Adobe’s nieuwste gooi naar de mobiel

13 februari 2007, 18:42

{title} Vandaag maakte Adobe Systems Incorporated tijdens het 3GSM World Congress in Barcelona bekend dat men de eerste helft van dit jaar beschikbaar komende derde versie van Adobe® Flash Lite™, video op de mobiele telefoon zal ondersteunen. Voor Adobe betekent de nieuwe release van Flash Lite 3 een belangrijke aanvulling op het videoproductportfolio, dat naast Adobe Production Studio voor professioneel bewerken ook Macromedia Flash 8 van Adobe voor het encoderen van video en Adobe Flash Media Server voor videodistributie omvat.

De Flash-technologie van Adobe, welke onlangs nog een Emmy-award won, heeft grote invloed op de manier waarop video wordt verspreid over het internet. Televisieseries als Lost, Desperate Housewives en Grey’s Anatomy zijn online beschikbaar via FLV, het Adobe Flash Player Video-format. Daarnaast is Flash Video ook de motor achter de filmpjes die te zien zijn op YouTube en MySpace ….

“De beschikbaarheid van video in Flash Lite voor de mobiele telefoon betekent dat gebruikers op een heel andere manier zullen omgaan met mobiele content. Dat biedt nieuwe inkomstenbronnen voor ontwikkelaars”, zegt Al Ramadan, senior vice president for Mobile and Device Solutions bij Adobe. “Door de nieuwe release van Flash Lite is de content van YouTube en MySpace mobiel beschikbaar. Bovendien biedt de software nieuwe mogelijkheden voor ontwikkelaars voor het creëren van dynamische applicaties voor verschillende mobiele platforms.”

Flash Lite 3 werkt met dezelfde videoformaten als Adobe Flash Player en ondersteunt video-streams van Adobe Flash Media Server. Zo kunnen gebruikers een breed spectrum aan Flash Player-compatible content bekijken. Het is mogelijk om video’s op verschillende manier te bekijken binnen de Flash-omgeving, zoals via te downloaden videoclips, streaming video, applicaties met gebruikersinterfaces die gebaseerd zijn op Flash of via gepersonaliseerde content zoals wallpapers of screensavers.

Interoperabel

Flash Lite 3 is een van de weinige interoperabele videoversies en werkt onder meer op Symbian S60 v2/v3, Qualcomm® BREW® 2.x/3.x en Microsoft® Windows® Mobile® 5 en met verschillende embedded besturingssystemen op verschillende OEM-platforms. Dat zorgt voor consistente content op verschillende apparaten en een brede distributie en is het voor ontwikkelaars eenvoudig om content te publiceren, testen en verkopen.

Door gebruik te maken van het Flash-ecosysteem – dat de Flash authoring tool, Flash Lite player runtime en een gevestigde gemeenschap van meer dan een miljoen ontwerpers en ontwikkelaars omvat – reduceert Flash Lite de implementatiekosten vijf keer zo snel als concurrerende oplossingen. Vandaag de dag zijn er al meer dan 200 miljoen apparaten met Flash verkocht. Meer informatie over Flash voor mobiele apparaten en andere consumentenproducten is te vinden op de Adobe Mobile site.

Adobe Flash Lite 3, zal naar verwachting in de eerste helft van 2007 beschikbaar zijn voor fabrikanten. Adobe verwacht dat er aan het eind van het jaar mobiele handsets en consumentenelektronica geleverd zullen zijn die Flash Lite 3 ondersteunen.

Bron: Persbericht Adobe

Kritische macro kijk op relevante mediaontwikkelingen en aanverwante distributietechnologie.

Categorie
Tags

9 Reacties

  Sander

  Wauw, 3GPP is voor mobiel namelijk nooit van de grond gekomen. Denk dat het niet lang duurt voordat de stroboscope server ook FLV naar mobieltjes streamt. Scheelt weer die asociaal dure flash server van Adobe.


  13 februari 2007 om 19:41
  Ertje

  Die link naar die mobile site van Adobe werkt niet echt goed er staat namelijk ‘Invalid URI’.

  Voor de rest ben ik ook wel te spreken over Adobe met Flash 8 encoder verkleinen ze zeer zeker de video’s tot een mooi formaat. Echt top.


  13 februari 2007 om 20:40
  Paul van Veenendaal

  @Ertje:

  Gefixed. Link doet het nu.


  13 februari 2007 om 20:47
  venturo

  He Paul wil je van me post afblijven:)


  13 februari 2007 om 20:50
  Paul van Veenendaal

  He Albert, Als jij zorgt dat alle links goed werken en (onnodige) spaties en punten niet worden meegenomen in je linktekst, doe ik dat graag 😉


  13 februari 2007 om 21:01
  Kjeld Kahn

  Wauw, 3GPP is voor mobiel namelijk nooit van de grond gekomen. Denk dat het niet lang duurt voordat de stroboscope server ook FLV naar mobieltjes streamt. Scheelt weer die asociaal dure flash server van Adobe.

  Onzin.. Het word dagelijks gebruikt en ik heb duizenden downloads er van per dag verdeeld over de hele wereld. Progressive downlaods.

  Wil je streamen.. gratis.. Darwin Stremaing Server downloaden. Werkt perfect.

  Persoonlijk zit ik wel te wachten op Flash voor mobile, maar niet perse voor video, ik zou blij zijn als we dat Java gedoe eindelijk eens aan de kant kunnen zetten voor kleine applicaties op de mobiles.

  Overigens ben ik benieuwd nara de DRM implementatie over dat geheel. Dat is zeker vereist.


  14 februari 2007 om 09:58
  kevin

  ik heb het tot nu toe erg moeilijk gevonden om een willekeurige versie van flash lite op mijn mobiel te installeren. de reden is ik heb de juiste download nog niet gevonden. Kan iemand die een werkende download link weet hem hier onder plaatsen?


  1 juni 2008 om 12:22
  kees

  link werkt niet


  27 juni 2008 om 16:45

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!