op het videoproductportfolio, dat naast Adobe Production Studio voor professioneel bewerken ook Macromedia Flash 8 van Adobe voor het encoderen van video en Adobe Flash Media Server voor videodistributie omvat.

De Flash-technologie van Adobe, welke onlangs nog een Emmy-award won, heeft grote invloed op de manier waarop video wordt verspreid over het internet. Televisieseries als Lost, Desperate Housewives en Grey’s Anatomy zijn online beschikbaar via FLV, het Adobe Flash Player Video-format. Daarnaast is Flash Video ook de motor achter de filmpjes die te zien zijn op YouTube en MySpace ....

“De beschikbaarheid van video in Flash Lite voor de mobiele telefoon betekent dat gebruikers op een heel andere manier zullen omgaan met mobiele content. Dat biedt nieuwe inkomstenbronnen voor ontwikkelaars”, zegt Al Ramadan, senior vice president for Mobile and Device Solutions bij Adobe. “Door de nieuwe release van Flash Lite is de content van YouTube en MySpace mobiel beschikbaar. Bovendien biedt de software nieuwe mogelijkheden voor ontwikkelaars voor het creëren van dynamische applicaties voor verschillende mobiele platforms.”

Flash Lite 3 werkt met dezelfde videoformaten als Adobe Flash Player en ondersteunt video-streams van Adobe Flash Media Server. Zo kunnen gebruikers een breed spectrum aan Flash Player-compatible content bekijken. Het is mogelijk om video’s op verschillende manier te bekijken binnen de Flash-omgeving, zoals via te downloaden videoclips, streaming video, applicaties met gebruikersinterfaces die gebaseerd zijn op Flash of via gepersonaliseerde content zoals wallpapers of screensavers.

Interoperabel

Flash Lite 3 is een van de weinige interoperabele videoversies en werkt onder meer op Symbian S60 v2/v3, Qualcomm® BREW® 2.x/3.x en Microsoft® Windows® Mobile® 5 en met verschillende embedded besturingssystemen op verschillende OEM-platforms. Dat zorgt voor consistente content op verschillende apparaten en een brede distributie en is het voor ontwikkelaars eenvoudig om content te publiceren, testen en verkopen.

Door gebruik te maken van het Flash-ecosysteem – dat de Flash authoring tool, Flash Lite player runtime en een gevestigde gemeenschap van meer dan een miljoen ontwerpers en ontwikkelaars omvat – reduceert Flash Lite de implementatiekosten vijf keer zo snel als concurrerende oplossingen. Vandaag de dag zijn er al meer dan 200 miljoen apparaten met Flash verkocht. Meer informatie over Flash voor mobiele apparaten en andere consumentenproducten is te vinden op de Adobe Mobile site.

Adobe Flash Lite 3, zal naar verwachting in de eerste helft van 2007 beschikbaar zijn voor fabrikanten. Adobe verwacht dat er aan het eind van het jaar mobiele handsets en consumentenelektronica geleverd zullen zijn die Flash Lite 3 ondersteunen.

Bron: Persbericht Adobe


Geplaatst in

DelenEr zijn 9 reacties op dit artikel

 • Wauw, 3GPP is voor mobiel namelijk nooit van de grond gekomen. Denk dat het niet lang duurt voordat de stroboscope server ook FLV naar mobieltjes streamt. Scheelt weer die asociaal dure flash server van Adobe.

  geplaatst op
 • Die link naar die mobile site van Adobe werkt niet echt goed er staat namelijk 'Invalid URI'.
  Voor de rest ben ik ook wel te spreken over Adobe met Flash 8 encoder verkleinen ze zeer zeker de video's tot een mooi formaat. Echt top.

  geplaatst op
 • @Ertje:
  Gefixed. Link doet het nu.

  geplaatst op
 • He Paul wil je van me post afblijven:)

  geplaatst op
 • He Albert, Als jij zorgt dat alle links goed werken en (onnodige) spaties en punten niet worden meegenomen in je linktekst, doe ik dat graag ;-)

  geplaatst op
 • Wauw, 3GPP is voor mobiel namelijk nooit van de grond gekomen. Denk dat het niet lang duurt voordat de stroboscope server ook FLV naar mobieltjes streamt. Scheelt weer die asociaal dure flash server van Adobe.

  Onzin.. Het word dagelijks gebruikt en ik heb duizenden downloads er van per dag verdeeld over de hele wereld. Progressive downlaods.

  Wil je streamen.. gratis.. Darwin Stremaing Server downloaden. Werkt perfect.

  Persoonlijk zit ik wel te wachten op Flash voor mobile, maar niet perse voor video, ik zou blij zijn als we dat Java gedoe eindelijk eens aan de kant kunnen zetten voor kleine applicaties op de mobiles.

  Overigens ben ik benieuwd nara de DRM implementatie over dat geheel. Dat is zeker vereist.

  geplaatst op
 • ik heb het tot nu toe erg moeilijk gevonden om een willekeurige versie van flash lite op mijn mobiel te installeren. de reden is ik heb de juiste download nog niet gevonden. Kan iemand die een werkende download link weet hem hier onder plaatsen?

  geplaatst op
 • mocht iemand het net zo moeilijk vinden, ik heb hem gevonden:

  Download adobe flash lite 2.1 for windows mobile 5.0
  https://www.adobe.com/cfusion/entitlement/index.cfm?e=flashlite2_1_winmobile_download

  versie 2.1, goed genoeg voor mij

  geplaatst op
 • link werkt niet

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.