16Down in Second Life

10 februari 2007, 10:53

16Down in Second LifeAls gebruiker van Second Life voelde ik in Paradiso af en toe een lichte sensatie bij het zien van het big screen achter de zanger Marco Hovius van 16Down. Maar het bleven poppetjes en ik was bevooroordeeld vanwege mijn passie voor Second Life. Gisteravond, het openingsevent van Talpa’s Dropzone met een concert van 16Down in Paradiso en Second Life. Geweldige muziek.

Ik sprak na afloop een aantal fans van de populaire band.

Zij ervoeren de aanwezigheid van Second Life als storend. Perfect uitziende dansende avatars in een ongrijpbare wereld. Inderdaad een groot verschil, extravagante avatars die dansen volgens geanimeerde poses, zonder blik op het virtuele podium en casual gekleed publiek in Paradiso wat juist intiemer en als het ware steeds dichterbij Hovius wilde staan. Fans zagen wel gelijkenis in de avatars van de bandleden en vonden dat “cool”, maar het grote videoscherm leidde af van de blik op hun favoriete band. Ook vonden ze het onaangenaam dat beide concerten niet synchroon verliepen.

De concertbezoekers in Second Life hadden een ander oordeel. Zij waren laaiend enthousiast deel te zijn van iets wat zich elders ook afspeelt. En daarin ligt ook de charme van de crossover. De band is fysiek op twee plekken tegelijk en beide locaties geven er een registratie van. Jammer dan weer dat de band zelf daar nauwelijks raad mee scheen te weten en geen enkele feedback gaf aan het Second Life publiek.

Persoonlijk had ik gekozen voor een andere concertsetting in Second Life. Waarom speelden de 16Down avatars niet in een tram? Of torenhoog op een wolk? In Second Life is immers alles mogelijk. En waarom geen andere opstelling van videoscreens in Paradiso zelf, ooghoogte op de dansvloer, of in het toilet, zodat er meer opening is voor interactie tussen avatarpresentie en concertganger?

Toch heeft Talpa Digital hier iets neergezet. De poging om mixed reality van twee werelden te benaderen is technisch goed ondersteund. Op het balkon van Paradiso werkten de jongens van FabChannel en Lost in the Magic Forest druk aan techniek. De backup mocht in de kast blijven, en van de gevreesde lagging op het Dropzone eiland was nauwelijks sprake.

To be continued, mag ik hopen.

Moeder, maf, media. Join me on Twitter www.twitter.com/droombos

Categorie
Tags

15 Reacties

  media

  Een mooi verslag Annet, geeft goed aan wat de mogelijkheden zijn (en waar de uitdagingen liggen) van Second Life. Dank!


  10 februari 2007 om 13:12
  Kasper Katje

  Vond het echt publiek het ook niet storend omdat 16Down underground/alternatief is en SL/Talpa hangt naar commercie?

  Jammer dan weer dat de band zelf daar nauwelijks raad mee scheen te weten en geen enkele feedback gaf aan het Second Life publiek.

  En wie heeft het optreden in SL bedacht? Het management? Het initatief lijkt me door je opmerking toch niet bij de band zelf weg te zijn gekomen.


  10 februari 2007 om 13:32
  Annet

  @Niels

  Het was leuk he? vooral de mensen eens aan te raken zonder meteen op een poseball te hoeven inzoomen? 😉

  @Marco

  Dank, en ja er kan veel, ik zat onlangs nog bij een meeting van NASA (sowieso, wie bedenkt nu zoiets?) en ook daar zijn de ontwikkelingen groots, 42 van de 210 eilanden gaan zij op zeer korte termijn in gebruik nemen. Niet slecht voor de Lindens lijkt mij

  @Ant

  Mooie berekening. Je zou je haast schuldig gaan voelen En de laatste zin They don’t have bodies, but they do leave footprints is een juweeltje

  @Kasper

  Daar heb ik niets over gehoord eigenlijk. Ik denk dat de fans er gewoon niet veel van begrepen. Lost in the Magic Forest heeft het hele concept bedacht, of de bandkeuze van hun afkomstig was, dat weet ik niet. Verrassend vond ik hem wel.


  10 februari 2007 om 15:31
  JoJa Dhara

  Ik was ook perplex…hoe de mogelijkheden zijn van SL. Jammer dat het nog ff onwennig is Second Life…. maar ok..tis ook allemaal zo nieuw… Jammer dat er niet veel mensen op de sim konden…en ik hoor net dat mijn vriendin uit Canada de drumsticks heeft gekregen… Shoot Bakker had ik toch langer moeten blijven 😉 maar ik gun het haar. Vertaald gezegd OMG ..I loved it… en het was een fantastische show!!!

  Het idee al dat iemand uit Canada, USA of desnoods iemand van de eskimoland naar jou show zit te kijken en op dezelfde manier zit te genieten als in RL….WAUW.. complimenten aan de makers…

  groetjes

  JoJa Dhara

  p.s. Annet ..cool stukje


  10 februari 2007 om 15:43
  media

  @Annet: ik blijf me afvragen of de huidige ontwikkelingen wel zo gunstig zijn voor SL; kans is groot dat er een nieuwe partij opstaat die op dit moment leert van alle fouten die SL op dit moment maakt en straks in één klap de markt voor 3D-navigatie overneemt. Google? Microsoft?


  11 februari 2007 om 08:42
  Niels Schuddeboom

  @Marco: waarschijnlijk Google: Earth+Sketchup 3D = Google Virtual Earth. Er is dan een hele reeks meshups denkbaar…


  11 februari 2007 om 09:37
  Annet

  Toch nog even een paar vraagjes Dobre 😉

  Word er nog iets gedaan aan de podiumafstand tussen avatars en optreden in Dropzone/Second Life?

  Wie heeft er gekozen voor de band, ivm. verrassend en niet communicatief? Vind jij dat zelf een criterium: interactie tussen band en bezoekers in die “andere” wereld?

  Google Earth 3D … is dat dan een 3D wereld naar topografische realiteit?


  12 februari 2007 om 07:40
  Niels Schuddeboom

  @Annet: over Google, ik krijg uit de geruchten niet de indruk dat de precieze opzet al duidelijk is…


  12 februari 2007 om 09:05
  Roderick Groesbeek

  Ik wilde even reageren aangaande het ‘storende effect van het scherm’.

  Regelmatig worden bij concerten via schermen een “extra dimensie” toegevoegd.

  Ik vond de toevoeging van een SL dimensie zeer stimulerend!

  Het idee van annet om middels schermen het aanwezige publiek ook in Second Life te krijgen vind ik een goed superidee..

  Alleen zie ik toileterende SL’ers nog niet zo voor me 🙂


  12 februari 2007 om 09:16
  Annet

  @Roderick

  Videoscreen op toiletten, daar is door videokunstenaars in het verleden met regelmaat mee geexperimenteerd. Hoe 1 op 1 wil je het hebben, een videoscreen op toiletdeur? 😉

  De reacties van het publiek waren toch gelijkluidend, allen wilden geen scherm achter hun favoriete band. Hun blik te moeten afwisselen was vermoeiend of misleidend. Wat iedereen wel leuk vond: de “vamp” avatar met de veel te grote boezem, waar voortdurend op ingezoomed werd, net als bij real life concertregistraties (of videoclipachtige settings).


  12 februari 2007 om 11:23
  Richard Theuws

  Heb helaas (ondanks de uitnodiging) verstek moeten laten gaan, maar ik was er graag bijgeweest. Als fervent concertbezoeker (minimaal 1 x per week) die tot nog toe heel second life (druk genoeg met het first life) aan zich voorbij heeft laten gaan was ik toch wel erg nieuwsgierig.


  12 februari 2007 om 12:46
  rvdkaaij

  @Annet: Marjolijn schrreef het al, de keuze voor 16Down kwam van Talpa, ook de keuze voor de ‘real life’ setting in Paradiso is naar mijn weten een keuze geweest van Talpa (waarschijnlijk overingens ism Fabchannel en/of de organisatie van het concert). Natuurlijk was het leuk geweest om op verschillende plekken schermen neer te zetten of zelfs ‘real life bezoekers via SL te laten participeren.

  Wat dat betreft was het 16Down concert natuurlijk ook een beetje een tryout en kunnen we nu weer nieuwe dingen proberen en nieuwe plannetjes bedenken! Al deze input is dus erg waardevol!


  12 februari 2007 om 22:37
  Allstar

  “Perfect uitziende dansende avatars[..]” *kuch* Smaken verschillen duidelijk. Ik weet niet of je het door hebt, maar de ontwikkeling van 3D graphics is na “Grachtenracer” gewoon door gegaan hoor!

  “De concertbezoekers in Second Life hadden een ander oordeel.” Ja vind je het gek. Als je weet wat voor een idioten er in SL zitten, dan zou je ook niet anders verwachten. Die lui zouden bij een echt concert knettergek worden. “AAAAH, zoveel echte mensen!!! AAARGH, mensen met echte sociale contacten om me heen! Help!!!” Pfff… Achterhaalde retro-meuk vol met seksueel gefrustreerde op macht beluste randfiguren die in het echte leven niet aan de bak en aan het woord komen…

  Begrijp me niet verkeerd, het is goed dat er voor die mensen nu een hangplek is; maar ik mag hopen dat ze daar vooral blijven inderdaad, maar om dit nou als een doelgroep te zien die je graag wilt aanspreken, lijkt me erg ver gaan en zou ik iedereen afraden. Ik snap alle aandacht van instellingen die ik eerder als “serieus en betrouwbaar” had ingeschat dan ook niet. Wat een mislukt klotespel.

  Hoe was de zogenaamde server-lag deze keer? De laatste keer dat ik in SL zat deed ik er een uur over om me voor te stellen. Communiceren met mijn geestelijk gehandicapte buurjongetje gaat sneller.


  20 februari 2007 om 12:08
  Annet

  @Allstar

  Ik zou zeggen: schaf een andere computer aan. Je kunt ze ook bij Dell bestellen, IN Second Life ;-P


  20 februari 2007 om 13:39

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!