16Down in Second Life

16Down in Second Life
, Droombos Design

16Down in Second LifeAls gebruiker van Second Life voelde ik in Paradiso af en toe een lichte sensatie bij het zien van het big screen achter de zanger Marco Hovius van 16Down. Maar het bleven poppetjes en ik was bevooroordeeld vanwege mijn passie voor Second Life. Gisteravond, het openingsevent van Talpa’s Dropzone met een concert van 16Down in Paradiso en Second Life. Geweldige muziek.

Ik sprak na afloop een aantal fans van de populaire band.

Zij ervoeren de aanwezigheid van Second Life als storend. Perfect uitziende dansende avatars in een ongrijpbare wereld. Inderdaad een groot verschil, extravagante avatars die dansen volgens geanimeerde poses, zonder blik op het virtuele podium en casual gekleed publiek in Paradiso wat juist intiemer en als het ware steeds dichterbij Hovius wilde staan. Fans zagen wel gelijkenis in de avatars van de bandleden en vonden dat “cool”, maar het grote videoscherm leidde af van de blik op hun favoriete band. Ook vonden ze het onaangenaam dat beide concerten niet synchroon verliepen.

De concertbezoekers in Second Life hadden een ander oordeel. Zij waren laaiend enthousiast deel te zijn van iets wat zich elders ook afspeelt. En daarin ligt ook de charme van de crossover. De band is fysiek op twee plekken tegelijk en beide locaties geven er een registratie van. Jammer dan weer dat de band zelf daar nauwelijks raad mee scheen te weten en geen enkele feedback gaf aan het Second Life publiek.

Persoonlijk had ik gekozen voor een andere concertsetting in Second Life. Waarom speelden de 16Down avatars niet in een tram? Of torenhoog op een wolk? In Second Life is immers alles mogelijk. En waarom geen andere opstelling van videoscreens in Paradiso zelf, ooghoogte op de dansvloer, of in het toilet, zodat er meer opening is voor interactie tussen avatarpresentie en concertganger?

Toch heeft Talpa Digital hier iets neergezet. De poging om mixed reality van twee werelden te benaderen is technisch goed ondersteund. Op het balkon van Paradiso werkten de jongens van FabChannel en Lost in the Magic Forest druk aan techniek. De backup mocht in de kast blijven, en van de gevreesde lagging op het Dropzone eiland was nauwelijks sprake.

To be continued, mag ik hopen.


DelenEr zijn 19 reacties op dit artikel

 • Leuk stukje weer Annet, een bijzondere ervaring! Zie ook: http://slonwheels.blogspot.com/2007/02/tweede-leven-minder-leuk-dan-het-eerste.html

  geplaatst op
 • @Annet & half off topic :

  Is Second Life een 'sustainable'/ duurzame maatschappij?

  geplaatst op
 • Een mooi verslag Annet, geeft goed aan wat de mogelijkheden zijn (en waar de uitdagingen liggen) van Second Life. Dank!

  geplaatst op
 • Vond het echt publiek het ook niet storend omdat 16Down underground/alternatief is en SL/Talpa hangt naar commercie?

  Jammer dan weer dat de band zelf daar nauwelijks raad mee scheen te weten en geen enkele feedback gaf aan het Second Life publiek.


  En wie heeft het optreden in SL bedacht? Het management? Het initatief lijkt me door je opmerking toch niet bij de band zelf weg te zijn gekomen.

  geplaatst op
 • @Niels
  Het was leuk he? vooral de mensen eens aan te raken zonder meteen op een poseball te hoeven inzoomen? ;-)
  @Marco
  Dank, en ja er kan veel, ik zat onlangs nog bij een meeting van NASA (sowieso, wie bedenkt nu zoiets?) en ook daar zijn de ontwikkelingen groots, 42 van de 210 eilanden gaan zij op zeer korte termijn in gebruik nemen. Niet slecht voor de Lindens lijkt mij
  @Ant
  Mooie berekening. Je zou je haast schuldig gaan voelen En de laatste zin They don't have bodies, but they do leave footprints is een juweeltje
  @Kasper
  Daar heb ik niets over gehoord eigenlijk. Ik denk dat de fans er gewoon niet veel van begrepen. Lost in the Magic Forest heeft het hele concept bedacht, of de bandkeuze van hun afkomstig was, dat weet ik niet. Verrassend vond ik hem wel.

  geplaatst op
 • Ik was ook perplex...hoe de mogelijkheden zijn van SL. Jammer dat het nog ff onwennig is Second Life.... maar ok..tis ook allemaal zo nieuw... Jammer dat er niet veel mensen op de sim konden...en ik hoor net dat mijn vriendin uit Canada de drumsticks heeft gekregen... Shoot Bakker had ik toch langer moeten blijven ;-) maar ik gun het haar. Vertaald gezegd OMG ..I loved it... en het was een fantastische show!!!

  Het idee al dat iemand uit Canada, USA of desnoods iemand van de eskimoland naar jou show zit te kijken en op dezelfde manier zit te genieten als in RL....WAUW.. complimenten aan de makers...

  groetjes
  JoJa Dhara

  p.s. Annet ..cool stukje

  geplaatst op
 • @Annet: ik blijf me afvragen of de huidige ontwikkelingen wel zo gunstig zijn voor SL; kans is groot dat er een nieuwe partij opstaat die op dit moment leert van alle fouten die SL op dit moment maakt en straks in één klap de markt voor 3D-navigatie overneemt. Google? Microsoft?

  geplaatst op
 • @Marco: waarschijnlijk Google: Earth+Sketchup 3D = Google Virtual Earth. Er is dan een hele reeks meshups denkbaar...

  geplaatst op
 • Het concert is georganiseerd in nauwe samenwerking met diverse partijen, zoals Fabchannelen Talpa. Lost in the Magic Forest was onder meer verantwoordelijk voor de creatie, aankleding, movements en besturing van de band, een deel vd aankleding van het terrein en podium. Ook hebben we de multicast mede georganiseerd. Alles dus in fijne samenwerking met diverse partijen.

  Annet haalt zeker een aantal rake punten aan, natuurlijk zijn de mogelijkheden van SL wat dat betreft onbegrensd en kan een concert overal worden gegeven, onder water, in de lucht, etc. Het is wel de opzet van de Dropzone om een evenementen terrein te zijn dus dat verklaart natuurlijk de vormgeving.

  @Niels, je heb wellicht gelijk, er gaan al geruime tijd geruchten over een 3D versie van Google Earth. Wat dat betreft is alles nog denkbaar in de toekomst!

  In ieder geval iedereen bedankt voor de enthousiaste reacties, zowel in real life als inworld tijdens het concert!

  geplaatst op
 • Toch nog even een paar vraagjes Dobre ;-)
  Word er nog iets gedaan aan de podiumafstand tussen avatars en optreden in Dropzone/Second Life?
  Wie heeft er gekozen voor de band, ivm. verrassend en niet communicatief? Vind jij dat zelf een criterium: interactie tussen band en bezoekers in die "andere" wereld?
  Google Earth 3D ... is dat dan een 3D wereld naar topografische realiteit?

  geplaatst op
 • @Annet: over Google, ik krijg uit de geruchten niet de indruk dat de precieze opzet al duidelijk is...

  geplaatst op
 • Ik wilde even reageren aangaande het 'storende effect van het scherm'.
  Regelmatig worden bij concerten via schermen een "extra dimensie" toegevoegd.

  Ik vond de toevoeging van een SL dimensie zeer stimulerend!

  Het idee van annet om middels schermen het aanwezige publiek ook in Second Life te krijgen vind ik een goed superidee..
  Alleen zie ik toileterende SL'ers nog niet zo voor me :-)

  geplaatst op
 • @Roderick
  Videoscreen op toiletten, daar is door videokunstenaars in het verleden met regelmaat mee geexperimenteerd. Hoe 1 op 1 wil je het hebben, een videoscreen op toiletdeur? ;-)

  De reacties van het publiek waren toch gelijkluidend, allen wilden geen scherm achter hun favoriete band. Hun blik te moeten afwisselen was vermoeiend of misleidend. Wat iedereen wel leuk vond: de "vamp" avatar met de veel te grote boezem, waar voortdurend op ingezoomed werd, net als bij real life concertregistraties (of videoclipachtige settings).

  geplaatst op
 • De keuze voor 16Down is voor de hand liggender dan je dacht Annet: ze staan onder contract bij
  Talpa Music (de platenmaatschappij binnen het Talpa Media concern). Een makkelijk gerealiseerde testcase dus. Maar voor een kick off had het natuurlijk groter gemoeten. Helaas is ook de muziekbizz vooralsnog erg sceptisch over SL..

  Maar ik heb de Talpa Digital man behind-all-this afgelopen vrijdag al even aangeschoten, zou leuk zijn als we dit op korte termijn met een artiest uit [http://www.umusic.nl]onze[/url] stal kunnen herhalen.

  Qua plaatsing van schermen ben ik helemaal met je eens dat de creativiteit het even af heeft laten weten: kleine beeldschermen links, rechts door de zaal of op de toiletten (Jawel, bezoekt u maar eens de Sportsbar op het Leidseplein! Je hoeft helemaal niks van PSV - Arsenal te missen tijdens een noodzakelijke pitstop) zouden een veel betere oplossing zijn dan dat lompe projectiescherm achter het podium.

  Iemand overigens nog ideeën over hoe je op creatieve wijze om het maximum aantal bezoekers probleem heen komt? Standaard worden er maar 50 avatars op een locatie toegelaten ivm overbelasting v.h. systeem. Meerdere feestjes op verschillende locaties?

  For those interested btw: Lees ook mijn stukje hierover op DutchCowboys.

  geplaatst op
 • Pff, correctie op de URLs in bovenstaande:

  Onze= Universal Music
  Mijn stukje op DC

  geplaatst op
 • Heb helaas (ondanks de uitnodiging) verstek moeten laten gaan, maar ik was er graag bijgeweest. Als fervent concertbezoeker (minimaal 1 x per week) die tot nog toe heel second life (druk genoeg met het first life) aan zich voorbij heeft laten gaan was ik toch wel erg nieuwsgierig.

  geplaatst op
 • @Annet: Marjolijn schrreef het al, de keuze voor 16Down kwam van Talpa, ook de keuze voor de 'real life' setting in Paradiso is naar mijn weten een keuze geweest van Talpa (waarschijnlijk overingens ism Fabchannel en/of de organisatie van het concert). Natuurlijk was het leuk geweest om op verschillende plekken schermen neer te zetten of zelfs 'real life bezoekers via SL te laten participeren.
  Wat dat betreft was het 16Down concert natuurlijk ook een beetje een tryout en kunnen we nu weer nieuwe dingen proberen en nieuwe plannetjes bedenken! Al deze input is dus erg waardevol!

  geplaatst op
 • "Perfect uitziende dansende avatars[..]" *kuch* Smaken verschillen duidelijk. Ik weet niet of je het door hebt, maar de ontwikkeling van 3D graphics is na "Grachtenracer" gewoon door gegaan hoor!

  "De concertbezoekers in Second Life hadden een ander oordeel." Ja vind je het gek. Als je weet wat voor een idioten er in SL zitten, dan zou je ook niet anders verwachten. Die lui zouden bij een echt concert knettergek worden. "AAAAH, zoveel echte mensen!!! AAARGH, mensen met echte sociale contacten om me heen! Help!!!" Pfff... Achterhaalde retro-meuk vol met seksueel gefrustreerde op macht beluste randfiguren die in het echte leven niet aan de bak en aan het woord komen...

  Begrijp me niet verkeerd, het is goed dat er voor die mensen nu een hangplek is; maar ik mag hopen dat ze daar vooral blijven inderdaad, maar om dit nou als een doelgroep te zien die je graag wilt aanspreken, lijkt me erg ver gaan en zou ik iedereen afraden. Ik snap alle aandacht van instellingen die ik eerder als "serieus en betrouwbaar" had ingeschat dan ook niet. Wat een mislukt klotespel.

  Hoe was de zogenaamde server-lag deze keer? De laatste keer dat ik in SL zat deed ik er een uur over om me voor te stellen. Communiceren met mijn geestelijk gehandicapte buurjongetje gaat sneller.

  geplaatst op
 • @Allstar
  Ik zou zeggen: schaf een andere computer aan. Je kunt ze ook bij Dell bestellen, IN Second Life ;-P

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.